用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?
樓主: crystalpui
go

真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+14-1-21+00:22+原

原帖由 minny 於 14-01-21 發表
請問"活动証明",如果學咗,但個課程無証書,又未叻到去比賽,係咪copy 張單?會唔會肉酸? ...
問下佢地寫唔寫reference lettee

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-21+08:35+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-21 發表

「交profolio」=「拍戲前拜神」,大家都知冇乜用,但唔做 ...

我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反年年都拎豬肉獎、學埋一大堆野又無樣精,交份profile叫做好過無

rainbowcov    好搞笑。  發表於 14-1-21 10:50
brrbaby2007    發表於 14-1-21 09:57

醒目開學勳章

謝謝大家回覆......
那我簡單的做一個

醒目開學勳章

usually how many pages is the portfoloio now? i've made one..but include photos..too many pages.

回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

Portfolio就像包禮物的花紙, 甚至是那個絲帶花球, 絕對不是必需, 只係令到交表時冇咁齋, 好好睇睇而已。 交豪裝portfolio的年代已經過去, 再豪華的包裝不但起不到突圍的作用, 反而可能有反效果, 幾頁紙加個簡單封面已好足夠。

回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

做靚啲始終好過求求其,因唔知學校係咪真係會睇,不過講到尾,我覺得係臨場表現係最重要

其實各校都已列明Portfolio嘅要求,間間唔同,有心去考,咪順住學校要求做一份,但求心安囉! 至於係咪真係有用,我個人認為首階段學校應該唔會睇,到最後階段,若有部份小朋友各方面都差不多,就可能會睇吓比較一下。

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:38
我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反 ...
係呀,簡直講緊表哥仔(前者)及我仔(後者)個情況。睇完表哥仔果份n張超學年+n張品學兼優+雲遊四海既profolio 後,自覺幫囝囝整黎都。。。不過好似我之前所講,有d津校要交依家唔整之後都可能要整,囝囝有d無謂濕碎野+幾個親子獎+品學兼優獎,做左交左叫心安理德好過冇咁囉!

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-1-21+08:38

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-01-21 發表
係呀,簡直講緊表哥仔(前者)及我仔(後者)個情況。睇完表哥仔果份n張超學年+n張品學兼優+雲遊 ...
咁前者同後者考小一有幾大分别?

聽過前輩講,別放太多無謂的生活照。。。旅行相要放嗎?

回覆 傻太 的帖子

前者最終決定唔考直資私小,而大抽獎中了頭獎不用叩門(上年12-13)。
後者考3間直資,2間收,1間2nd冇去(今年13-14)。

我都唔知呀,我地最頭係履歷,後面有畫有功課有証書有獎有活動相家庭相,冇乜字;表哥仔果份都係咁啦,不過佢果份一大堆獎+鋼琴+義工最後寫住"讀萬卷書,不如行萬里路"就係由咬住奶咀開始既旅遊照。。。我睇落覺得有d串囉! 哈哈哈。。。當然係酸葡萄+講笑啦! 可惜冇去任何面試,哈!

我之前聽過一個教父母做Portfolio嘅講座,個導師話,如果有靚靚Cert就當然要放入去。
但若果真係冇,可以放一d你小朋友畫嘅圖畫/上堂時嘅相(如 : 彈琴中/打波中),因為唔係咩興趣班都有考試同証書,及全家嘅生活照,當然唔好太多啦!

魚兒小寶貝  仲有,最好唔好又中又英。  發表於 14-1-22 10:41

呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍某活動教學愉快幼稚園,大家都希望囝囝有"愉快童年",所以完全冇教或報任何學術上既興趣班,校內成績5分3係C。佢地份profolio 內竟然印埋成績表,然後父母各寫了一篇感想及期望(我覺得太多字)。。。最後冇一間學校收,自己聯系小學亦唔收,抽獎又去到好尾,叩門亦冇津校收好慘! 最後求爸爸母校收左。
佢地好後悔自己既天真與不智!

好簡單,做左而唔收你無嘢好講,無做亦唔收你就會超級後悔係咪因為無佢份嘢呢?!

醒目開學勳章 王國長老

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 17:18
呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍 ...

有朋友差唔多背景, 都係讀過書既高管, 媽媽仲係教育界人士
去見小一, 學校問父母有咩期望, 朋友好老實直接答: 無期望架, 最緊要開心就得
結果......估到啦

我只跟考的直資/私要交什麼就交什麼沒有做portfolio !有D跟本寫名要什麼及釘好已經可以, 跟學校定的去做 !
只考了4間, 有1 offer & waiting

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 17:18
呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍 ...

I did such foolish thing too...

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

“校内成績5分3是c",系咪衰學校成績吾够勁!?

回覆 loveDD 的帖子

哎呀~乜咁嘥呀!
冇記錯我地考果3間都要求K2成績表或評估,所以我冇再放落profolio 內,但學校老師比既comment係寫落另一份成長紀錄內,因為比我仔既comment好好,所以我cut埋落profolio 到,第一版履歷,第二版品學兼優獎+老師good comment,之後果d唔睇都得。。。

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 14-1-22 10:20
有朋友差唔多背景, 都係讀過書既高管, 媽媽仲係教育界人士
去見小一, 學校問父母有咩期望, 朋友好老實直接 ...

我都係打算咁樣答.....
而呢個係事實呀.......
原來唔可以的嗎???

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:38
我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反 ...
都唔一定嫁...學既野係證明家長如何培育自己小朋友....
反為認受性唔強既獎就唔大作用~~~