用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 有Offer家長,請指教
go

有Offer家長,請指教 [複製鏈接]

囡囡in英粵班,外籍miss in. 自問囡囡暫時in咁多間,表現得最smart係e間,入去say hello, 答啱所有問題,收禮物say thank you. 走say bye bye同泊櫈,走前miss仲話開心同個clever girl interview(當然我明白係客套話,但佢表現得確實好smart),明白咁多人爭,叻過自己個囡既大有人在,但冇諗到waiting都冇,收到not accepted. 朋友話佢囝囝in廣東話,in得一般,都有waiting。請問家長覺得學校用乜野標準收生,小朋友當日表現如何?
   3    0    0    0

回覆:有Offer家長,請指教

會唔會填份問卷出現咗乜問題?

的確我填得好精簡,我見排前面位媽咪填到密麻麻,我都諗係咪衰在寫得少野,但我朋友話佢都唔係寫好多,你覺得份問卷寫多寫少真係咁重要?

我個囡in英普班,外籍miss in. 同你囡囡一樣都in 得好好,答曬老師的問題,份問卷我老公填,全英文,做了好多research ,好detail, 所以我估份問卷都加分不小,我估都好多人in得好,因為d問題都唔深。

可能如你所講,太多好強既小朋友,個個表現出色,跟住就係比較問卷,怪自己冇下功夫喺個問卷度,但個人覺得份問卷係咪真係咁緊要,我又未至於求其填,而且以為間間唔收既都會叫做waiting,當然心知waiting即係都係衰左,但真唔知原來真係有rejected既,e間唔係我最心儀,只係冇諗到佢既表現同結果差咁遠,多謝你意見

醒目開學勳章

講起問卷,我寫得好認真,寫到滿一滿。嚇人的一幕來了,排緊隊入先發現後面嗰版未答
我只用了5分鐘答了那一版,字體肉酸,全部hea答 ,心諗今次死硬
阿仔只答到大部分,冇推櫈,冇bye bye老師
最後有AM offer
所以問卷依一part..........................自己唸有冇關係

我個情況和你差不多,但只是外耤男老師in。我覺得囡囡表現不錯,有問有答,而且走時囡囡還擁抱老師才走。以我的觀察,老師全程勁喜歡她,可是最后連waiting都無,很無奈。我估可能是因為她是9月尾細B。請問你囡囡是否亦是細B?

所以我覺得培正interview方式好聰明, 密室interview, 減少左好事後爭議,因為自己仔女表現好主觀

其實我覺得小朋友當日表現如何出色,都不一定會收,只是屬於部份參考。
我記得份申請表,要填寫父母的小學,中學及大學資料都可能係參考部份。
仲有份問卷要填,也可能是參考部份。
今年收生的確怪,有很多哥哥/姐姐讀緊,而細個的表現ok都唔收!

我仔系9月b,答左9成,net in, 走時老師主動要求hug。
問卷好認真用中文填,最意外系,佢收細B, 最後有EP offer。

我囡囡3月都算大b, 知道學校會參考家庭背景,自問各樣都算平均,諗唔到邊方面會衰到waiting都冇
確實好難理解學校既收生準則,上年阿囡同朋友個仔in同一間學校pn, 大家都有番佢既playgroup, 我囡冇乜點答人但收左佢,反而人地個仔答晒又有禮貌但就唔收,佢地差唔多大,都唔知點解

my girl was a Mandarin teacher that interview her, she didn't do well, so i guess i will fail, however, she was accepted. I guess the first part that the kids are playing toys in the classroom is also taken into consideration. My girl play with the neighbour girl and it's very happy to share toys too.

We really cannot guess how they judge the applicant. as my girl did very well in SC, KV, LH and Victoria interview too, but all are in waiting list. Finally i got MS offer, i really appreciate and thanks god that help me.

回覆 yywing 的帖子

請問父母職業會否有關係?

醒目開學勳章

回覆:Cherrywg 的帖子

我覺得有

引用:囡囡in英粵班,外籍miss+in.+自問囡囡暫時i

原帖由 joanne81 於 13-12-10 發表
囡囡in英粵班,外籍miss in. 自問囡囡暫時in咁多間,表現得最smart係e間,入去say hello, 答啱所有問題,收 ...
收大B!

回覆:joanne81 的帖子

請問講緊in PN還是k呀?

sysy474  九龍民生沒有N 班, 幼稚園由 K1    發表於 14-9-2 02:01

回覆 swarovski2011 的帖子

Sorry, 以為有添

回覆 swarovski2011 的帖子

剛打去問先知九龍城民生同香港民生是兩間辦學機構,香港嗰間才有PN,真係搞錯晒

sysy474  請注意 香港民生 跟 九龍城民生   發表於 14-9-2 21:44

請注意 香港民生 跟 九龍民生的小學/中學是沒有聯繫的 !
‹ 上一主題|下一主題