用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地 聖保祿中學
樓主: chantm1812
go

跑馬地 聖保祿中學   [複製鏈接]

回覆 carmelhill 的帖子

exactly

引用:回覆+carmelhill+的帖子 exactly

原帖由 avbee 於 15-01-11 發表
回覆 carmelhill 的帖子

exactly
是適用於小學部band 1 生

我覺得舊校長都幾犀利,有佢講,無人講.不過認同一間學校,係由好多人去努力既...間間學校都周不時換校長,今日入讀,過2年又幾番人事啦..只期望保持學校既成績同風氣..家長便可放心..

avbee 發表於 15-1-10 10:34
第一輪自行收生應該易入D;

因大部份小學部的會由大抽獎時收返 (99人; 約80-85%->從小學部升去中學直屬的 ...
真係?! 你甘講, 我就放心啦! 我想自行同囡囡揀這間(囡囡不是直屬小學和仲要跨區)!!
Don't worry!Be happy![/color purple]

回覆 chingbb 的帖子

自行時主要看申請的學生成績排位(入紙到中學再高至低排過)

23/1是學校第15年舉辦了「電影反思日」,在電影院包場看電影"爭氣"。

這是一部很勵志、感人的真實紀錄片!過去15年,學校都為了學生的德育,精挑細選好戲,也鼓勵家長參與,之後,還邀請了那部戲的監製Ada Ho及於該社企工作的聖保祿中學師姐,分享該部戲的深刻體會、實踐夢想的心得。

我很感動:學校15多年來為學生安排了這些優質電影及反思日,使學生能從中吸收做人的道理,為培養高尙人格打好基礎,可謂用心良苦。

我看到校方付出了很多精神和時間,籌備這日的節目,我非常享受這一天的活動,也獲益良多。希望各位SPSS家長年年都能抽空,參與學校的電影日。

以上摘自
http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D1&page=2

唔知55週年、會否有open day呢?

NAKANOKU 發表於 15-10-6 16:03
唔知55週年、會否有open day呢?
It has been mentioned on website:

2)

Open Day

Opening Ceremony

Date:
Time:
Venue:

Saturday, 12th December 2015
11:00 a.m.
St. Paul's Secondary School

chantm1812 發表於 15-10-2 23:05
衷心向那些着重兒女品德、學業的家長,推薦這間優良傳統的中學!
請問學校升讀本地大學率高嗎? 小學全直升? 咁中學收生位是否好少?

阿囡今年中一,覺得KEEP到學校進度已很好啦.不會再理那些數據啦,就算有很高入U率,試問自己阿囡有無機會是其中一名都是未知之數.今個星期好多test,應付得來已不是容易之事..有興趣此校,一定要去open day睇下...

chantm1812    發表於 15-10-29 23:06

回覆 kcm 的帖子

可參考School Report:

http://www.spss.edu.hk/spr.php

但入大學率只是其中一考慮;校風和品格培育是非常重要!

ydoris 發表於 15-10-29 08:56
阿囡今年中一,覺得KEEP到學校進度已很好啦.不會再理那些數據啦,就算有很高入U率,試問自己阿囡有無機會是其 ...
OPEN DAY 一定會去!

chantm1812  Let's attend tomorrow  發表於 15-12-11 22:16
Don't worry!Be happy![/color purple]

提示各位家長:明天(12/12)及13/12是我們學校建校55週年,有開放日。
希望有心想女兒加入聖保祿中學大家庭的家長蒞臨參觀,你們一定會有驚喜

回覆 chantm1812 的帖子

請問自行大概邊個位可入?

回覆 ydoris 的帖子

Do s1 students whi git admitted have got many outstanding external awards eg speech/music festival,swimming gala, grade 6-8 of musical instruments?

chantm1812 發表於 15-12-11 22:01
提示各位家長:明天(12/12)及13/12是我們學校建校55週年,有開放日。
希望有心想女兒加入聖保祿中學大家庭的 ...
唔錯,尤其是用 Sphero 教小朋友 Robot 知識。

今天Open Day開幕和表演,確是精采!

簡樸的典禮、有內涵、充滿快樂的氣氛! 很感受到SPPS及女兒很享受今天!

明天13/12 (星期日) 還有機會! 上午11:00開始有展覽,12:00起有表演. 希望你帶同女兒蒞臨參觀.
另外:下午三時至五時舉行學校簡介日,你也會有驚喜!

回覆 chantm1812 的帖子

阿囡係中一,要著夏季校服係操場同F6大姐姐一齊.初時都怕佢凍,好彩SAT天氣非常好..老實講,我很喜歡個OPEN DAY,但本人英文差,真係吾個司儀同嘉賓講咩野..阿囡同同學玩到好晏,佢原本SUN都想返埋架.見到呢班女仔好ACTIVE,都好放心.
其實報自行,咩都假,學業行先..見到小學部班女仔表演樂器,吾個仲會吾會覺得會有著數?一句講晒,成績為主,其他既,有公開賽獎項既,可以SHOW出來..其他既..妳有,人地都有...好現實,好殘酷....
‹ 上一主題|下一主題