用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 課後補習班?
go

課後補習班? [複製鏈接]

請問港同有無類似嘅班比小朋友上呀?因為我要返工驚放工返屋企先佢做功課會無時間溫書呀
   2    0    0    0

回覆 siutse 的帖子

無架, 要自己搵補習社!

siutse  Thx...  發表於 13-11-26 16:07

醒目開學勳章 王國長老

回覆:課後補習班?

有d家長無用工人姐姐,就會搵包接小朋友的補習社

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問知唔知呢d補習社係唔係係柴湾區?同埋charlotte_mom想問下你意見你覺得有冇需要呢揾呢?!

醒目開學勳章 王國長老

我自己搵, 因為我個仔專注力差, 真係夠膽死8PM都唔開始做, 我唔想日日打打殺殺, 所以搵人睇住佢做
相反我女從來無呢個問題, 不嬲都自己攪掂, 就無呢個需要喇

引用:我自己搵,+因為我個仔專注力差,+真係夠膽死

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-27 發表
我自己搵, 因為我個仔專注力差, 真係夠膽死8PM都唔開始做, 我唔想日日打打殺殺, 所以搵人睇住佢做
相反我女 ...
請問妳係咪搵返柴灣區?
如果係, 知唔知邊間好?

回覆:tinnor 的帖子

Pls check pm

請問是否有補習社,是否包埋接放學? 可唔可以俾資料我參考下呀, 因為同時間港同,陸慶濤都收,要恆量下自己能力,家住TKO ...急!!! thanks

回覆:cherry_yu 的帖子

所謂包接放學嘅補習社,都係喺學校附近的補習社,或者屋企附近的補習社派人到校車落車的地方接小朋友到補習社。

我都係住TKO嘅港小家長,我個女小一時係工人姐姐接送;到小三時佢向學校申請自行放學證,工人姐姐係柴湾MTR閘口等佢。到今年小四,三月時工人姐姐辭工,我個女放學自己坐MTR返TKO去補習社。

如果你倆夫婦都在職又冇工人,校車可到TKO,但校車費$2200,補習社又要$2xxx,要考慮埋呢點。

回覆 JackJoe 的帖子

其實自己好鍾意港同, 就係冇人去柴灣接放學,所以要搭校車, 驚如果個女上佐小學需要補習個到又係錢, 如果有附近包接放學既補習社,可以等我收工去接佢走(所以好想知邊間補習,價錢,時間) , 咁就唔洗搭校車, 當然唔需要補習就最好啦, 大D自己搭MTR番屋企搞掂
所以真係好煩惱呀

回覆:cherry_yu 的帖子

妳可以到柴湾附近商場,實地考察吓D補習社。

回覆 JackJoe 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

睇小朋友資質, 我女讀咁耐都無補過習, 係數學屎, 要搵人上門補, 其他功課佢都係自己攪掂
我仔就睇小眼都唔得, 所以要搵人督住佢做 (唔係為補底或谷成績, 係佢專注力差, 真係唔鬼做)

charlotte mom , 我都知我依傢問比較過早, 不過真係要計下額外開支, 請問港同一二年級小朋友多唔多人需要補習?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 charlotte+mom

原帖由 cherry_yu 於 14-07-03 發表

charlotte mom , 我都知我依傢問比較過早, 不過真係要計下額外開支, 請問港同 ...
我相信唔多

‹ 上一主題|下一主題