用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網 點排好,進取 or 穏守
樓主: DaA
go

95網 點排好,進取 or 穏守

dyhc1238 發表於 14-1-16 11:38
啱啱出了更新,大家可參考吓。

http://www.uncledos.hk/uploads/tad_uploader/user_1/69_udc_95_p1reg.pdf ...

謝謝 !!!

popuichi 發表於 14-1-15 22:23
比小小意見,朋友仔讀黃永樹,佢話好後悔揀,雖然係區內熱門,但校長好惡,只著重學術成績,仲話唔谷得既唔 ...
黃永樹唔只學術好, 連師資都勁, 區内有D校長副校都係來自黃永樹

回覆 dyhc1238 的帖子

今年田家炳排第三稳穩守嗎?

回覆:AgapePa 的帖子

同意學術成績好重要,但在一個小朋友成長發展,本人會揀著重品格行為培養的小學,當然學術發展亦應兼顧,黃的校長,聽過簡介會,不是我認同的小學,不過各有各選擇,請不要介意

回覆 鼠兔媽媽 的帖子

田家炳放第三是有機會抽的,但不能說穩陣,因每年家長的取態也不同,尤其第三志願或以後的大家都唔知點揀!

可否幫我看一下,這樣排名OK嗎?謝謝拉!
1        保良局馮晴紀念小學
2        港澳信義會明道小學
3        保良局黃永樹小學
4        基督教宣道會宣基小學
5        將軍澳天主教小學
6        將軍澳循道衞理小學
7        天主教聖安德肋小學
8        順德聯誼總會梁潔華小學
9        東華三院王余家潔紀念小學
10        港澳信義會小學
11        仁愛堂田家炳小學
12        將軍澳官立小學
13        景林天主教小學
14        仁濟醫院陳耀星小學
15        西貢崇真天主教學校(小學部)
16        佛教黃藻森學校
17        李少欽紀念學校
18        樂善堂劉德學校
19        聖公會將軍澳基德小學
20        佛教志蓮小學
21        博愛醫院陳國威小學
22        基督教神召會梁省德小學

回覆 staceybaby 的帖子

可否幫我看一下,這樣排名OK嗎?謝謝拉!
1        保良局馮晴紀念小學
2        港澳信義會明道小學
3        保良局黃永樹小學
4        基督教宣道會宣基小學
5        將軍澳天主教小學
6        將軍澳循道衞理小學
7        天主教聖安德肋小學
8        順德聯誼總會梁潔華小學
9        東華三院王余家潔紀念小學
10        港澳信義會小學
11        仁愛堂田家炳小學
12        將軍澳官立小學
13        景林天主教小學
14        仁濟醫院陳耀星小學
15        西貢崇真天主教學校(小學部)
16        佛教黃藻森學校
17        李少欽紀念學校
18        樂善堂劉德學校
19        聖公會將軍澳基德小學
20        佛教志蓮小學
21        博愛醫院陳國威小學
22        基督教神召會梁省德小學

你的選擇應只有上列紅色的有機會派到,請參考我前文的建議

popuichi 發表於 14-1-16 12:26
同意學術成績好重要,但在一個小朋友成長發展,本人會揀著重品格行為培養的小學,當然學術發展亦應兼顧,黃 ...
請問哪間品格/校風較好?

謝謝!

回覆:95網 點排好,進取 or 穏守

請問我是保守的已將2,3,4線放了在頭五位,那熱門的學校放中間八,九位應該冇可能的,是否唔好選擇?先放其他冇咁想入的先呢?

yoyo-chow 發表於 14-1-16 16:25
請問我是保守的已將2,3,4線放了在頭五位,那熱門的學校放中間八,九位應該冇可能的,是否唔好選擇?先放 ...
列出來看看!

引用:Quote:popuichi+發表於+14-1-16+12:26+同意

原帖由 DaA 於 14-01-16 發表
請問哪間品格/校風較好?

謝謝!
我之前選校,除左去唔同學校既簡介會同開放日,再周圍問下人意見之外,仲係區內留意下穿著校服的小學生的行為品行,另外我朋友是開補習社的,佢亦有提點我邊間小學的學生特別頑皮,邊間小學的學生比較乖同聽話,之後我就選擇了-宣基,明道,信義會,他們無論校長,老師,同學,都比我校風好好的感覺,而幾位校長辦學都好有心,親力親為,亦好著重品德教育

popuichi 發表於 14-1-16 16:51
我之前選校,除左去唔同學校既簡介會同開放日,再周圍問下人意見之外,仲係區內留意下穿著校服的小學生的行 ...
請問除左呢3間外, 有無邊幾間比較好既? THANKS~

回覆 yoyo-chow 的帖子

基本上Tier 1 的除首選外其餘的5、6間可放在最後或不填,西貢的兩間也會放在後面,所以要排的只有12、13間。

將軍澳區的學額遠高於入學人數,好多學校都開唔足班,所以除非自己心儀外,這些學校可放後啲!

引用:Quote:popuichi+發表於+14-1-16+16:51+我之

原帖由 Rickyccp 於 14-01-16 發表
請問除左呢3間外, 有無邊幾間比較好既? THANKS~
坦白講,如以我自己角度,其他每間我也留意到有優點有缺點,例如唔係一缐的,可選王余家潔,不過我自己分析都一定選宣基,因overall 表現最好,不過都係我小小意見,各有所取

謝謝dyhc1238 朋友的回答,不過我還是有點迷惑,我要怎麼排名才能中我排的1~10內的學校呢?(我所排的第1~10的學校我都可以接受的) 可否幫幫忙呀> < 謝謝了!

回覆:staceybaby 的帖子

坦白講,你頭10 位都係熱門及次熱的學校,如果你號碼係抽到前,恭喜你,你會係入第一位,如果係個中間的號碼,相信都會跌到比較入學率低的學校。一個號碼比你後的人會入左一間比你好的學校。

保守型 1.明道 2.田家炳 3.將官
唔入頭三選機會接近0

正常型 1.馮睛 2.明道 3.田家炳
首選約40% 次選約30% 3.三選約30%

進取型 1.馮晴 2.聖安德肋 3.明道

首選約40% 次選0-10% 三選約0-10%

除首選的機會率比較準確,其他的只是估算

回覆:95網 點排好,進取 or 穏守

再好好考慮

dyh38表於 失4-1-16 21:05