用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 Vs 港大
樓主: jasonwong1118
go

福小 Vs 港大 [複製鏈接]

回覆:Irismammy 的帖子

剛剛注册了港同,見到小朋友的確十分之活躍,吾之港同的小朋友品德如何?

我個囡有褔小,港真,wkf, 港同waiting, 住近褔小都係唸唔掂, 香港區車費真係太貴啦, 搬近香港樓會比九龍樓貴,還要洗裝修費.....好多費.

回覆:joanthony 的帖子

咁你頌要考慮埋,福小系英小,港同系中小喎。

回覆:Sumbaba2012 的帖子

褔小沒有港同咁多完化教學(不過有升值空間),
港同語景好似無褔小咁強,互動知能性比較多怕小朋友返唔轉頭。唔知有冇睇錯,請指教。

醒目開學勳章 王國長老

引用:剛剛注册了港同,見到小朋友的確十分之活躍

原帖由 jasonwong1118 於 13-11-29 發表
剛剛注册了港同,見到小朋友的確十分之活躍,吾之港同的小朋友品德如何?

...
我地講無用,點講都係主觀。不妨搵日抽小小時間,去校園外「裝」下上課情況。睇埋放學情況,一清二楚。港同吾用高壓,你都知,咁出黎又係咪你想要既呢?不幼親自觀察評估

回覆:福小 Vs 港大

港大雖是中小,據教育界朋友相告,學生英語能力普遍強。

回覆:RSZ 的帖子

Charlotte_mom 請問你們兩位小朋友都來自港同,我諗你們都非常之很喜歡這所學校?

現在的英小跟中小有甚麽分別?

多幾個NET teacher 抑或除了中文科科英文上?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

jasonwong1118 發表於 13-11-29 15:03
Charlotte_mom 請問你們兩位小朋友都來自港同,我諗你們都非常之很喜歡這所學校?

...

係, 港同係一間錫學生既學校, 值得我訓身去鐘意佢 (話晒佢地照顧左我兩個好多好多)

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 13-11-29 15:13
現在的英小跟中小有甚麽分別?

多幾個NET teacher 抑或除了中文科科英文上? ...

咁英小會多D科目用英文教, 接觸英文係多D既

好多好既小學,都係中文小學,例如喇沙、英華、聖保羅男女等等……,只要學校有好的英語課程,有好的老師,學生的英語成績都不比英小差!彷且英文比中文易掌握,出面補英語的地方也有很多,如果幼稚園階段,只著重英文,而忽略了中文的培育,上到高小或中學,肯定會後悔!
我就係一個例子,從幼稚園開始,只著英語,諗住升小後,中文科可以自己跟,誰不知現在高小了,中文科是最頭痛的一科,想找好的中文補習,也不容易搵到!

題外話,如果大家有好的中文補習介紹,不彷pm我!

Charlotte_mom 發表於 13-11-29 16:34
咁英小會多D科目用英文教, 接觸英文係多D既
OIC. 那些科日用英文教?數學?常識?音樂?視覺藝術?
我認為問題不大,小兒都是中小上英中。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 恐龍仔mama 的帖子

Thanks for your sharing and reminder.

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我想知道港同語文能力真的很強嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我想知道港同語文能力真的很強嗎? +

原帖由 jasonwong1118 於 13-11-29 發表
我想知道港同語文能力真的很強嗎?
都係果句,家長講就有bias。我無小學數據。但可比較書院公開試數字,英文吾失禮呀。2012英文100%3級以上,2013只有一個同學2左,其他都3以上。比好多學校好(其他科目就有高有低啦,而家有公開資料已經好透明)

真係好難決定, 我都認為港同好D, 但就近上學又真係對於小朋友好好多.

所以如果是香港區, 就一定港同. 如果是九龍就煩D.

Charlotte_mom我想問假設當初聖保禄學校小學收你女,我想知你會点選擇啦?

港同是大,福小是细,甘当然巽港同啦!
港同要in三次才入到,福小in两次,而且第二次差不多必收,那当然巽港同啦!

bobbob  多人爭一定啱?  發表於 13-12-2 12:01

醒目開學勳章 王國長老

jasonwong1118 發表於 13-12-1 02:15
Charlotte_mom我想問假設當初聖保禄學校小學收你女,我想知你會点選擇啦?

...

(星期六日少開機, 打得多字手機又唔穩定)

如果當初ST PAUL (銅鑼灣)收我個女, 我當然笑晒咁去啦, 我唔講大話, 我住銅鑼灣, 有間咁正既學校收, 我點會唔要?
不過既然幼稚園試過(唔收8月細女), 小學又試過 (寄左叩門信去無feedback), 咁咪正路d, 睇送食飯lor
而且搵學校過程中, 自己亦有新的體會 -- 原來"理解/同意學校理念"係真的, 亦唔係真係人地話好就岩自己, 有學校越in越鐘意, 有學校in in下自己都覺得唔對路, 所以真係要了解同考慮多d

harrybb2008  Agreed.  Some schools after you understand more, you might feel  ; (  發表於 13-12-2 12:00

GAT 發表於 13-12-2 01:09
港同是大,福小是细,甘当然巽港同啦!
港同要in三次才入到,福小in两次,而且第二次差不多必收,那当然巽 ...

咁又唔係2in 一定必收, 我個小朋友有好幾個同學都無收.
‹ 上一主題|下一主題