用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼是否已走火入魔
go

民幼是否已走火入魔 [複製鏈接]

美其名親子功課, 實質全是家長去搜集,去提筆

派回家嘅project 是考家長定學生?  字都未識寫得掂嘅4,5歲人仔, 要佢哋去搵資料講關於全球糧食出現問題,一張空白A4 紙, 冇guideline,。
難道小朋友可以在互聯網上懂得閱讀所有文字? 睇得明又可理解有關內容?

校方, 老師究竟想4,5歲人仔在這課題上要他們領悟甚麽?  感受甚麽?

9    0    0    0

回覆:民幼是否已走火入魔

感覺係要家長做功課,然後老師再比較各家長的功課

聽聞現任校長係由維記過黎,會唔會導致到D功課咁?因為我去過維記 open day, 入面又係有相關課題,又係有遊學團! lee d 親子功課,係 optional 嗎?

回覆:DevilPig 的帖子

對, 佢喺前維記校長。 遊學團有名額, 親子功課喺功課, 但所涉及課題喺要家長去做,4,5歲人仔喺駕馭唔到。

但民生一向比人感覺喺踏實形, 維記嗰種喺商業型,我自己選學校喺唔喜歡商業化作風, 一味谷谷谷, 務求做表面嘢比家長睇, 以為深,教高以級就喺勁, 我真喺唔buy. 辛苦大人, 又苦了孩子,

現時小兒正在讀K1,除了每天的簡單功課外,每星期尾都有一份親子習作,有試過做蘋果食品,有試過做布偶,有試過做投球遊戲,都是要家長們參與多一點。

回覆:pooh仔 的帖子

你小朋友邊班。d功課同我仔d差咁遠

唔記得講添我仔讀k2。唔通我仔返錯學,佢份功課無咁高深,亦指示充足

引用:對,+佢喺前維記校長。+遊學團有名額,+親

原帖由 pooh仔 於 13-11-26 發表
對, 佢喺前維記校長。 遊學團有名額, 親子功課喺功課, 但所涉及課題喺要家長去做,4,5歲人仔喺駕馭唔到 ...
係咪 K3?

回覆:DevilPig 的帖子

4,5歲應k2,除非唔係讀ms

真係變左咁多?

請問你小朋友邊班?我阿囡K2今個月嘅project 題目係超市,功課內容都係問超巿有d咩賣,係超市會見到有d咩設備?我嘅工作係同佢走轉超市,俾部相機佢自己影,幫佢印相,佢自己剪貼。再另加學校安排全班參觀超市,替佢準備一張有廿蚊嘅八逹通俾佢自己揀想買嘢。

返到屋企見到佢買左嘅嘢,可以知佢心入面諗d乜,我覺得幾好玩喎。

我見另一班題目係"點心",實地參觀就改去飲茶,都好有趣呀!

Btw,唔知你知唔知project 嘅題目係由該班所有小朋友係超過5個選擇中一人一票選出。

引用:請問你小朋友邊班?我阿囡K2今個月嘅projec

原帖由 b-ba-ma 於 13-11-28 發表
請問你小朋友邊班?我阿囡K2今個月嘅project 題目係超市,功課內容都係問超巿有d咩賣,係超市會見到有d咩設 ...
漏左:有guideline㗎!隔幾日做一頁,而且派功課前係堂上老師已經同佢地做左討論,所以佢一入超市就知道自己要影d乜!
有次條問題係問超市設施,我只係諗到購物車,佢自己提出仲有收銀機同魚缸,佢話係上堂時老師講左。

係囉,我都覺得樓主所言超誇張,我仔K2,我地班做麪包,老師帶小朋友去麫包店買麫包,同小朋友喺課堂上做麫包,小朋友十分開心,係有本樓主所講嘅記錄册,小朋友返黎都知要畫咩或者貼d咩落去,只係阿仔有時叫我幫忙print d 圖片,唔見得好難,樓主你小朋友邊班,係咪小朋友唔明老師叫佢做咩,如果係的話要快d同老師傾吓睇吓點幫到小朋友

當我地嚟班真正用家出現
能詳細誁個project做過嘜
樓主就唔見左人了
我仔都係k2,佢班做水
Project每頁都有guideline
而且有教小朋友返屋企做嘜

Cedric_mama 發表於 13-11-29 11:23
當我地嚟班真正用家出現
能詳細誁個project做過嘜
樓主就唔見左人了

我覺得可能有部份家長緊張了,某些簡單的功課,但家長就以大人的角度去演繹;好像幼稚園填色比賽,幼稚園學生可以畫得靚過小學生。

想請教用家家長,你們認為民幼課程重啟發思考,自主學習嗎?就之前有家長提及超市設施,小朋友會只着眼老師,家長提及的手推車,魚缸,收银機定會自己觀察其他設施?學校會鼓勵小朋友想/做guideline 以外的事定跟model answer. 因第一個小朋友,請指教

咁你哋好好彩喎, 如你哋識得有其他班做 ”米” 題目, 當你哋知道其中一頁紙標題喺
“糧食短缺的問題” 一張A4 ,這個標題你想小朋友如何handle ? 大人都有難道, 叫小朋友去搵資料?  你哋小朋友做到先好大聲講。

你哋小朋友可以跑出學校以外去實習, 恭喜你哋抽到好簽。

引用:咁你哋好好彩喎,+如你哋識得有其他班做+”

原帖由 pooh仔 於 13-12-11 發表
咁你哋好好彩喎, 如你哋識得有其他班做 ”米” 題目, 當你哋知道其中一頁紙標題喺
“糧食短缺的問題”  ...
遇到這類型嘅題目,好老實講,一睇落去,家長一定鬧咗先!但轉個角度睇,又未必係壞事,睇吓家長點樣去引導小朋友,點樣同小朋友分享搜集返黎嘅資料,一齊克服困難!

我個囝舊年讀K2,其中一次個主題係「魚」,學校無辦法帶3X個小朋友去金魚街,唯有家長自己帶佢地出去睇!我地仲帶咗啲魚仔返學校同其他同學分享!但帶咗返去幾日就死咗一條,成班同學一齊為嗰條魚祈禱,佢地又多個體驗!

凡事都有好有唔好,一定要從中學習,唔好將壞嗰一面放大,唔係叫人去逃避問題,係要去面對&解決問題!

“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

agree
‹ 上一主題|下一主題