用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網
樓主: stmo
go

34校網 [複製鏈接]

回覆:kiss212 的帖子

問題是收唔收貨?覺得滿意就得。不過,乙一有咁多好選擇,一放就放二線上去,一擊即中,求穩陣,亦無可厚非,不過未必甘心。

回覆 jeffzhang 的帖子

我都係甘想.....但都一樣唔知點排好像!!煩惱!!

引用:Quote:原帖由+stmo+於+14-01-15+發表其實獻

原帖由 pakyin1108 於 14-01-16 發表
我自己覺得係二線,呢兩間好谷,特別舊獻主會,好睇重成績同攞獎,小一已經要分班,成績唔好老師會要求家長 ...
我讀緊聖馬,的確好谷,入得此校要予了!小一入學試開始分精英班,講到明A班就是,班人數會多d.如13-14就有32人,其他班大約25,資源分配就差不多分。但2A 開始分別會大d. 班中有同學是扣門入,好難爭。所以有心就要選第一,否則機會不大。

回覆:tsesuki 的帖子

請問點谷法?

回覆:anteater 的帖子

每天六份以上功課已是平常事,中英默每星期或隔星期一次,但份量好夠,英默是書的三頁,例如今次就默晒11-20的串法和生果,uncle victor has a farm 全篇默,當中的生字都好深。 中默就好d ,上星期默第十五、十六課,全篇默而非只是生字。今星期中默是背默弟子規兩篇,三字經及文言文,我都唔明南亞裔學生點讀。

每次考試前的進評都幾深,亦計分,所以家長無可能偷懶,默書亦計分,加加埋埋無時停。如果是A班,中英數是各多一本練習,好深下。英文課全英教,要回家同他們溫下。聽囡講,有同學成績好好,但每科都唔會滿分,亦有成績差的只的20-40分,variations 好大,我估有些人仍未慣自學法,較蝕底。

回覆:tsesuki 的帖子

再上高年班d 聽前輩講仲多及深,家中電視機輪為裝飾品,要85分學以上才算合格。但聽囡講,他們好有責任感和自學態度,如果小一已培養到,小二開始會習慣好多。他們鬥心強,同學間會競爭,對功課十分著緊,因為無交要記手冊。早上返學仲緊張,遲到三次一個缺點,不過我估間間都係咁。但學校亦有可愛一面,聖誕慶祝會有表演及抽獎,二月份會去教區的安老院探訪,亦有中國文化日,之前邀請家長講故事,家校合作亦緊密,同學質素高,無咩欺凌,老師亦愛他們,所以雖然功課多,但亦為他們著想,他日入到好中學及大學,就要感謝小學啦!

獻主會我好鐘意, 但我怕我自己頂唔住多過個仔 因本人要返工, 回家都7點.... 功課溫書, 食飯沖涼, 都唔知點分配好....... ,

tsesuki 發表於 14-1-20 08:35
每天六份以上功課已是平常事,中英默每星期或隔星期一次,但份量好夠,英默是書的三頁,例如今次就默晒11-2 ...

哇, 聽聞轉左新校長, 你地個校長仲谷. 我地舊校就無聖馬咁誇, 要背弟子規,三字經果d.
但係就由一年級開始學成語, 每學期五句咁. 默書就係幾十年都無變, 逢二英文, 四中文.
一年級串英文真係氣都咳, 每次兩頁書. 中文就每次兩課, 但下次的範圍其中一課係上次的.
二年級上左手就好好多.  我小朋友都係唔敢偷懶同欠交, 驚老師鬧.
不過家校合作都幾好, 每學期有唔同的參觀同埋學習遊戲日. 小朋友都讀得好開心.

回覆:pcf0319 的帖子

我初時都頂不順,有埋怨過點解要讀,反而囡囡適應叻過我。到而家就好d.一切已成定局,亦無謂離開,功課上了軌道,囡囡而家自己做先,等我放工check 從無打算補習。

回覆:yyy8182 的帖子

我囡是請病假都怕,試過一次,明天上課時會派病假當天的所有工作紙及功課,加埋當天功課,共做了十幾樣,仲要樣樣都唔淺,做了幾個鐘才完。如果不是發燒,她也會頂硬上。

tsesuki 發表於 14-1-20 08:44
再上高年班d 聽前輩講仲多及深,家中電視機輪為裝飾品,要85分學以上才算合格。但聽囡講,他們好有責任感和 ...
請問升中成績如何?
入邊間比例最多?

THX

引用:請問合一堂放乙1+,穩陣嗎?

原帖由 elainetam 於 14-01-17 發表
請問合一堂放乙1 ,穩陣嗎?
應該好穩陣

smile0316  舊年已經好多人放乙一喇, 我估今年都未必真係咁十拿九穩.  發表於 14-5-15 12:02

請問聖羅撒超難入嗎?聖和兩間官校邊間較難入?
‹ 上一主題|下一主題