用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為博仔女入B1A的家長請注意喇 !
go

為博仔女入B1A的家長請注意喇 !  

[入到好學校,自然就有好成績]

這種話竟然仲有人信?!

而家D細路你估佢地唔識分邊間係band1A, 邊間係band1C?  擝車邊入到band1A對小孩自信心都會提高

要係一班人度搵個極端例子有咩難, 我自己夠見唔少小學成績麻麻地, 係名牌中學發力再考第一, 例子係非常多

況且上到中學, 游水,彈琴果d真係課外活動, 又唔會計入大學試, 中學先真正考讀書能力

band1內根本就係短兵相接, 數學做錯一條已經由1A變1B, 況且中學學D數學又唔同, 教學語言又唔同, 點解唔俾細路一個機會?  

Band1C自行搏唔到1A, 抽獎仲係抽band1, 唔好彩抽番band1C都無蝕底, 好彩抽到1A就中jackpot, 完全係搏得過

Band2就唔好越級挑戰啦(直屬, 聯繫除外), 一來自行搏Band1機會唔高, 二來Band2都有好多準英中, 自行爭唔入, 抽獎好難抽得中, 分分鐘偷雞唔到, 蝕渣米

goodboy1 發表於 14-1-2 20:54
六年中學, 話長唔長, 話短唔短, 學生可以隨時180度改變, 尤其last兩年... 就好似小五、小六呈分試, 有班黑 ...

由小學到中學都係第一名, 真係好少見, 好多都係小學爆哂, 中學無貨交

goodboy1 發表於 14-1-2 21:04
做得1A, 絕對唔係講咁易, 尤其可以由小一keep到小六嗰d精英學生..  試想想六年唔失手, 年年要考幾次試, 佢 ...

你估Band1C就一定係hea住讀?  好多都係呈分試失手, 不可以一兩次成敗論英雄;

我覺得Band1內差異唔會太大, Band1 vs2 會有d距離, Band2 vs 3距離就更大

goodboy1 發表於 14-1-2 21:08
都有很多..  除非間間小學第一名走晒去讀同一間Band1A, 咁就肯定大把變左無貨啦 !  ...

無貨交既意思係再唔似小學考試,測驗都九十幾分, 可能七,八十分左近

再講而家小學質素差異相當大, 甲小學Band1A去到乙小學分分鐘只值Band1C

引用:(轉貼)bigfoothk+發表於+13-8-13+15:45+朋

原帖由 goodboy1 於 14-01-02 發表
(轉貼)

bigfoothk 發表於 13-8-13 15:45
你係教育王國copy人地段嘢開一個post,而唔係係第二個網轉貼過嚟,會唔會唔係咁好?純粹好意

goodboy1 發表於 14-1-2 21:15
無睇低班1C仔, 其實B1生個個分數都好接近, 一兩次失手不代表甚麼..
100分是1A, 95分是1B, 90分1C, 90分也 ...

所以你說1C入1A校, 1A入1C校都唔算好過份, 做人就係有D命數

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-2 19:48
(轉貼)

bigfoothk 發表於 13-8-13 15:45
你轉貼了別人的貼, 其實你想表逹乜 ?

引用:Quote:mctl1995+發表於+14-1-2+21:20+你係

原帖由 goodboy1 於 14-01-02 發表
係啊.. 我覺得內容很有意思, 所以COPY過來, 有問題嗎?
你連用戶名都copy埋喎