用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 男仔讀真光,會唔會女多男少既情況下有唔好既影響? ...
go

男仔讀真光,會唔會女多男少既情況下有唔好既影響?

我原本諗住女多男少問題不大,尤其女仔一般都比較乖,仲諗可能對囝囝有好既影響。不過近來好多朋友話怕女校男生會比女仔蝦同杯葛,又怕因為咁影響佢日後社交能力....有冇女校男生的家長可以分享下?

786  這是肯定的.  發表於 13-12-21 18:26

女校男生係男人的夢想, 囝囝將來實多謝你

回覆:男仔讀真光,會唔會女多男少既情況下有唔好既影響?

我老公細個都係讀女多男少既小學,同女同學好fd架喎,仲到而家都仲有同小學同學gathering!

引用:女校男生係男人的夢想,+囝囝將來實多謝你

原帖由 AgapePa 於 13-12-18 發表
女校男生係男人的夢想, 囝囝將來實多謝你
好撹笑

回覆:男仔讀真光,會唔會女多男少既情況下有唔好既影響?

可以埋堆到,就okay 咯

否則。。。。

問親,都話怕女仔

中學可能已經發情,異性相吸,
但小學,另一回事了

引用:可以埋堆到,就okay+咯 否則。。。。 問

原帖由 Josephsit 於 13-12-18 發表
可以埋堆到,就okay 咯

否則。。。。
所以好睇班上嗰十個八個男仔自己friend唔friend埋唔埋到堆,如果唔係就慘...我都係諗小學咋,不過小學啲女仔都好早熟.....

回覆:Josephsit 的帖子

你"小學...就另一回事"既意思係冇乜問題?

回覆:ce_leung 的帖子

中學、大學,女多男少的話,有如豬八戒入女兒國,
醜男都一定有個靚女女朋友。

但小學未會拍拖,未會異性雙吸

引用:中學、大學,女多男少的話,有如豬八戒入女

原帖由 Josephsit 於 13-12-19 發表
其實佢如果因為女多男少而多左拍拖既機會我反而冇咁擔心,尤其小學應該冇呢個問題。最驚佢會變左女人型,或者好討厭女仔(因為番學太多女仔)或其他性格問題,當然呢d好極端,或者我諗得太多?

引用:中學、大學,女多男少的話,有如豬八戒入女

原帖由 Josephsit 於 13-12-19 發表
其實佢如果因為女多男少而多左拍拖既機會我反而冇咁擔心,尤其小學應該冇呢個問題。最驚佢會變左女人型,或者好討厭女仔(因為番學太多女仔)或其他性格問題,當然呢d好極端,或者我諗得太多?

女多男少, 可能升中時會蝕底少少, 因為女仔好早熟, 小五小六時名列前矛的好多時是女仔, 男生要好努力好醒先擠身到band one位置.

ce_leung 發表於 13-12-19 09:21
其實佢如果因為女多男少而多左拍拖既機會我反而冇咁擔心,尤其小學應該冇呢個問題。最驚佢會變左女人型,或 ...

女人型係天生, 後天係培養唔到,
就算同女仔一齊玩女仔游戲, 都唔會変女人,
唔使擔心

本來唔多介意打算直升,但聽到太多意見都話小學時男女分開玩的,尤其到左高小更加互相排擠,男仔人少又幼稚啲,而課外活動亦以適合女生為主。
最後派位後到了津校,既慳錢,個仔上左小學後,真的只群男仔堆

My daughter is studying in true light kindergarten , I joined a 小學talk , 原來真光男生勁有優勢,因男生少,參加學校活動男子組實有冠亞季,畢業張沙紙好靚,分享嗰位家長個仔憑住呢D,最後入左St. Paul coed.

HaYi  要如此才有佳績, 都幾... 我睇Sp Coed 都不是睇哩些呵..  發表於 13-12-21 14:05

所以我無報真小。小學階段,大多男有男玩,女有女玩……