用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教軒上、軒下分別
go

想請教軒上、軒下分別 [複製鏈接]

So far我只爬到
1. 軒上冇分精英班,軒下有。
2. 兩間教為了上皇仁、庇利羅仕,所以兩間都谷。
3. 軒上0測3考,軒下2測2考。
4. 軒下會搬東院道

不過不太清楚還有什麼分別。為什麼軒上較熱門?

8    0    0    0

呢度好少人提軒小. 我都爬文中
利申, 我仔已自行成功會入2014-15軒下.

爬文後確定軒上同軒下其實要當成兩間學校, 上午愉快少少, 下午傳統, 但二者都好谷

軒下一年級未分精英班, 二年級開始分, 另外有分開唔一定普教中, 二年級時有得揀, 但揀左又好似無得返轉頭, 唔確定.

軒下資料非常公開, 份學校報告好詳細同客觀
http://hgp.hrgps.edu.hk/page.action?id=121
仲有周年校務計劃
http://hgp.hrgps.edu.hk/page.action?id=120
之前親子王有引述過其中一份校務報告話學生欠交功課嚴重, 秩序同禮貌要改善. 我都係第一次見有學校自評自己評到咁唔客氣, 但我欣賞佢坦白.

我找不到軒上有周年校務計劃和校務報告的資料.

查過2012-2013年軒上找不到升中資料, 軒下有26個入皇仁, 女仔成績亦不錯
http://pm.hrgps.edu.hk/upload/pdf/1213soa/p6002.pdf

暫時只搵到以上資料, 希望幫到你

同埋有人話東院道校舍會更細~

回覆:想請教軒上、軒下分別

睇來12網真係好難簡

12網已經唔算難, 我覺得上水, 粉嶺, 將軍澳更難

回覆 20082012BB 的帖子

我諗你地兩個都好少爬文, 軒小一向多人講, 不過係係佢小學個版, 而且主要講軒上.

軒上升上年中資訊:
http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec

軒上週年計劃/報告:
http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=schmag

軒上D派位成績一向比軒下好, 資料都好公開. 不過我諗你地少去佢個網頁先搵唔到

軒下應該谷d,課程比軒上深,個人較喜歡軒下

回覆:G-girl 的帖子

你反而喜歡谷?依家K3都已經冇咩時間玩

可能軒下課程和功課量都比軒上深和多,小朋友上中學時較易適應,尤其打算考band1中學,因同區也有很多谷的小學,如聖約瑟,華仁,聖雅各,聖芳濟各....如讀軒上就有小小唔夠人fight

引用:可能軒下課程和功課量都比軒上深和多,小朋

原帖由 G-girl 於 13-12-08 發表
可能軒下課程和功課量都比軒上深和多,小朋友上中學時較易適應,尤其打算考band1中學,因同區也有很多谷的 ...
如果軒上程度不足,皇仁就不會收那麼多軒上生啦!

悠揚  皇仁收是因為有"機制" 呀, 不代表所有學生程度一定很高.  發表於 13-12-9 09:27
rarafish  問題係收完可能係中學跟唔上呢....

我自己以前係軒下, 但想當年d 男同學入到皇仁, 中五比人鄧出黎大有人在...唉..  發表於 13-12-8 23:33

我不是說軒上程度不足,只是不及一些程度更深的學校,軒上可説是happy school, 功課少,用的教科書也比軒下容易,所以校內考試試卷也相應淺和直接,容易取得高分。

G-girl 發表於 13-12-9 00:43
我不是說軒上程度不足,只是不及一些程度更深的學校,軒上可説是happy school, 功課少,用的教科書也比軒下 ...

You're rather fair to give this comment.  The higher percentage of promoting to QC may not have significant correlation with the difficulty of a school's syllabus, i.e. higher academic standards not equals to higher promotion % to QC, vice versa, lower academic standards not equals to lower chance to QC.   Do some research on how  the system of gov't allocation works in secondary schools allocation and associated primary and secondary schools .

小兒現就讀軒下
我覺得學校就一D都唔谷,但家長自己就超谷
學校黙書,老師說是讀黙,但起碼有半班背左來黙,
學校旅行問常識,每條大橋幾時建,幾高,幾長,全部搶答
如果你自己唔谷,入皇仁是0機會
不過,非精英班壓力就唔大

回覆:5tgb 的帖子

多怪獸家長?!

回覆 5tgb 的帖子

請問精英班有几班?如非精英班band two會派那些中學?小兒再在做公民也會哭,好怕小學都吾肯溫書和做功課,競爭咁大尾個班吾知會點

if you have a option to pick, I would prefer a.m. because under the elite class at p.m. school, kids and parents are suffering from tremendous  stress  to maintain an average of 85 marks, to remain at this class, otherwise you got lower chance  to go Q.C. and the demand for elite class is higher than the others. if your kids are not smart, I prefer am class as elite students are spread at different classes.

回覆 chrischeung 的帖子

我仔都唔係好谷得, 愈來愈擔心

回覆 20082012BB 的帖子

吾谷得,怕讀書做功課都吾知點

回覆 patpatc1668 的帖子

am?但我自行己交表到軒下,如攪珠改軒上,如抽不到會否二間也冇得面試

my kid studying at pm class

‹ 上一主題|下一主題