用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問優才同油基顯點選擇好?
go

請問優才同油基顯點選擇好? [複製鏈接]

如題,可否比啲意見,謝謝!

0    0    0    0

回覆:請問優才同油基顯點選擇好?

2間好唔同喎,問下自己想要咩先?

無論點,優才肯定高一班。

回覆:請問優才同油基顯點選擇好?

油基顯都係一間唔錯既學校,但係諗到6年後又要再玩一次選校遊戲,就好頭痛!

回覆 winmom 的帖子

我之前都有留意油基顯及油基法,考慮邊間放第一選擇,後來揀基法。因基顯係1)大班(我支持小班教學);2)網頁話P1-P6活動教學,但實際上好似唔係(有錯請指正);3)管教上較鬆(純粹個人觀察後感覺),我囝活躍得黎算乖,所以寧願學校嚴些(你都知有些小朋友都幾。。。d父母真係唔理架,我在屋村幼稚園見得多啦!)4)依家好似冇左精靈班(有錯請指正)(我支持因程度施教)。
如經濟許可,又冇細佬妹跟尾,只差在屋企與學校距離,我地住油塘,如校巴出旺角好似係頭二站,自己搭車可能仲快d,P1-P3返學真係遠少少了,而P4打後,只係相距一個地鐵站,又變得幾方便呢!其他仲有乜野分別,我諗你都應該明。

最後我地當然註冊左GT。

winmom 發表於 13-12-11 19:59
油基顯都係一間唔錯既學校,但係諗到6年後又要再玩一次選校遊戲,就好頭痛!

...
可能6年後對我或小朋友黎講都幾遙遠,因為連小學都未上,所以我自己還未feel到有幾big pan,只單純諗,小朋友到時係咩野banding咪入咩banding學校囉。。。另一方面又諗,就算入左一條龍學校唔通我會比佢hea住讀咩!? 不過咁,當有左龍校offer時,個心確實係鬆左口氣,而當聽到一d人講升中問題時,又會暗暗慶幸覺得自己比其他人少左一d煩惱咁。。。
‹ 上一主題|下一主題