用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 讀毅進...還是基礎文憑
go

讀毅進...還是基礎文憑 [複製鏈接]

讀毅進 or 基礎文憑 都等同會考五科合格嗎?
邊樣認受性較高呢?
全期學費大概幾錢?
如果part time 讀,大概要讀幾內呢?

謝謝解答!

0    0    0    0

回覆:candy_kiki2005 的帖子

其實講真呢兩個我覺得讀完出黎前途真系麻麻,唔好唔記得wo,上面仲有班大專大學生,雖然佢地前途都麻麻,但系一定輸得慘過佢地。唯一唸到可以提升競爭力嘅系英文嘅溝通能力。講真大部分大學生d英文都麻麻,如果你都唸住讀書,都可以唸下會唔會進修下英文,比多少少工作機會比自己。又話者去讀個finance course學下投資。讀書都系為份工為生活姐,學d實際d嘅技能,比多個機會自己!依兩類我都有好介紹,之前好多fd讀左英文,自信心多左。讀投資嘅fd全部都將學費賺返曬黎,好勁
有興趣了解多d,揾我呀,可以講多d詳情比你聽!

回覆:candy_kiki2005 的帖子

如果係香港想做文職,最好讀基本商業知識,例如LCCI,或者進修語文,考公開試,例如IELTS等。如果有興趣讀LCCI, 可以PM 我。:)

引用:其實講真呢兩個我覺得讀完出黎前途真系麻麻

原帖由 CarolBallet 於 13-11-23 發表
其實講真呢兩個我覺得讀完出黎前途真系麻麻,唔好唔記得wo,上面仲有班大專大學生,雖然佢地前途都麻麻,但 ...
有興趣,可以比多少少資料我嗎?謝謝你

CarolBallet 發表於 13-11-23 03:47
其實講真呢兩個我覺得讀完出黎前途真系麻麻,唔好唔記得wo,上面仲有班大專大學生,雖然佢地前途都麻麻,但 ...
我都有興趣,可否Pm我,多謝

CarolBallet 發表於 13-11-23 03:47
有興趣,可否同我講多點~~有無資料!多謝

回覆:CarolBallet 的帖子

pm me pls

若希望繼續升學,基楚文憑如果讀得唔錯,大部分學生都可以升上去讀文憑或高級文憑。學費就因學校及課程而異,上不同學校的網站看看吧。

‹ 上一主題|下一主題