用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?
樓主: crystalpui
go

真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資? [複製鏈接]

傻太 發表於 14-1-21 16:21
咁前者同後者考小一有幾大分别?

聽過前輩講,別放太多無謂的生活照。。。旅行相要放嗎?
放啦...適當數量既相片 係 "看圖識字"...簡單易明....
相 可以縮細放...無必要大大張
頁數太多咪印係背頁....
當年我地直頭cover page已放幾張~~~

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 11:55
回覆 loveDD 的帖子

哎呀~乜咁嘥呀!
我小朋友成績同操行全部攞A,我意思係寫左篇"父母感想",應該衰在唔夠進取...

醒目開學勳章 王國長老

crystalpui 發表於 14-1-22 11:58
我都係打算咁樣答.....
而呢個係事實呀.......
原來唔可以的嗎???

老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會太白呢? 校長又唔係你肚裡面條蟲, 好難估你既"無期望"係咩意思啊(唔通18歲大字都唔識多隻都ok咩)

我自己會包裝得好D, 唔係無期望, 而係希望小朋友除左享受學習之外, 仲可以從學校/屋企兩方面一齊得到生命教育培育, 因為希望佢會做一個正直既人(in邊間都無錯掛?) 仲可以有時間精神explore下多方面, 例如多d時間閱讀, 陪下屋企人, 學下d課外活動, 各方面平衡發展

咁係咪你心中答案呢?

回覆 Jane1983 的帖子

唔知架!但老實講,同著衫一樣,我肥果排就唔會著貼身衫啦!

Jane1983    發表於 14-1-23 11:21

crystalpui 發表於 14-1-22 11:58
我都係打算咁樣答.....
而呢個係事實呀.......
原來唔可以的嗎???
係,呢個係事實,但試想想,當小朋友真正讀緊小一、小二、小三。。。既時候,佢每個學期攞包尾番黎比你睇,你容許嗎?
有位朋友親戚話心知個女唔係讀書材料,所以話"讀唔成書唔緊要,開心健康咪得囉"。在幼稚園階段完全冇理佢學業上問題,搵左間"程度較淺"及少功課既小學。。。但當番左一個月小一時,佢兩母女喊晒。。。

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 13:55
係,呢個係事實,但試想想,當小朋友真正讀緊小一、小二、小三。。。既時候,佢每個學期攞包尾番黎比你睇, ...

路過見到個post入左黎,想問下 “搵左間"程度較淺"及少功課既小學” 有什麽問題? 點解會 “但當番左一個月小一時,佢兩母女喊晒。。。” (真心請教,因為我都想搵類似小學)

謝!

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 14-1-22 12:34
老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會 ...

謝謝指點,,,,,,
哈哈, 我個人好直, 我老公都係
考唔到可能係我地既問題...唔關亞女事

himuimui  Don't worry. Your daughter is so smart and she should be OK.   發表於 14-1-22 14:38

醒目開學勳章

實有..不過我會建議做...都係D cert..summary of kid only
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

叫老師寫推薦信都OK呀!

醒目開學勳章

引用:Quote:crystalpui+發表於+14-1-22+11:58+我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-22 發表
老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會 ...

回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

有冇用就唔知……

當年我都有幫呀仔做咗個精美的檔案(個人認為),所有嘢都係自己一手一腳做,都花咗我幾個四五個月時間架,每間學校的自薦信都不同,共做了五、六份……

最後仲做咗一份自己keep,就好似呀仔的成長紀錄冊一樣,而家得閒就拎出來回味o下.....

其實用另一個角度睇,考學校呢家嘢,我地作為家長,可以做的就只係幫佢地報名,同做呢個檔案,其他嘢我地就愛莫能助了!所以唔好令自己後悔,幫得佢幾多就幾多……亦可代表你是肯為仔女付出的……問心無愧!

辛苦都係呢半年啫!衝過去就安安落落架啦!加油呀各位!!!!

回覆 y3y 的帖子

程度較淺及少功課既小學完全唔係問題,最緊要適合小朋友;父母抱"讀唔成書唔緊要"既心態都唔係問題。問題係功課一定要交,書就一定要黙,試就一定要考。。。放任既開心快活過後,係一連串既"唔識呀""做唔到呀"。。。

接受唔等於放棄嘛,父母倒不如在幼稚園階段幫小朋友打好根基,令佢在學習上冇咁困難仲好啦。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

明白,謝謝!

醒目開學勳章

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 18:18
回覆 y3y 的帖子

程度較淺及少功課既小學完全唔係問題,最緊要適合小朋友;父母抱"讀唔成書唔緊要"既心 ...
問題根本唔關乎學校程度深淺,而係家長心態,你朋友呢個case讀啲多功課多測多考嘅學校死得仲早

魚兒小寶貝  對極  發表於 14-1-22 20:31

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我只報一間直資, 答了你所講既之餘小朋友成績表亦係全excellent, 結果都係衰左, 唉

報名表及面試時我都有提過希望囝囝健康快樂之類,而我亦都有表示好著重家庭教育。。。囝囝是在充滿愛與鼓勵中成長。。。亦期望學校可成為囝囝的伯樂。。。令他更上一層樓。。。

醒目開學勳章 王國長老

iluvchun 發表於 14-1-22 20:46
我只報一間直資, 答了你所講既之餘小朋友成績表亦係全excellent, 結果都係衰左, 唉

...

老土講句: 岩能盡如人意, 但求無愧於心, 做好自己其他等天意LOR, 共勉之
‹ 上一主題|下一主題