用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !  

ANChan59 發表於 14-1-28 21:06
我同意呀,學校分三條隊,冇叫你排三條,一鳥在手,好過百鳥在林。

每日只有24小時,要做好時間管理。
好有深度的答案!
學業、活動,還有休息和健康,均衡發展才能延長同學的戰鬥力!

你話每日只有24小時,我就話人生可以有幾多個十年。要讓這人生中最美麗的十年去活得精彩,不如諗一諗一鳥在手。

:verycold: :verycold: :verycold:

見楼列出甘多課外活動,如果学晒……疲於奔命!
我暈低先!
我比較另類,
学小提琴、合唱团,在教會学,免費!只为儿子多接觸天父,有時表演下,訓練膽量!
学游泳,跳绳,只为增高!家族遗传,擔心他太矮.......
朗誦,跟学校,又免費!

所以開支不多!

goodboy1 發表於 14-1-28 23:54
兒女能夠健康成長,再加勤學、孝順和懂事,可算是人生其中一個十年的精華片段! ...
如果兒女有事,我寧願唔要世上所有只為求換回他健康快樂。看見今年喇沙的學長伍庭發的故事後,感覺縱使有好的學業成績但犧牲了健康,都是令人惋惜的!

Jackieson    發表於 14-1-29 11:49
Yanamami  絕對喺!如果仔女無健康,世上一切都唔再重要。有好多媽咪既卑微願望只喺仔女可以喺正常學校畢業而已。  發表於 14-1-29 11:30
:verycold: :verycold: :verycold:

goodboy1 發表於 14-1-29 00:13
睇網上家長in完後留言,個個校内成績都各列前茅,還手持奧數獎、運動獎之類,一樣要敗北回。若要博入名校, ...
Don't be misled by this.......
Front runners, all depends on which school and the territory rank order......

How many OM medals per year per organization ...... tons..... Just like our university graduates.....

Sports awards, pls go to DBS website and see what they expect ......

Then, you may understand what I said. I also wrote a post to describe how I plan the strategy for my son.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2499799

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:金錢及时間管理問題。 有人早認清仔女真正

原帖由 Yukyuk 於 14-01-27 發表
金錢及时間管理問題。

有人早認清仔女真正的需要,就可以慳好多!
囝囝一直無藝術細胞,包括音樂,繪畫,為了不想破壞親子關係,強迫他學,現在真的慳了錢之餘,也讓囝囝感覺我是一位可溝通的媽媽。

回覆 MariaTsui 的帖子

Same here!  You can let him try out but never can you MAKE them love arts!
...

簽名被屏蔽

786 發表於 14-1-28 19:24
你識蒸餾水妹妹?佢間學校好似唔係一條龍,一樣有直中煩惱
佢應該講緊屈人寺田徑隊,而唔係那個拍蒸餾水的妹妹吧

醒目開學勳章

回覆:goodboy1 的帖子

樓主話:真係人都㒹

1)有人揸住槍指住你去交學費嗎?
2)還是家長心魔擺脫不下,抱住人有我有的心態,冇上這些課外活動就一定/好可能會輸人地成條街?

我不是單單回應閣下的留言,希望感覺到「人都㒹」的網友家長也想一想以上條問題。

跟著,要介紹一本好書給大家:-

比讀書更重要的事 江連君著

【內容簡介】讀書固然重要,但是在我們的生命或生活當中,卻有著許多比讀書更重要的事,等待青少年朋友深入了解,用心體會,並願意化為具體的行動。

【作者簡介】江連君,民國五十三年出生,臺灣省嘉義縣人,從事教職近十四年,曾獲選優良教師,擔任教學輔導員、教材編寫委員及學生作品講評老師。已出版之著作包括《開啟童詩的鑰匙》、《童詩桃花源》、《兒童詩選輯》、《金鈴樹──珍貴老樹專輯》(共同編著)等。

【目  錄】一、保護自己──珍惜生命,才有希望     遠離陷阱,避免傷害    擁有健康的身體     發展健全的心理     給家長的話二、了解自己──我是怎樣的一個人?        英雄不怕出身低        擬一份生涯A計畫        青春就要開步走        給家長的話三、自己和別人──走出疏離,注意人際關係         肯定自己,接受別人         讓一加一確定大於一         IQ重要,EQ更重要         給家長的話四、工作和職業──工作是一種幸福         用心比聰明受到歡迎         選我所愛,愛我所選         一技在身,好處多多         給家長的話五、家庭和愛情──回家的感覺真好         做家事的孩子不會變壞         如何與異性朋友相處?         假如真的談戀愛了         給家長的話六、面對未來──勤於思考與願意反省        休閒是未來生活的主流        科技島裡的電腦族        生在這裡,長在這裡        給家長的話

Yanamami  咪喺!一切都喺自己逼自己,自己既心魔吧~  發表於 14-1-29 11:31

唉,這post實在把很多家長推得太緊...
小孩真的有那麼多興趣嗎...
用來鋪路入名校更加是一廂情願和怕輸在起跑綫的想法。
我從來不懂強迫孩子做任何事,只會給予引導和鼓勵..
我兒小時學琴3個月已無興趣,升中表格樂器照填牧童笛..
佢連水都唔識游,我覺得無問題呀,
這是我兒呀,不是倒模機械人,
他在校自己發掘咗大量潛能,
主動積極參與,豐富咗自己..
從而建立咗一份所謂的“特質“..
這亦可能是他能入傳統名校的主因。
純善意分享,希望能釋出正能量..
過於苦心經營,
討論重點不只是錢財的得失.....
一切順其自然吧...less is more{:1_1:}

VKwan 發表於 14-1-28 14:45
香港現時我相信是全球最密集人口學音樂,又放長雙眼睇下我地的下一代企出來又會幾唔同?
...

我充滿信心, 在EK見到咁多人關心仔囡,  培育仔囡, 會差得去邊?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 14-1-29 10:32
我充滿信心, 在EK見到咁多人關心仔囡,  培育仔囡, 會差得去邊?
我唔質疑d仔女一樣可以好叻,我只係唔覺得香港父母花咁多金錢同時間在樂器上真係浪費居多!我始終認為人是有資質、興趣的分別,何必一人一樂器?!

saiwanho  You have spoken for me!!!  發表於 14-1-29 11:27

熱血勳章

我又計吓亞女最高峰期的開支:

Ballet $2,500 for two months
Choir $1,420 for two months
Piano $260 per 45 mins
Music Theory $200 per hour
Vocal $550 per 45 mins
Prose Reading/Verse Speaking (Former Adjudicator’s rate $600 per half hour)
Olympic Maths $200 per hour
中文班 $180 per 1.5 hours
英文班 $100 per hour
Swimming $200 per hour
Boxing $70 per 2 hours
義工領袖 (免費)

亞女所就讀只係一間平民學校,除左中、文班、BOXING係我“迫”佢上堂,其他果D係佢要我唔好CUT。

當佢發現自己唔夠時間溫書﹐自己都會停。

VKwan 發表於 14-1-29 10:36
我唔質疑d仔女一樣可以好叻,我只係唔覺得香港父母花咁多金錢同時間在樂器上真係浪費居多!我始終認為人是 ...

呢層我都同意, 所以學咩嘢活動我一定會問過仔仔是否有興趣,
有時佢唔明嗰班學乜, 仲要解釋比佢知

我覺得家長都有咁架特性, 恨不得將所有自己認為有用的興趣班都給自己的仔囡

只是一定要平衡小朋友的作息時間, 該斬就要斬, 大人番工八九小時都想透下, 何況小朋友,
佢係咪真係吸收到, 真係只有佢自己知

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:Quote:786+發表於+14-1-28+19:24+你識蒸餾

原帖由 silvia_ng 於 14-01-29 發表
佢應該講緊屈人寺田徑隊,而唔係那個拍蒸餾水的妹妹吧
妹妹有無煩惱?亞媽先知