用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到男拔interview信?交流吓
樓主: WSZ
go

有冇人收到男拔interview信?交流吓

回覆 Horsebbj 的帖子

什麼項目?

成績唔達標但係音樂, 運動範疇非常出色既尖子, 通過面試, 好大機會收. 反而因成績優異而面試那批, 入學機會率係好低.

回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

我又想問下如果成績本身是九龍區band 1A加上管樂8級,其實機會係未都大,我的意思是2方面可能都係好但未去到超級那些學生。

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 什麼項目?

原帖由 jandtfamily 於 14-08-15 發表
回覆 Horsebbj 的帖子

什麼項目?
Pls check PM

引用:回覆+701003+的帖子 100人中可能得1個或未

原帖由 jandtfamily 於 14-08-15 發表
回覆 701003 的帖子

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢! ...
元朗區,體育精英,唔使成績好,只要運動叻,大型比賽,一落頒獎台,就會收卡片、邀請信,英文唔合格都照入傳統英中!浄係元朗區,每年都十個八個!

回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

十個八個收到信!但未必個個選擇男拔!

701003 發表於 14-8-15 08:55
如果體、音、藝超出色(全港性、國際性大獎),成績相對無乜大要求!band 2c都即收!

...
唔係band 2C 都即收,係Band 3 高低Form 插班乜都照收!學政府話齋:袋住先。真飢不擇食。元朗區已經有校長表達不滿。

回覆:takeshita 的帖子

好似間學校係你咁,點止飢不擇食呀!仲口不擇言添!

回覆:elvisBB 的帖子

可以一試無妨,反正俾個選擇自己呢!取錄咗再決定都未遲。

tiger789  同意  發表於 14-8-16 09:02
王家爸爸    發表於 14-8-15 22:40

jandtfamily 發表於 14-8-15 22:38
可以一試無妨,反正俾個選擇自己呢!取錄咗再決定都未遲。
即使不取錄,損失也只是50元。

joannespapa  男拔不收報名費,英華會收50元。   發表於 14-8-19 10:12

回覆:王家爸爸 的帖子

男仔如揀band 1男校,來來去去咪都係嗰幾間!

如果沒有記錯,這50元還要是面試的時付,無得面試的話連50元也不用付。

王家爸爸 發表於 14-8-15 22:45
如果沒有記錯,這50元還要是面試的時付,無得面試的話連50元也不用付。

係呀! 有得面試先要俾. 如果無得in最多都係蝕影印及郵票費用.

701003 發表於 14-8-15 20:01
元朗區,體育精英,唔使成績好,只要運動叻,大型比賽,一落頒獎台,就會收卡片、邀請信,英文唔合格都照入 ...
每項運動收既人都有quota, 只係收十個八個, 港九新界咁多區, 唔見得元朗區係至強.

jandtfamily 發表於 14-8-15 22:35
好似間學校係你咁,點止飢不擇食呀!仲口不擇言添!
明明咩都唔知又扮知,  一講親DBS就搭咀, 專講負面野. 解釋完咪又係咁.  唉!  我地都係當睇佢唔到, 慳返啖氣算吧啦!

elvisBB 發表於 14-8-15 19:07
我又想問下如果成績本身是九龍區band 1A加上管樂8級,其實機會係未都大,我的意思是2方面可能都係好但未去 ...
Band 1A去考DBS既學生有好多, 所以無優勢.  反而要睇下嗰年學校樂團要收邊樣樂器先係最重要.  如果咁岩係欠你仔那項, 學校就有機會安排音樂測試, 但都要睇對手, 有測試都未必收架.

引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+20:01+元朗區

原帖由 必必 於 14-08-16 發表
每項運動收既人都有quota, 只係收十個八個, 港九新界咁多區, 唔見得元朗區係至強.  ...
我只知元朗區情況,其他區我唔知!我無話元朗最强喎只想話俾大家知,男女拨搶人最進取,殺手鐧係免學費!以前d小朋友特異功能叻,以入名校為榮!依家好多都清醒了,想正經讀書,唔想做獎牌機器

jandtfamily  你都讖講以前D小朋友啦!好唔upd   發表於 14-8-16 08:50

引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+08:55+如果體

原帖由 takeshita 於 14-08-15 發表
唔係band 2C 都即收,係Band 3 高低Form 插班乜都照收!學政府話齋:袋住先。真飢不擇食。元朗區已經有校長 ...
正是因為新界仔挨得苦,家長又希望一登龍門耀門眉前幾年d校長仲好威咁同人講有畢業生入名校依家隱憂漸漸浦面,後悔莫及啦!

回覆:701003 的帖子

係某些家長轉牛角尖以此作為入名校捷徑,完全冇考慮過其他方面才苦了自己,作為家長當然要為子女判斷對錯和深入分析啦!怎能盡信方間消息呢?!男拔鄭校長上場已經係另一個朝代嘅開始,唯一仍然保留著"薪火相傳"嘅理念,將男拔精神一代傳一代。

回覆:701003 的帖子

要反覆思量下,用小朋友傑出專長來入名校嘅心態已經唔多正確啦!培育小朋友發揮專長,係為自身及將來,又或者係一種目標嘅追求。揀選學校係要適當配合自己子女如何發揮所長,不是只顧讀書或課外活動,忽略各方發展,要互相平衡。
某些名校軟、硬件好,成為家長追捧入讀當然無可口非,因為大家都想自己嘅子女著想,但要攪清楚自己是為什麼需要先?況且如果小朋友條件好,有好多選擇呢!
話男、女拔搶人(買人?)你估買、賣貨品咩?免學費係學生某方面傑出而學校提供獎學金(學費),唔係用學費搶或買個學生返來不用讀書,只做攞奬機器咁冇人道!讀與不讀係家長自由決定。
某些家長想像力真豐富,繪形繪聲咁話入咗去唔洗讀書,儍㗎咩?咪咁單純啦!

王家爸爸  酸葡萄心態  發表於 14-8-19 10:00
王家爸爸  買人?怎可能  發表於 14-8-19 10:00