用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 影響Band系咩意思?
go

影響Band系咩意思? [複製鏈接]

有網友話:
如果小學時所讀學校(例如私校)所屬區域唔係
屋企所屬校網

中學派位時可向教育局申請以屋企所屬區域
派位 (因中學派位原本跟所入讀小學個校網)

但如果申請轉返屋企所屬個校網,
會影響個Band.

係咩意思?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

舉個例子

本來在小學校網, 個小朋友與同網學生比較, 排90, 屬BAND ONE生
但轉返屋企網後, 由於呢個網D學生成績較勁, 用同一個成績, 去到一排, 已經排150, 變成BAND TWO了

咁明白未? 如果屋企網教學校網弱就無呢個問題

Charlotte_mom 發表於 13-12-2 18:13
舉個例子

本來在小學校網, 個小朋友與同網學生比較, 排90, 屬BAND ONE生

如果屋企係灣仔, 小學係中西區呢?
點比較?

小學校網分佈同中學校網分佈係咪一樣?

醒目開學勳章 王國長老

中學網同小學網係唔同的, 例如無分14, 16, 只有東區

http://www.chsc.hk/ssp2012/main.php?lang_id=2

至於邊區強邊區弱, 或者你可以去升中版研究下(怕教錯你), 不過今年資料同6年後, 可能有變呀

Charlotte_mom 發表於 13-12-2 18:27
中學網同小學網係唔同的, 例如無分14, 16, 只有東區

http://www.chsc.hk/ssp2012/main.php?lang_id=2

因為最近要決定讀中西區既私校定抽返屋企校網既津校,
而家先知有個concern.

醒目開學勳章 貢獻勳章

基本上全香港嘅banding分界相差唔係好大,即係只會邊緣人先會有升降嘅影響
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題