用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩類收生標準的學校
go

兩類收生標準的學校 [複製鏈接]

小一面試已近尾聲,我發現一個規律,就是似乎有兩類小學,用不盡相同的收生標準,第一類非常重視學術表現,第二類重視(學術+其他),不知是否錯覺?

A類:SFA、蔡繼有、陳守仁、英華、聖約瑟英文小學、禮賢等

B類:王錦輝、九龍塘、男拔、德望等

小兒有一個同學,A類可能全中(陳等結果、蔡等三面、英華等二面結果),B類德望和九龍塘第一面就下馬了。我與這個小孩聊過幾次,覺得她學術超強,應對也不錯。我曾與其他人聊過這話題,有些家長也有類似觀察。
   5    0    0    0

回覆:PotterLai 的帖子

同一位小朋友,也未必次次都表現出最佳水準的。

引用:小一面試已近尾聲,我發現一個規律,就是似

原帖由 PotterLai 於 13-12-10 發表
小一面試已近尾聲,我發現一個規律,就是似乎有兩類小學,用不盡相同的收生標準,第一類非常重視學術表現, ...
成績是否出自同一小朋友?因英华是男校,但德望是女校bor,唔明

筆誤:我說的女孩當然沒有考英華。

小兒另一個男同學,A類學校除了蔡繼有第一面下馬外,其他全中。

回覆 feiji 的帖子

同意。

同學講禮賢唔考學術, 而九龍塘係考的!

醒目開學勳章 貢獻勳章

未必....
起碼得SFA唔考應對
家有聰明書蟲,去年有YW/DB 有2nd in, GT 1st waiting, SFA offer (St jo/KTS /TSL 失敗)
佢輸在眼睛唔望人,所以第一類學校嘅考核準則中,除SFA之外,其他都唔止學術
恐龍家

Tsl not too academic, see response more,

小曳人 發表於 13-12-11 09:37
未必....
起碼得SFA唔考應對
家有聰明書蟲,去年有YW/DB 有2nd in, GT 1st waiting, SFA offer (St jo/KTS  ...
同意.我覺得SFA 係比較目標明確既學校. 只睇學術, 學術達佢要求就收.

其他學校雖然都考學術, 但會睇埋合群性, 表達能力, 眼神, 坐唔坐得定, 自信.....

引用:小一面試已近尾聲,我發現一個規律,就是似

原帖由 PotterLai 於 13-12-10 發表
小一面試已近尾聲,我發現一個規律,就是似乎有兩類小學,用不盡相同的收生標準,第一類非常重視學術表現, ...
聖約瑟英文小學完全無考學術,玩lego ,畫畫炸

小曳人  唔得~  發表於 13-12-11 12:13
小曳人  咁唔怪之得我個仔唔個喇!haha~  發表於 13-12-11 12:13
做人至緊要開開心心 :-D

回覆 小曳人 的帖子

如果你子有回望老師,起碼多三四個 offer。

小曳人  哈哈~過獎喇,上天已將最適合嘅安排咗俾佢喇!  發表於 13-12-11 13:52

(聖約瑟英文小學完全無考學術,玩lego ,畫畫炸)

你估考幼稚園咩,我個仔同我講,老師會講一個故事,再續個續個問故事內容呀!

觀塘聖若瑟英文小學應該有考串字

哈哈,小曳人,既有智慧,又樂天知命,兩曳人一定可發揮潛能

引用:同學講禮賢唔考學術,+而九龍塘係考的!

原帖由 cacanov06 於 13-12-10 發表
同學講禮賢唔考學術, 而九龍塘係考的!
禮賢今年考認中英文字及數學題。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:(聖約瑟英文小學完全無考學術,玩lego+,畫

原帖由 theodorechung 於 13-12-11 發表
(聖約瑟英文小學完全無考學術,玩lego ,畫畫炸)

你估考幼稚園咩,我個仔同我講,老師會講一個故事,再續個續 ...
我小朋友上年考,無故事呢part, 但有同老師傾下幅畫左既畫,今年可能有故事吧。但一定無串或寫字或學術,因我小孩讀學券好淺兼我都無train 佢都入到。

做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 13-12-11 17:14
我小朋友上年考,無故事呢part, 但有同老師傾下幅畫左既畫,今年可能有故事吧。但一定無串或寫字或學術,因 ...
今年要在圖畫後面寫英文動物名,並不難。
‹ 上一主題|下一主題