用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91網小學一問
go

沙田91網小學一問

HELLO,大家好!請問一下,第二輪統一派位甲部如果沒有心儀的跨區學校,是不是只填甲一,甲二.三不填?乙部的話是不是16間全填晒呀?頭痛中,都唔知點樣排位至好,因為得15分,心目中暫時有這樣的排位法,朱小,沙胡,田小,崇真,第五都唔知填邊間,有經驗的MM比D意見,THX!

回覆:duan 的帖子

聽講一胡排第二無機會。

回復 LamLam08 的帖子

啊,我仲想放沙胡第二,上一年有人放第二入到,今年仲多人爭,都唔知點排?下星期一放榜,緊張中!

都唔知放邊間第二會穩陣D,仲有4間大熱的都唔知填第幾?冷門果4間,填唔填應該差唔多,所以我念住唔填.

S0rry,寫錯,乙二係沙胡。一胡你講得安,第一都未必入到。

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙胡放第二,應該OK,但唔係sure win
恐龍家

醒目開學勳章

回復 duan 的帖子

依你選擇, 要穩陣就朱小/沙胡二選一, 將田小推前放二
朱小同沙胡--- 沙胡機會大過朱小, 上年沙胡放一全收晒

回復 小曳人 的帖子

多謝你的寶貴意見.我都念住博下,都唔係好心甘將田小放第三,崇真放第四,之前有個公文式的老師同我話,可將萧小同梁小放第三同第四,田小同崇真放五和六,會不會太博?因為我都知呢二間有人放第一,如我放第三四都係無機.

回復 lingchi 的帖子

朱小會比沙胡熱門D,上一年放沙胡第一志愿多數都收,自行唔收,統一都收左,有人將沙呂第一,沙胡第二,中左沙胡.都有人一樣排法,入左慈航.都好擔心.

HELLO,因為我自行已填左朱小,今年校長話,要1-1-1先有得扣門

醒目開學勳章

duan 發表於 13-11-18 10:19
回復 小曳人 的帖子

多謝你的寶貴意見.我都念住博下,都唔係好心甘將田小放第三,崇真放第四,之前有個公文式 ...

唔甘心就要衡量下自己有幾多籌碼及可以承受的風險程度, 要三思!
只可以講將萧小同梁小放第三同第四, 田小同崇真放五和六, 等於放棄了第三至六的機會 (假設你不中第一的話)

引用:回復+LamLam08+的帖子 S0rry,寫錯,乙二

原帖由 duan 於 13-11-17 發表

S0rry,寫錯,乙二係沙胡。一胡你講得安,第一都未必入到。
升中成績,一胡同朱小好過沙胡。

回復 lovebb2 的帖子

嗯,因為我自行報的朱小,都幾中意一胡,但好難入,得15分.,所以四間大熱的,一呂,沙呂,一胡,培基我都不報,放棄.

HELLO.我都知道萧小同梁小放第三同第四一定沒機,那麼16間小學是不是要全部填上去?還是象我之前所講填四間,朱小,沙胡,田小,崇真,因為第五都唔知放邊間,如果这四間都唔入,会不会入到没填过果D冷门学校?請指教!

醒目開學勳章

回復 duan 的帖子

既然朱小今年要111才可叩門, 而你亦選擇了它, 就照去吧!
希望你自行可以攪掂就唔駛煩點排啦!

承您貴言,THX!

回復 duan 的帖子

朱小校長話,收左世袭果D,15分第一輪都有收

回復 duan 的帖子

是我自己太緊張了,因為今年小朋友多左,但願我囡是幸運中的那個!

醒目開學勳章

引用:回復+duan+的帖子 朱小校長話,收左世袭果D

原帖由 duan 於 13-11-18 發表
回復 duan 的帖子

朱小校長話,收左世袭果D,15分第一輪都有收
沒宗教15分一定有得入,問題係幾多個之嘛!