用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs TSL
go

APS vs TSL [複製鏈接]

hold 剩兩間,好難取捨。  愛APS 升中强,但TSL語境一流,成绩不俗。  小兒是KV student, so far 受谷但不是書蟲型, 生性如其他男孩子一样爱玩愛跳,但绝對容易 control。  他 reads bks only when he is being asked to, but much prefers 我讀佢聽。Just starts to learn the piano to nourish his music sense n 觀察 whether he has 音感 (因大囡天生音感断線,最後從 piano 中找不到滿足感而quit.  Now, 她對全部樂器不感興趣。) If my son were the only child, i would hv no hesitation to choose APS.  But the reality is, 我還有大囡要跟。  她讀私小二,typical的教淺考深. 她個性不專注,粗心大意, 自我學習和反省能力中下。除金錢外,我還要費許多心機和時間協助她應付學業。我担心我不能分身教小兒,又担心他會對 Handle 管弦樂器 n 學業感吃力,而導致失去學習興趣。 近兩日,小囡要考試,陪感壓力, 我教到佢幾近失控連阿囝都鬧埋 (only because he cried for my accompany )I opt for TSL as I think he can handle it without me having heavily involves in his school subjects esp the music class. But most of my frds think that 我為了女兒學業而牲犧了小兒前途很不公平 as APS presents a better 升中result.
Can anyone share your opinion with me?

5    0    0    0

TSL係快樂學校,油尖旺網對男仔好好。

但如果你覺得選TSL係虧待個仔,就不如選宣小。人生係sliding door,無人知turn out會點,我吾會做d明知會second guess自己,會後悔的決定。

單獨個體考慮, 我覺得如果小朋友較合KV的模式, 相信 APS 會較TSL 合他.   

另TSL 除了中文科外, 其它的是全英教學, 不知他英文是否很強, 否則一些科目如GS 會較難取高分, 所以未必會如你估計在TSL 就一定輕鬆.

Jane1983  有point!  發表於 14-1-17 15:15

引用:hold+剩兩間,好難取捨。++愛APS+升中强,

原帖由 NT-1 於 14-01-17 發表
hold 剩兩間,好難取捨。  愛APS 升中强,但TSL語境一流,成绩不俗。  小兒是KV student, so far 受谷但不 ...
你也要請教TSL家長,親子功課/projects多唔多,多呢D都幾「金」。

HaYi  不太多, 長假先有, 好多是閱讀報告, 手工個part, 低小的家長有時間就幫, 冇就由佢地自己做.  發表於 14-1-18 13:53

引用:單獨個體考慮,+我覺得如果小朋友較合KV的模

原帖由 HaYi 於 14-01-17 發表
單獨個體考慮, 我覺得如果小朋友較合KV的模式, 相信 APS 會較TSL 合他.   

另TSL 除了中文科外, 其它的是 ...
6300人中能取得offers, 英文不會強?!

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+14-01-17+發表hold+

原帖由 bubuG 於 14-01-17 發表
你也要請教TSL家長,親子功課/projects多唔多,多呢D都幾「金」。
係wor, i forget to consider the 親子projects

projects 都係長假先有。而小四開始的校內非假期projects, 亦非家長可以幫手。我兩個都係比佢自己攪掂的。

kv 上黎我都擔心佢英文未必應付到tsl既課程, 開始時可能要幫下佢。我好深印象小一gs書已經講characteristic 呢d字呢! 不過小朋友學野好快, 佢地好快會pick up到架啦。

反正我唔敢講話入tsl 可以理少d, aps既情況我就更加唔知, 要佢地家長答你先得啦。

引用:projects+都係長假先有。而小四開始的校內

原帖由 silvia_ng 於 14-01-17 發表
projects 都係長假先有。而小四開始的校內非假期projects, 亦非家長可以幫手。我兩個都係比佢自己攪掂的。
...
thx for your 回應。  小兒有在外學英文,慣看Disney channel。  He tends to speak chinglish, but others such as  reading n compre r very ok.

NT-1 發表於 14-1-17 15:53
thx for your 回應。  小兒有在外學英文,慣看Disney channel。  He tends to speak chinglish, but others ...
如果額外有人幫佢, 同埋佢慣用英文較多,可以擔心少好多呢!

回覆:APS vs TSL

Hi, all.  如果英文能力方面不是我concern, 哪又有何意見? 我是可以有限度的跟阿囝功課 ,畢竟大囡唔生性。

NT-1 發表於 14-1-17 16:20
Hi, all.  如果英文能力方面不是我concern, 哪又有何意見? 我是可以有限度的跟阿囝功課 ,畢竟大囡唔生性 ...
如果要睇埋$$ 可能TSL 化算啲!  2個小朋友讀私小加埋條數都好勁!
APS 又要學樂器, 再高水準1對1 又再加學費, 雖然升中好吸引, 但其實真係要付出相當努力同金錢呀!

我仔仔有幸兩間都收,但我要APS,
因我問了自己一個問題,答案就出黎了

如果陳守仁學費同APS一樣,其他學術維持現狀,會點手揀?

恕我直言,我都覺得樓主對弟弟不公平,樓主打算跟家姐功課跟到幾時,況且TSL到小三都會開始谷,APS也好,TSL也好,如何在兩姐弟的時間分配上取個平衡好像才能解開樓主的心結。

引用:Hi,+all.++如果英文能力方面不是我concern

引用:恕我直言,我都覺得樓主對弟弟不公平,樓主

原帖由 fguy 於 14-01-17 發表
恕我直言,我都覺得樓主對弟弟不公平,樓主打算跟家姐功課跟到幾時,況且TSL到小三都會開始谷,APS也好,TS ...
女兒天生學習能力 falls behind,  我見她肯做,但要提和做十幾廿次才開始記得。  我唔傍佢,佢炒硬,我又可以點? 祗望有天她開竅。 我並不是完全唔教唔理弟弟,要不,單憑學校又怎會得到 primary schools offers.  弟弟相對學嘢比較快和穩定,易教好多,投放的時間相對少。但講到學樂器,我吾敢講。全家人對音樂n 樂器零知識,冇人會幫到佢,要考試又要做 report, 我担心我幫唔到佢之後會產生另一壓力。

引用:Hi,+all.++如果英文能力方面不是我concern

原帖由 NT-1 於 14-01-17 發表
Hi, all.  如果英文能力方面不是我concern, 哪又有何意見? 我是可以有限度的跟阿囝功課 ,畢竟大囡唔生性 ...
sorry, 我唔應該用“唔生性”來形容小囡。她知道我教佢教到發脾氣,仍會哭着地做,從來不 say "no",又點可comments 她唔生性。

Yanamami  那就放輕鬆點,接收她的能力吧。如你對她有超出她能力的期望,就會給自己和女兒壓力。每個孩子都不一樣。  發表於 14-1-17 19:21

有多過一個小朋友,好難100%一樣,多數係憐愛天資無咁好果個,人性。

有朋友個大女有輕微自閉,全家心力都係大女度,細女無問題,但一度經常扮家姐叫,引父母注意,都好陰公。

NT-1 發表於 14-1-17 18:55
sorry, 我唔應該用“唔生性”來形容小囡。她知道我教佢教到發脾氣,仍會哭着地做,從來不 say "no",又點可 ...
直頭係好生性tim la, 通常我個被我教到哭,我都會叫佢去練琴,give each other some space冷靜下, haha 學音樂都唔一定有壓力的。
兩個真係要多好多心機,順德哥情失妹意。

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+14-01-17+發表Hi,+a

其實你個囡都幾乖,只是能力及壓力問題!至於APS,初小一般唔難控制,但到高小就必定谷,你看每年之派位便會明白,世上沒有不勞而獲!至於音樂方面,你可放心,大部份家長都不懂的,只要肯練習,學校的學習風氣可推動的!但你不要想像APS不用家長跟,只是你覺得要跟多少!
‹ 上一主題|下一主題