用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有關學中文
go

有關學中文

簽名被屏蔽

回覆:有關學中文

我情況同你相反,我係加拿大,全屋人講中文,個女26個月,一星期六堂playgroup, 每次兩個小時,佢只有上堂先會接觸到英文,而家26個月,前兩日先可以講到一句句子,但個句係英文( papa come inside.)

引用:我情況同你相反,我係加拿大,全屋人講中文

原帖由 YYKam 於 13-12-27 發表
我情況同你相反,我係加拿大,全屋人講中文,個女26個月,一星期六堂playgroup, 每次兩個小時,佢只有上堂 ...
俾EK食字添,如果你係hk,不如報下中文playgroup俾佢上,可能佢會好快進步,我都打算返hk 探親時俾佢讀個月中文為主既playgroup, 我都有係屋企教中文字卡同讀中文故事,但我萬萬估唔到上咗兩個月playgroup影響佢咁大!

認中文字:推介漢字500~
我囡耀中4歲班,用了漢字500能認及開始寫簡單中文字~^^

引用:認中文字:推介漢字500~我囡耀中4歲班,用

原帖由 gracedolly 於 13-12-27 發表
認中文字:推介漢字500~
我囡耀中4歲班,用了漢字500能認及開始寫簡單中文字~^^
...
我個小朋友九歲,國際學校year 5, 識睇同讀好多中文字,但作句就好差,我要點先可幫到佢呢?

happy-kid 發表於 13-12-28 12:32
我個小朋友九歲,國際學校year 5, 識睇同讀好多中文字,但作句就好差,我要點先可幫到佢呢?

...
可以試試從句子基本結構教起,坊間有這類型的中文科作。中文亦有不同詞性及句型結構~
多閱讀中文故事書也是作文作句萬靈藥,有研究說選取佳句或佳文朗讀或背誦能幫助學生作文,因能更熟知句子結構,修辭方法,形容詞等。(此所以部分小學中文科仍堅持背默)

引用:認中文字:推介漢字500~我囡耀中4歲班,用

簽名被屏蔽

lolokei 發表於 13-12-28 21:56
終於有人覆post
請問是書定係咭?
全名是基礎漢字500,書~套書,忘了總本數~

回覆:有關學中文

簽名被屏蔽

引用:用无图识字卡片。+我仔两岁半每天认识8-10

回覆:awah112 的帖子

簽名被屏蔽

回覆 vivicui 的帖子