用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心急,請賜教: 直資收咗, 手上冇表, 但想大抽奬, 可以點 ...
go

心急,請賜教: 直資收咗, 手上冇表, 但想大抽奬, 可以點呀 [複製鏈接]

我手上有直資所以教育局冇寄表嚟.  思前想後學太貴都係想大抽奬, 明天交表但教育局明天休息, 想賜教可以點呀 ?
   1    0    0    0

回覆:心急,請賜教: 直資收咗, 手上冇表, 但想大抽奬, 可以點呀

等叩門,你咁遲,選校得2日時間

回覆:心急,請賜教: 直資收咗, 手上冇表, 但想大抽奬, 可以點呀

如果你冇統一派位表格都要等放榜後叩門。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我手上有直資所以教育局冇寄表嚟.++思前想

原帖由 ellen_l 於 14-01-17 發表
我手上有直資所以教育局冇寄表嚟.  思前想後學太貴都係想大抽奬, 明天交表但教育局明天休息, 想賜教可以點 ...
應該仲可以改變心意。拿拿聲聯絡EDB啦

回覆:ellen_l 的帖子

你要寫信去教署放棄直資學位才能返回政府派位機制,至於你能否趕及填表交form 大抽獎及如果遲交 form 的影響等問題,你最好直接去教署分區 office 親自了解一下。

回覆 ellen_l 的帖子

You can try to call EDB staff tomorrow asap to see if there is any solution given to you.  But one thing you may need to think carefully, 大抽獎, 最終結果可以係贏, 又可以係輸, 只係 by luck, no guarantee.

家長如有進一步查詢,請與教育局學位分配組聯絡。

地址:香港灣仔皇后大道東二六九號

呂祺教育服務中心二字樓

電話:2832 7610(香港島及離島)

2832 7620(九龍)

2832 7635(新界西)

2832 7659(新界東)

2832 7700/2832 7740(一般查詢)

24小時自動電話查詢系統:2891 0088

網址:www.edb.gov.hk

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2014_leaflet_tc.pdf

ellen_l 發表於 14-1-17 23:03
我手上有直資所以教育局冇寄表嚟.  思前想後學太貴都係想大抽奬, 明天交表但教育局明天休息, 想賜教可以點 ...
樓主,你最後點解決?

聽人話,有直資去叩門,學校唔多受

直資學費真好貴

Call EBD and they will do it for you.

舊年情況,就算三月去呂祺取消直資位,再填番大抽獎都得

醒目開學勳章 貢獻勳章

owennam 發表於 14-1-18 18:58
聽人話,有直資去叩門,學校唔多受
因為好多學校要你揀過佢地

我有朋友舊年第一輪揀沙呂,然後註冊咗直資,之後叩門,waiting入返沙呂
而沙官連表都唔肯收,因為未揀過佢!
恐龍家

好多人恨入直資都恨唔到
我感覺樓主在炫耀才是

大把人讀直資la
點會咁諗樓主嫁!

茄子  同意  發表於 14-1-19 07:32

邊可能咁着數,又要直資又玩抽獎,比我都嬲。

要放棄直資先可以抽,冇話食2家茶禮嘅。不過唔中就大件事囉

醒目開學勳章 王國長老

引用:邊可能咁着數,又要直資又玩抽獎,比我都嬲

原帖由 manfung79 於 14-01-19 發表
邊可能咁着數,又要直資又玩抽獎,比我都嬲。
樓主咪就係放棄直資lor,有咩好嬲?

其實要搵間啱的小學比小朋友,同自己屋企真係唔易架。希望大家多一點體諒!
樓主,大抽獎風險的確很大,請小心衡量!

要做的嗱嗱臨去灣仔EDB搞啦 !
‹ 上一主題|下一主題