用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教軒上、軒下分別
樓主: catcc2000
go

想請教軒上、軒下分別 [複製鏈接]

請問軒下有無教得淺, 考得深的情況? 小一會不會已經要考閱讀理解?小兒中文真係...

回覆:想請教軒上、軒下分別

they are using the same material but the demand of teacher in Chinese class is very high especially at elite class

but the standard is not such hard especially English and 常識

回覆 20082012BB 的帖子

邊間小學一年級也要考閱讀理解,就算好弱學校都要。但大多小一上學期會讀卷,下學校就冇啦

唔谷得的學生就要考慮其他學校啦
無論軒上,下都不注重幚學生功課,
你自己唔谷,就算退步50名,老師都衹是在家長日向家長輕輕提要努力的,不會給壓力學生或家長.反而個家長驚到哭
上堂問問題時間多過教架

回覆:5tgb 的帖子

引用:唔谷得的學生就要考慮其他學校啦無論軒上,

原帖由 5tgb 於 13-12-10 發表
唔谷得的學生就要考慮其他學校啦
無論軒上,下都不注重幚學生功課,
你自己唔谷,就算退步50名,老師都衹是在家 ...
聽說,一年級已經有小朋友恆常地返附近的補習社,競爭之大可想然之!

because pm class has elite class push those parents and student to be top 1-28 to ensure a position there, of course if you kids are smart, it will help to enhance your potential, otherwise it is a night dream.

it should be nightmare

回覆 5tgb 的帖子

老師問學生問題多過教?

回覆 darkbson 的帖子

咁返補習社每間學校也有的,又吾使咁驚。返補習社亦不代表成績會好,可能冇人睇功課

回覆 5tgb 的帖子

謝謝回答!

坦白說我真的十分擔心, 但既然抽中了便要努力面對, 現在會和孩子一起努力!

另外, 請問上堂問問題時間多過教-
即係老師預左大家會喺屋企先自習嗎? 有沒有教快一年的情況?

同埋小朋友其實讀得開心嗎? 老師是不是很嚴厲那種? 我只知老師們的年資很長.

回覆 chrischeung 的帖子

補習就不太奇, 我宜家讀幼稚園都有補普通話, 唔代表想成績好, 純粹因為我自己讀音唔準, 唔想教錯.

講到軒下咁谷,我想抽獎改軒上,請問如自行交軒下,抽獎改軒上,咁叩門有冇得面試

1)軒下現時有一班精英班,依成績分,
一班普通話精英班,自行申請,學校挑選
其餘三班不分成績
2)學生家長絕小提出不滿,不知老師嚴不嚴,自覺不嚴
3)家長分計劃入皇仁及不計畫二類,河水/井水
4)學校合格不難,但90-95分的競爭很大,90分已是精英班死線
5)好大部分學生有預習,上堂爭相搶答,競爭頗大
6)家長有約1/4是新香港人,最小精通中,英語,二文三語大師級
7)補習一定有,但家長自己教的較多,正所謂八仙過河,各顯神通
以上是我觀察所得

答漏野
自覺無教快,教難,課程比 要上位的學校淺
學生課外活動超多,成績優異
貴子弟有任何方面才華,均會給予充份發揮(需自行找老師教),對升中幫助很大

回覆:5tgb 的帖子

聽完之後好暈

建議想入軒上,下的家長無須走線,2間學校各方面都幾不多
比人覺得無咁谷,我相信祗是家長EQ高,接受左
據資料,2間學校男,女生入皇仁/庇利羅的機會均為1/4 - 1/5
如大家覺得祗須上堂留心,回家做齊功課就可成為其中
我真係唔知得唔得,但我未見過有成功例子
111 扣門有優勢,收生都嚴,就算扣門成功,都不一定入到二年級精英班
扣門失敗,其實未必是壞事,因為學校預估你入皇仁的機會不高,才會拒絶你

回覆 5tgb 的帖子

請問其餘四分三系點樣的?我系個四分三,英文我吾得.以往大仔讀私小時,學校教好多或派WS系學校未教過的,
回家我和他溫,如太深會等補習和他溫,但如果叫我預習,我吾得囉....

回覆 5tgb 的帖子

開始發覺搵錯學校,越來越後悔當初放棄間直資,自知小兒麻煩吾系讀書材料,真系進退兩難
‹ 上一主題|下一主題