用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 k1 英粵班
go

k1 英粵班

想請問民生家長,k1 英粵班是否每天都有普通話堂的。謝!

剛問了, 得兩日 !

回覆:k1 英粵班

thx...都係30mins?

得2日咁少? 以為起碼有3天......

引用:剛問了,+得兩日+!+

原帖由 sysy474 於 13-12-09 發表
剛問了, 得兩日 !
我個仔今年k1,每逢星期三,四,五上普通話堂,共3日

sysy474  Thanks BoDingMaMa, 今日係打去學校問 (校務處原來都未必準確) ! 3 日都好 ! 2 日真係好小 ! 我其實以為有4 日 ! 英粵同學要在外補英文同普通話嗎 ? Thank you !  發表於 13-12-9 19:30

引用:Quote:原帖由+sysy474+於+13-12-09+發表剛

原帖由 BoDingMaMa 於 13-12-09 發表
我個仔今年k1,每逢星期三,四,五上普通話堂,共3日
Thx

咁想問每日有幾多時間英文?有冇net班主任?

引用:咁想問每日有幾多時間英文?有冇net班主任

原帖由 amysytsui 於 13-12-10 發表
咁想問每日有幾多時間英文?有冇net班主任?
NET 同班主任係長駐課室,所以除了英文堂,其他時間,如分組活動都有机會接觸NET。另外,我個仔嗰班30人,有NET, 班主任,副班主任(上午班班主任),仲有2個助教,共有5個老師長駐課室,再加一個姨姨協助小朋友上厠所,師生比例好理想

Thanks BoDingMaMa! Do you need to take extra course outside e.g. Eng / Math ? I have heard that when it first changed to 無學劵 school, it a bit 亂, do you have any experience on that ?

引用:Thanks+BoDingMaMa!+Do+you+need+to+take+e

原帖由 amysytsui 於 13-12-10 發表
Thanks BoDingMaMa! Do you need to take extra course outside e.g. Eng / Math ? I have heard that when ...
其實民幼課程一啲都唔淺,英文開學已經教
Phonic sounds, 啱啱教到n sound,仲有吾少生字,而中文要認讀嘅詞語都吾淺,由開學到依家學到好多生字,例如校長,老師,玩具,書包,五官,顏色等等,數學教到15嘅數和量,而我個仔回家成日唱普通話歌,又會用普通話介紹自己。學校每三個星期派一次進度表,家長會好清楚小朋友學緊啲咩,而且會有定期評估報告,令家長清楚小朋友喺學術,品行,情緒,自理各方面嘅表現,一啲都唔覺得混亂。我覺得學校所教嘅都好足夠,需唔需要出外學其他嘢就真係睇個人要求。

回覆 BoDingMaMa 的帖子

Thanks!!

回覆:k1 英粵班

我想知道現時學費多少?學校的透明度高嗎?小朋友在家會否嘗試講英文?唔該!

引用:Quote:原帖由+amysytsui+於+13-12-10+發表T

原帖由 BoDingMaMa 於 13-12-10 發表
Phonic sounds, 啱啱教到n sound,仲有吾少生字,而中文要認讀嘅詞 ...
好似唔錯,有無D你覺得可改進的地方?

BoDingMaMa 發表於 13-12-10 18:18
Phonic sounds, 啱啱教到n sound,仲有吾少生字,而中文要認讀嘅詞 ...

Hi BoDingMaMa,

Thanks for your sharing. Does your child enjoy school life (happy learning)? I think the academic level should be enhanced after quiting voucher. I am wondering the teaching method is "hard" pushing or inspire their self learning interest?  

Regarding the discipline and moral development, is it good?

Lastly, I also want to know if any improvement area for MS?

Thanks again for your help.