用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs TSL
樓主: NT-1
go

APS vs TSL

其實如果你細仔是生性肯自己學習, 我覺得你以他的興趣行先會比因家長將來的時間分配考慮去選好些? 他如OK APS 模式相信不會太難pick up

另外佢是生性的, 音樂都會自己practice, 我都不懂樂器, 阿仔學幾款都是他自己來.  (PS. 我是TSL 家長)

引用:其實如果你細仔是生性肯自己學習,+我覺得你

原帖由 HaYi 於 14-01-18 發表
其實如果你細仔是生性肯自己學習, 我覺得你以他的興趣行先會比因家長將來的時間分配考慮去選好些? 他如OK A ...
細囝祗是能受谷,卻不是自動波型。 除學校功課外,其餘練習是要催才做。他愛玩,愛跳跳扎。他绝對這average生, 但因學習時較其他男孩專心,所以教得相對易。雖然他學習能力較家姐強,但最大弱點卻是自信心較家姐弱。當他覺得自己被教極都唔明時或受太大外來壓力時(如當時要面對小學面試時)會打自己再話自己唔叻。  我在這方面下過功夫,勸他不要打自己。因如他愛媽咪就唔好再打自己,打自己媽咪也會疼的。  近來少了面試壓力,他才好轉些。  所以說,我唔知宣小啱唔啱佢。 在KV, 他冇乜壓力因他覺得容易讀, 但我見大部分同學都容易取得高分,故我又唔知可否把它當reference point 去評估對宣小的適應度。

回覆:NT-1 的帖子

不如考慮大囡自己教,細仔比 大學姐姐補習和睇功課,因為你比較明白大囡需要物嘢,亦可長D時間對佢。細仔聰明、較易pick up, 所以較簡單補習已經Ok! 兩人一齊教,唔使搞到咁夜,有時間仲可同細仔玩多D!

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+14-01-18+發表其實如

原帖由 NT-1 於 14-01-18 發表
細囝祗是能受谷,卻不是自動波型。 除學校功課外,其餘練習是要催才做。他愛玩,愛跳跳扎。他绝對這average ...
真係a difficult decision!如講成績上嘅reference ,你仔有冇在學校攞學科金銀銅獎?

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+14-01-18+發表細囝祗

原帖由 bbalau 於 14-01-19 發表
真係a difficult decision!如講成績上嘅reference ,你仔有冇在學校攞學科金銀銅獎?

...
没有攞過 any prizes,所以他绝對是一位智力發展適齡的男孩,是沒有特異功能的.

NT-1 發表於 14-1-18 23:37
細囝祗是能受谷,卻不是自動波型。 除學校功課外,其餘練習是要催才做。他愛玩,愛跳跳扎。他绝對這average ...
選校要適合自己子女性格。從你描述得知,你仔仔各方面發展平均,但不能受太大壓力,我會建議佢讀TSL,因為壓力冇咁大,會開心D。你真係要想辦法教佢唔好打自己。我認識以這種方法面對問題的人(|Q高,EQ低),做佢的親人很慘,很擔心;佢自己亦唔快樂。
利申:我女有APS offer

NT-1 發表於 14-1-18 23:37
我2nd fishchow 的説法,kv跟到上傳統小學應冇問題,它k3已教小一的程度,如擔心找一個1:1跟, 我不熟tsl, 但我會覺得kv 上aps 比較易處理,而overall 升中 Record 應是aps 好一些。
有時盡左力便算,一個方法唔work就諗plan b, 不要給自己和孩子太大壓力,

我覺得有一類學校, 因有歷史的原因學校已發展出一個模式, 主要的框架由校方主導. 家長小朋友只要跟得好, 成績會易預測.   

但另一類學校 的框架是由家長主導,  學校提供不同的機會去輔助, 好處是小朋友在學術以外有機會發展出多項能力, 危機是家長若冇時間能力積極參與,   小朋友又不主動, 將來的成績好可能是一個未知數.  

純個人喜好, 我自己一向較傾向後者, 因深明小朋友的能力個個不同, 學校是集體為主, 只有家長才最清楚自己小朋友, 可以為他度身訂做一個相配的學習模式,  學校只是模式中其中一環, 若相配可以事半功倍而已.   

heidicyli  非常同意  發表於 14-1-19 13:16

我個仔依家係APS讀緊小一,同妳個仔差唔多都係愛玩,但可以好專心.
係學校小息時多數時候睇書,自修堂做晒大部份功課,參加2個課外活動(運動)同埋啲同學仔一齊上好開心. 放學返屋企個埋其餘o既功課就可以係屋企任佢玩,不過要留返20-30分鐘練樂器(不過都唔係日日練).
看樓主囝囝應該問題不大.

回覆:APS vs TSL

我相信KV上小一問題不大,怕日後呈分試又要操音樂。

引用:我相信KV上小一問題不大,怕日後呈分試又要

原帖由 bbalau 於 14-01-21 發表
我相信KV上小一問題不大,怕日後呈分試又要操音樂。
正正是我担心的問題。  本人明白no pain no gain, 但唔知阿囝可肯幾配合,亦未能預計畢業前要考管弦樂器8级 n 應討呈分究竟對他來說是pain or gain. 而本人怕小朋友會養成依賴習慣,所以極抗拒找補習替小朋友應付學業。 另我是working mom, if there r a lot of school assignments or projects heavily demand parents involvement, i probably also need a second thought.  For instance, my girl sometimes  needs to do projects or presentations in school, i can  just ask her what she needs or help her to brain storm some ideas but i rarely need to really give her a hand to finish it. However, with  my son’s 親子project , it has to be done by my husband mainly  even thought we try our best to let our son to involve part of it. Frankly, it is way beyond the kids of their age to do it on their own.  I  wonder whether the above     situations will hold true  in TSL or APS.

TSL dont hv much big project except in long holidays, so i dont think that will be critical in your consideration

請問邊間學術深D?

TSL 我覺得學術不算深 (冇教快, 一般進度), 不過好多時不是靠好記憶力或溫多幾次會高分, 因為好多科目的題目會轉彎, 另亦較多類似跨學科的問題, 好似就算是英文科, 題目的答案好多時是睇下答得有冇常識, 不是只是考文法,  如果平時操開卷而不習慣多觀察的會較難取高分.  所以在低年級會較需要時間去習慣此類的方式, 我自己亦在學習中.

Thanks  HaYi