用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四成績和操行重要嗎?
樓主: chaiwawa
go

小四成績和操行重要嗎? [複製鏈接]

ohnono 發表於 14-1-14 00:57
現在的中學反為有洗底,可以用洗廁所、留堂等去換取消除不同程度的犯規紀錄,而小學就冇! ...
唔錯喎, 尼招應該都係对付D 超活潑嘅囝囝

opclk 發表於 14-8-28 11:00
回覆 TwinWong 的帖子

上年阿仔個班主任夠胆死阿仔冇乜野醒個B-比我個仔,我家長日唔得間去,

我都好明白, 老師有主觀太度, 就會成影小朋友, 啊囡其中英文主科老師唔知咩事處處針啊囡,其他同學玩, 啊囡望到咪笑咗一下, 老師淨係話佢一个, 个个都唔話, 但我又唔係当場睇到,
唔可以判斷到老師真係針佢定係咩,  唯有同啊囡講, 以后上課, 坐定定專心d, 老師無几會入位

opclk 發表於 14-8-28 11:18

針唔咭到肉唔知痛既,自己仔女比人啄真係心痛,
唉, 真係為小朋友張成績表著想, 要小心處理下

opclk 發表於 14-8-28 11:00
上年阿仔個班主任夠胆死阿仔冇乜野醒個B-比我個仔,我家長日唔得間去,
又顧住阿囡升中, 後尾先留意到成績表B-, 仲係男主任,傻的嗎?
班主任真係好彩見我唔到, 如果唔係你叫晒D上司黎招乎我都得,
D同學仔記缺點小過都未有B-, 有缺點小過B-都話, 主觀到咁比個B-我個仔
我唔玩大一定切七煲湯益街坊 ...
請問「切七煲湯」是甚麼意思?

silvia_ng   不要問, 聽完就算啦! 因   發表於 14-9-1 10:30

引用:回覆+TwinWong+的帖子 上年阿仔個班主任夠

原帖由 opclk 於 14-08-28 發表

我細仔夠係無事無幹啦,最曳係試過一個學期欠交9次功課,但幾年來長期B- ,問老師,話B- 唔算差喎

fion6406 發表於 14-9-1 10:08
我細仔夠係無事無幹啦,最曳係試過一個學期欠交9次功課,但幾年來長期B- ,問老師,話B- 唔算差喎

...
係,我地學校欠功課次数多一定會降GRADE, 所以我地都難攞A

opclk 發表於 14-8-28 11:18

針唔咭到肉唔知痛既,自己仔女比人啄真係心痛,
我試過有次三年級上學期, 冇任何WARNING收到個B-, 我見張成績表時都打個突。之後我經常失驚無神打去問老師, 我個仔最近有冇咩唔乖/特別, 如果有就即管同我講呀! 因為我怕下學期再次見到個B-呀麻...好彩下學期有返個B

opclk  但係麻ⅹ佬做唔出咁嗎...   發表於 14-9-1 18:48

silvia_ng 發表於 14-9-1 10:33
我試過有次三年級上學期, 冇任何WARNING收到個B-, 我見張成績表時都打個突。之後我經常失驚無神打去問老師, ...

真係好嚇人

我試過有次三年級上學期, 冇任何WARNING收到個B-, 我見張成績表時都打個突。之後我經常失驚無神打去問老師, ...
你LEE 招都好, 打得多, 一面可以关心孩子, 另一面老師怕煩, 比反个B你

點解你哋啲學校老師們俾操行分咁手緊? 係咪其他同學仔都咁大鑊? 真係時代既巨輪不斷在轉, 以前老師無咩事一般都派A 的, 做咩事依家咁嚴格。老師們知唔知自行/直資操行要有B的? 想害死人咩。

little_yolky 發表於 14-9-1 12:05
點解你哋啲學校老師們俾操行分咁手緊? 係咪其他同學仔都咁大鑊? 真係時代既巨輪不斷在轉, 以前老師無咩事一 ...

不嬲都咁手緊

豬兜有情人 發表於 14-9-1 12:10
不嬲都咁手緊
咁即係小朋友做咗咩錯/壞事被扣分呢? 都有個marking scheme 架。好彩我囡囡間學校俾操行分超鬆啫, 真係又煩少一樣。

little_yolky 發表於 14-9-1 12:15
咁即係小朋友做咗咩錯/壞事被扣分呢? 都有個marking scheme 架。好彩我囡囡間學校俾操行分超鬆啫, 真係又煩 ...

咁講番轉頭都要睇小朋友表現既,

豬兜有情人 發表於 14-9-1 12:22
咁講番轉頭都要睇小朋友表現既,
但係, 一般男仔都活潑啲, 女仔响老師面前都醒水啲, 咁咪.........

little_yolky 發表於 14-9-1 12:27
但係, 一般男仔都活潑啲, 女仔响老師面前都醒水啲, 咁咪.........

你講得好對, 咁都無辦計, 其實醒唔醒水都冇分男女.  

TwinWong    發表於 14-9-1 14:00
little_yolky    發表於 14-9-1 12:31

fion6406 發表於 14-9-1 10:08
我細仔夠係無事無幹啦,最曳係試過一個學期欠交9次功課,但幾年來長期B- ,問老師,話B- 唔算差喎  ...
一個學期欠交9次功課都有B-,學校算非常鬆手了。
其他學校很大機會操行C+加缺點,

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-9-1+10:33+我試

原帖由 TwinWong 於 14-09-01 發表
你LEE 招都好, 打得多, 一面可以关心孩子, 另一面老師怕煩, 比反个B你
其實我又唔係想煩住老師,但我個仔又唔係話好乖果隻,咁我做呀媽既都想令老師好做啲,咁咪自己問多啲囉,有咩都可以即時改善麻。

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-9-1+10:33+我試

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
點解你哋啲學校老師們俾操行分咁手緊? 係咪其他同學仔都咁大鑊? 真係時代既巨輪不斷在轉, 以前老師無咩事一 ...
咁我諗我個仔都會有做得唔好既地方啦,又唔可以怪老師手緊既。到四五年級已經好左,再冇B-出現了。

TwinWong    發表於 14-9-1 15:54
‹ 上一主題|下一主題