用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
go

仁立小學 vs KTS ???  

以學術,運動同音樂,邊間好d ???

回覆:Bigtaoc123 的帖子

咁樣比!有意思嗎?!

rainbowcov  對, 咁樣好難比。  發表於 14-1-23 14:35

回覆:仁立小學 vs KTS ???

I will choose Yan Lapp, free of charge and regionally famous

兩間都係好學校,我會睇你住邊law, if 住葵涌, 山長水遠走來九龍塘, 辛苦小朋友law

回覆:MSBOY 的帖子

人哋問緊呢D喎!>>
||||以學術,運動同音樂,邊間好d ??? ||||

回覆:仁立小學 vs KTS ???

仁立。

仁立好多去林護。林護係成績好的學校,操得好行,同鄧顯一樣,係全港係吾出名的。我都係因為有個女,周圍收風,先知咁勁。

所以你係forum問,好難問到d好實質既嘢。

回覆:仁立小學 vs KTS

如以學術,運動同音樂計, 個人認為KTS較好, (利申:我是KTS家長)

rainbowcov  會唔會KTS無咁谷呢?  發表於 14-1-24 09:18

從面試中,個人感覺 KTS student 幾大方得體。  無接觸過仁立,俾唔到意見。

rainbowcov, 不是一條龍的學校, 而成績又好的, 唔谷?! 你會信嗎? 問題是自己小朋友的程度是否合適. 但最欣賞KTS的是她有補底, 很多程度高的學校只顧谷, 不理最差成績同學的死活的.

rainbowcov  明白, 謝謝回覆  發表於 14-1-24 10:54

Mat_Dad 發表於 14-1-24 10:42
rainbowcov, 不是一條龍的學校, 而成績又好的, 唔谷?! 你會信嗎? 問題是自己小朋友的程度是否合適. 但最欣 ...

因為我知仁立係谷到傻, 所以相比KTS可能無咁谷。

話晒KTS係私校, 所有學生都揀過才收, 都有一定質素。

教我知地區名中的朋友,同我講,果d學校對精英班操到果種行法,傳統名校都望塵莫及。

引用:教我知地區名中的朋友,同我講,果d學校對

原帖由 Jane1983 於 14-01-24 發表
教我知地區名中的朋友,同我講,果d學校對精英班操到果種行法,傳統名校都望塵莫及。 ...
傳統名校家長會自己谷,地區名校唔可以靠哂家長(from all walks of life) ,唯有學校谷行D,保住band 1 成績。

rainbowcov    發表於 14-2-10 09:35
Jane1983  可能係  發表於 14-1-24 11:21

rainbowcov 發表於 14-1-24 10:55
因為我知仁立係谷到傻, 所以相比KTS可能無咁谷。
仁立行精英班,如果小朋友唔受谷,會讀得辛苦,而且要好努力先可以留喺精英班~

rainbowcov 發表於 14-1-24 10:57
話晒KTS係私校, 所有學生都揀過才收, 都有一定質素。
我在面試日見過某私校 (NOT KTS) 啲女仔可以著住裙喺其他家長面前擘開大脾坐,唔只一個,係好幾個都係咁,即時令我印象變差

bubuG 發表於 14-1-24 11:16
傳統名校家長會自己谷,地區名校唔可以靠哂家長(from all walks of life) ,唯有學校谷行D,保住band 1 成 ...
我都親耳聽過某九龍傳統名津貼男校老師講過佢地啲學生係主動出去比賽攞獎返學校

考到Kts,多數系有自己想法點培養小朋友,又多少有d資源的。家長幫小朋友報比賽,都好正路。