用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到男拔interview信?交流吓
樓主: WSZ
go

有冇人收到男拔interview信?交流吓

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+20:50+

原帖由 saiwanho 於 14-01-15 發表
即是說,測試成功晉級面試,都差不多收?
測試失敗(或有點偏差),連面試機會都無埋?還是測試就一定有面 ...
肯定嘅係如果測試表現好,就會幾天內通知下輪中英面試,表現滿意嘅話,第二天就收到電話offer!

saiwanho  要過幾関,真考實力,無得蒙混過骨!  發表於 14-1-15 20:58

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+20:50+

原帖由 saiwanho 於 14-01-15 發表
即是說,測試成功晉級面試,都差不多收?
測試失敗(或有點偏差),連面試機會都無埋?還是測試就一定有面 ...
你囝囝係玩音樂?什麼樂器?看看學校缺不缺某種樂器?

saiwanho  好可惜,我家小子沒有學樂器,只是音樂堂學過吹牧童笛!無樂團要找他!!  發表於 14-1-15 21:10

謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業成績。

can you share more on the interview format? thanks

王國會長

jandtfamily 發表於 14-1-15 18:40
當然!要好出色嗰種!
好出色嗰種係收取錄老師咭片的

Horsebbj 發表於 14-1-15 19:55
同學的情況是先做music audition, 數天後收到電話約面試 (中英文), 第二日就收到offer

...
請問MUSIC AUDITION是否單指學器? 聲樂(即唱歌)也有入學AUDITION嗎?

回覆:MSBOY 的帖子

如果是指申請入學嘅Music Audition,就只是樂器!如指唱歌入choir嘅話,會上音樂堂時,由音樂老師試音挑選出來。

回覆:MSBOY 的帖子

如果聲樂有傑出成就嘅話,可在申請入學申請表上列明及提交證明文件。假設被挑選出來做Music Audition(尤指樂器),當然會有可能被作試音唱歌都不定,不過其實提交到有關聲樂傑出嘅資料已經足夠!

回覆 MSBOY 的帖子

DBS家長已答

引用:Quote:原帖由+jelabon+於+14-01-15+發表回

原帖由 Horsebbj 於 14-01-15 發表
同學完成音樂audition, 之後學校安排面試, 隔天已收
音樂考d咩?

回覆:232 的帖子

考樂器測試,自選兩首不同風格或時期曲目(按需要中途可能叫停而不用全首演奏),考核中有機會即時sight-reading!另有高年級師兄點評,評核老師亦會有提問等。

我也想知道收左的同學,中文面試考成點呢?
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面試做得不好。

王家爸爸 發表於 14-8-14 15:46
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面 ...

識有人成績考全級頭三名, 有機會面試, 英文完全無問題, 但中文衰左, 考完老師話俾佢知中文讀錯左好多字.

王家爸爸  小兒也估自己衰左中文   發表於 14-8-15 09:15

引用:我也想知道收左的同學,中文面試考成點呢?

原帖由 王家爸爸 於 14-08-14 發表
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面 ...
面試中文部分有些難並不出奇,只要盡量回答,唔識讀音亦不好太多停頓位,唯有可能讀字音,表現要有自信與謙虛,俾老師一個較好嘅印象,成功與否得順其自然呢!

引用:謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業

原帖由 saiwanho 於 14-01-16 發表
謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業成績。
如果體、音、藝超出色(全港性、國際性大獎),成績相對無乜大要求!band 2c都即收!

jandtfamily 發表於 14-8-14 18:48
面試中文部分有些難並不出奇,只要盡量回答,唔識讀音亦不好太多停頓位,唯有可能讀字音,表現要有自信與謙 ...
與以往比較好似今年更強調中文能力,而不是英語能力。

必必 發表於 14-8-14 17:56
識有人成績考全級頭三名, 有機會面試, 英文完全無問題, 但中文衰左, 考完老師話俾佢知中文讀錯左好多字.  ...
他最終入邊間?

必必  LS  發表於 14-8-15 12:10

回覆 王家爸爸 的帖子

近兩年係加強緊中文水平,英文不嬲都強架啦!

回覆 701003 的帖子

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢!

jandtfamily 發表於 14-8-15 09:32
回覆 701003 的帖子

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢! ...

今年有一個學屆冠軍, 成績未達Band 2C都入左