用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學費同家庭收入D比例??
樓主: fixedstar99
go

學費同家庭收入D比例??   [複製鏈接]

回覆:學費同家庭收入D比例??

Oh,補習,原來我仲未計個英文補習,即再加$2000,呀,原來只係兩個細路用左成$30000一個月,好驚呀

annayu 發表於 13-12-5 21:42
請問點分直資和私校?
Where can I find the info? Thanks

http://www.chsc.hk/psp2013/chi/index.php

你溫定書先!!

引用:Quote:annayu+發表於+13-12-5+21:42+請問點

原帖由 moonychan 於 13-12-06 發表
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/index.php

你溫定書先!!
Thank You!!!

catcc2000 發表於 13-12-6 08:22
Oh,補習,原來我仲未計個英文補習,即再加$2000,呀,原來只係兩個細路用左成$30000一個月,好驚呀 ...

你駛乜驚, 你哋一定有能力同埋計過數先會咁做啦, 係咪.....

我無你咁多, 但都要差不多2萬一個月

引用:我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,

仲要計埋細路去到高小初中開始有自己的社交生活,零用錢等等…計起上來就明白父母的養育之恩,望子成龍的原因。如果使咁多錢小朋友將來唔生性,真係生舊义燒好過

引用:仲要計埋細路去到高小初中開始有自己的社交

原帖由 sammysnake 於 13-12-06 發表
仲要計埋細路去到高小初中開始有自己的社交生活,零用錢等等…計起上來就明白父母的養育之恩,望子成龍的原 ...
😂但佢地呢d🐵仔的確令我地連個❤️都俾埋佢地💋💋💋💋

回覆 catcc2000 的帖子

我家大小姐洗費
學費-$3000
琴-$600
公文中-$600
英文寫作-$800

Total-$5000

P.S-(1)大小姐學費只交十期 (2)每天車費2.8(daddy車翻學,放學一站地鉄)

我又覺得囡啲使費同官律差唔多, 囡壓力細,功課又唔多(唔使去功課班), 如果我有兩個, 細嗰個唔使上公文中Tim, 因為我巳掌握到數普敎中既技巧....

課外活動有平有貴、學琴平民價200, 名師價600   NET 1—1 教英文500, 家長計清楚。

引用:課外活動有平有貴、學琴平民價200,+名師價

原帖由 elizatyy 於 13-12-07 發表
課外活動有平有貴、學琴平民價200, 名師價600   NET 1—1 教英文500, 家長計清楚。 ...
Yup, 名師好貴,我仔老師收$900/hour

引用:Quote:原帖由+elizatyy+於+13-12-07+發表課

原帖由 moonychan 於 13-12-07 發表
哇!太恐怖!我肯定不聘名師了,一個月要$20000,會破產的!

引用:Quote:原帖由+elizatyy+於+13-12-07+發表課

原帖由 moonychan 於 13-12-07 發表
If you want very good oral English, you should hire the NET every day, not once a week. That means $18000/month. Maybe studying in an international school is cheaper.

是的、一日一個hour 絕對不夠

一小時900元,太勁!唔知一小時會教什麼?

回覆:學費同家庭收入D比例??

Mine is $650 per hour but I only ask her to come once a week. Won't have time to do other homework if she comes everyday

回覆 hkparent 的帖子

我囡學校係英小直資,小一,二鬼佬班主任又跟佢地好多科,所以唔使點補英文oral....

回覆 hkparent 的帖子

Paying that much I would be very picky, the teacher should be graduated from top universities and could speak Queen English or BBC standard English!

American English, I am afraid no lah!

catcc2000 發表於 13-12-6 08:22
Oh,補習,原來我仲未計個英文補習,即再加$2000,呀,原來只係兩個細路用左成$30000一個月,好驚呀 ...

I agree spending $20k to $30k per head is only average expenditure, $40k could be better!
‹ 上一主題|下一主題