用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS聖芳濟各
go

高主教VS聖芳濟各

大家會如何選擇呢?

yfchoy  Luica, 聖方濟各不是SFA,呢間係灣仔的。  發表於 13-11-25 15:42
LuLuciaMa  I didn't choose RC because I am living in Kowlooon Side. And Mine is daughter, I think Good hope will be better so I picked good hope in between of Good Hope vs RC.  發表於 13-11-22 08:54
LuLuciaMa  Mine is similar case : Good Hope vs SFA, I choose Good Hope because of similar academic but Good hope has secondary school  發表於 13-11-22 08:52

Depends on where you live.  
But Raimondi has b1 secondary school backup.  No need to worry in 6 years time.

甘恩  多謝意見,唔知高主教書院校風如何呢?  發表於 13-11-21 18:07

Shortest travel time

回覆:高主教VS聖芳濟各

甘恩,你小朋友好叻,考到好多間!男拔,聖保羅男女考到嗎?

其實高小和聖芳濟各都係谷既小學,好視乎你住邊,選間路程較近的吧!

SFA

回覆 wuws 的帖子

多謝,小朋友暫時有三間offer,已放了一間。兩間神校小朋友已名落孫山,可能無緣份啦!我住灣仔,高主教一定近好多,但學術上,SFA會否高好多呢?

回覆 calbee6 的帖子

唔知介唔介講原因呢?

回覆:甘恩 的帖子

SFA 7:50分上堂 。。 會否太早

引用:回覆+wuws+的帖子 多謝,小朋友暫時有三間

原帖由 甘恩 於 13-11-21 發表
回覆 wuws 的帖子

多謝,小朋友暫時有三間offer,已放了一間。兩間神校小朋友已名落孫山,可能無緣份啦!我 ...
RC 學術已經谷谷地,又有好中學 backup, 你想要很谷很谷的學校嗎?

高主教有直屬中學較有保證, 若真係尖子可挑戰神級中學, 相比SFA比較進可攻退可守, 加上樓主住灣仔, 諗唔到點解唔揀高主教。

LuLuciaMa  agree  發表於 13-11-22 08:51

雖說高教有直屬中學,但相比sfa 所派中學,似乎sfa 好一點。還有sfa 學術的確比高教高一點,所以推測sfa 的PreS1會比高教好。不知大家可認同?

多謝各位意見,我猶豫的地方正是如此。就住的地方,有中學back up等上實在無理由唔揀高主教,但在學術上普遍認為SFA好啲。加上SFA可以大抽獎,高主教不可,亦是另一個考慮點。不過各位放心,我唔會hold住兩間,一定唔會兩間都註冊,我都希望其他等緊家長快啲收到call。

whychan777  你小朋友好叻, 考到咁多間, 請問小朋友有無上面試班??? 謝謝分享  發表於 13-11-25 15:49

樓主住灣仔,你喜歡net 12 津校嗎?如st jo... etc

回覆 甘恩 的帖子

如果住灣仔,我自己覺得高小比較好d,學校又好,又有中學backup,又係灣仔校網,sfa都好,不過我自己諗,要過海,對小朋友太辛苦,我都係住香港區,第時如果返高小,都要7點前上校車,如果過九龍,我相信仲要早,對小朋友會否太辛苦,聽過好多意見,太遠對小朋友未必係好,因每日係travelling上已經令佢地覺得好累,返到家己無精神,點可以再做功課溫書呢??

如打算中學派位,sfa 石夾尾網好像沒有出名中學,但高教綱有QC 華仁。如樓主家住其他靚校綱,如11綱,那麼可以用屋企綱派位。高教不知返幾點,但我想應該遲sfa 少少。車程方面,港島上午十分擠車,sfa 有港鐵直達。

回覆 jcm_leung 的帖子

樓主住灣仔,相信應唔洗坐車,haha....車程一定近過sfa....

引用:雖說高教有直屬中學,但相比sfa+所派中學,

原帖由 jcm_leung 於 13-11-22 發表
雖說高教有直屬中學,但相比sfa 所派中學,似乎sfa 好一點。還有sfa 學術的確比高教高一點,所以推測sfa 的 ...
我的睇法係高小絶非淺的小學,top學生絶對有能力考到St Paul CoEd, DBS, QC等級數的中學,至於中上學生,就好大機會上高中,而高中是Band 1學校,絶不失禮,亦即我所指的進可攻退可守。至於SFA, 如屬頂班馬當然考乜中學都得,但如只屬中游,則升中會有一定風險入唔到Band 1中學。若不幸跟唔上,我相信在SFA會比高小捱得更辛苦。

引用:Quote:原帖由+jcm_leung+於+13-11-22+發表

多謝咁多位意見,最後決定不註冊SFA,而註冊高小。另外,亦都想講講,我喜歡高小,但不是最心儀,如有更心儀的小學,我一定唔會hold位,會即放高小位。我並不是集郵家長,亦不會hold位。之前我已放棄優才2nd in(因為已知道收了亦不會讀),之後有救恩offer,便放棄禮賢,聖若望的面試,其後知道有高小offer,亦放棄了九龍塘學校面試。手上有救恩offer,當知道有高小位,已放救恩,其後有SFA的offer,亦決定不註冊。如果仍被別人認為這是集郵家長,我亦沒有辦法了。衷心祝福各位家長們的小朋友都有offer。

回覆 甘恩 的帖子

請問你小朋友讀邊間幼稚園呀?

甘恩  維多利亞  發表於 13-11-22 23:26