用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rachelmummy2008
go

Del [複製鏈接]

我都好期待及想了解多些

回覆:2014-15 FS1

想問下大家對真道只係讀11年點睇?小朋友考DSE or IB時比別人細一年,讀少一年,其實好擔心會有好大影響......

ozoz 發表於 13-11-18 11:30
我朋友小朋友FS1, 開學直到現在數學用緊英文。觀課時我會了解清楚。

引用:想問下大家對真道只係讀11年點睇?小朋友考

原帖由 winbun 於 13-11-19 發表
想問下大家對真道只係讀11年點睇?小朋友考DSE or IB時比別人細一年,讀少一年,其實好擔心會有好大影響... ...
呢樣我問過friend, 通常d學校到6月考完試就玩,LA考完之後開始第五學段,大約一個月咁上下,你計返每年學多一個月,11年咪啱啱多人一年。佢地中文用蘇州教育出版,大6嘢改篇繁體,其實程度有返咁上下,小3已經有能力學文言文,至於science,fs1全年做實驗,其實已經打好底DS時可以讀biology呢d。以上係聽位LA mama分享,詳細情況我會等觀課時了解。

引用:回覆+ozoz+的帖子 me+too.ozoz,+would+you

原帖由 Rachelmummy2008 於 13-11-19 發表
回覆 ozoz 的帖子

me too.
Sure, I will ask her later

ozoz 發表於 13-11-19 12:18
呢樣我問過friend, 通常d學校到6月考完試就玩,LA考完之後開始第五學段,大約一個月咁上下,你計返每年學多 …
補充一下:
1. 官津及傳統小學花好多時間操練無謂嘅TSA,真道唔洗,呢度慳咗好多時間。
2. 官津及傳統小學學生升中後,老師、學生都要响中一重新適應,尤其唔係龍校。相反真道課程一脈相承,中學老師了解
小學課程,呢學生又係自己湊大,適應期短得多,呢度又慳咗好多時間。
3. 真道上課時間較官津及傳統小學長,呢度又多咗好多時間。

正如ozoz所講,我認識嘅好多官津及傳統小學平時操到死,六月一考完試就開始所謂試後活動,一味玩玩玩,咁樣12年又點會夠用?

單看今年公開試成績,便知11年課程其實係非常合理。

引用:Quote:ozoz+發表於+13-11-19+12:18+呢樣我

原帖由 littlefaith 於 13-11-19 發表
補充一下:
1. 官津及傳統小學花好多時間操練無謂嘅TSA,真道唔洗,呢度慳咗好多時間。
2. 官津及傳統小學 ...
Thks。喺小一選校那邊有位'前老師'話新校長谷TSA, 其實龍校係咪應該不用TSA呢?

另外,我想提一提家長們,愉快學習,並不代表hea住學習。一間學校如果用方法教小朋友探索技巧,學習正面學習態度,個學生一樣可以好忙,甚至比傳統學校學生更忙,不過係愉快嘅忙。只要能舉一反三,有遠見,識討論識表達,個學生將來嘅'achievement'可以好高好遠。呢個純粹係我個人睇法。

回覆:ozoz 的帖子

It seems the former teacher in LA don't like this school. One question goes to how many students transfer to other school in the middle due to "can't follow up"? Why the students can't follow up if there is 补差.

回覆:2014-15 FS1

ozoz & littlefaith,

多謝你哋嘅資料,令我放心好多。

winbun 發表於 13-11-19 20:38
ozoz & littlefaith,

多謝你哋嘅資料,令我放心好多。

還有一些可補充:
「小一選校」區有自稱前真道老師說真道如何如何,其實對現在仍然留在真道的師生非常不公平,實在,真道仍然有為數可觀、經驗豐富且善於透過活動教學的一批老師,堅持真道獨特教育理念,堅持繼續留在真道為教好我們的小朋友而努力,那位前老師所說的只反映部分事實,真道在丘校長離任後,大家都在努力迎接每一個改變,而這些改變對小朋友長遠來說都是好的,而非該前老師所言變了「傳統中小學」。

回覆:littlefaith 的帖子

很多謝你們的講解,真的對真道加深了解!

自從阿女考入真道後,我除了上來EK看歷年的真道post之外,亦托身邊親友打探有冇朋友的子女讀緊真道,最後搵到4個家庭有小朋友分別讀緊中學或小學,全部都對真道有正面的評價,現在我是愈來愈喜歡真道,亦很放心讓女兒在真道上學了。

引用:自從阿女考入真道後,我除了上來EK看歷年的

原帖由 carolvw 於 13-11-20 發表
自從阿女考入真道後,我除了上來EK看歷年的真道post之外,亦托身邊親友打探有冇朋友的子女讀緊真道,最後搵 ...
太好了,可以分享下所聞嗎?

回覆 ozoz 的帖子

當然可以,但現在忙緊,今晚回家post 出來同大家分享下

回覆:carolvw 的帖子

我好心儀此校,因見囝囝重好精靈,唔想因谷成績而令他失去求知動力。所以很關心此校是否仍是啟發性學習?

回覆 ozoz 的帖子

以下評價是我委托我身邊親朋好友打聽回來的,因親友們有朋友的子女在真道讀緊,因我不認識她們的朋友,所以聽到後沒有再加以追問更詳細的情況:1)好多實驗做,所以小朋友很喜歡上學
2)其中兩個家庭同時有2位小朋友,佢地話幾好,否則都唔會送埋個細嘅入去讀
3)學校有好多活動
4)好鼓勵小朋友睇書
5)科大去真道揀學生(當然係中學部啦)
6)其中一家人是從外國回流返港,他是經朋友推介真道給他的
7)校車服務-一些蝕錢唔夠學生的校車錢都照做,校長話可從賺錢多人坐的校車線中補貼,為求能全面照顧學生搭校車上學的需要
8)學校的精英班是大班的,目的是幫助未達標的同學補底。不如官津校的精英班,目的只顧拔尖催谷。
9)4個家庭的家長,全部都話唔覺學生紀律有問題(呢個係我重點委托親友問的問題)

希望以上所聞全是真的,咁我就放心比阿女入去讀了。

gowgowgow  I have no idea for number 5 . Others, as mother of two in Logos, I can concur.  發表於 13-11-21 10:21
Rachelmummy2008  Thx  發表於 13-11-21 05:10

carolvw 發表於 13-11-20 23:09
回覆 ozoz 的帖子

以下評價是我委托我身邊親朋好友打聽回來的,因親友們有朋友的子女在真道讀緊,因我不認 …

補充第8點,其實雖然係以成績分班,但目的只係為group埋一班程度差不多學生以提升教學效能,而且唔會年年用死某班某班嚟分別(即例如外間A班永遠係成績最好嗰班,E班永遠係成績最差嗰班),學校亦唔會為學生排名次,咁做有效避免labeling,使成績稍遜學生唔會一早「俾人打沉」,可以有心去努力改進。
此外,成績稍遜而退學者,我印象中唔多,至少我女嗰屆(DS2)唔多,反而成績好而轉去其他學校或被名校挖走就不少。

Rachelmummy2008    發表於 13-11-21 05:09

carolvw 發表於 13-11-20 23:09
回覆 ozoz 的帖子

以下評價是我委托我身邊親朋好友打聽回來的,因親友們有朋友的子女在真道讀緊,因我不認 ...

引用:回覆+ozoz+的帖子 以下評價是我委托我身邊

原帖由 carolvw 於 13-11-20 發表
回覆 ozoz 的帖子

以下評價是我委托我身邊親朋好友打聽回來的,因親友們有朋友的子女在真道讀緊,因我不認 ...
我除咗朋友仔讀FS1之外,有2個間接朋友共4個小朋友讀緊中小學,跟據朋友講,其中2個小朋友好得,讀得好好非常出色,應該會為校爭光,另外2個好懶散,已經中學,應該跟唔到,不過最重要係無學壞,唔會頭dup dup覺得自己c梗。呢樣我好欣賞,講真,間間學校甚至社會一定有人第一有人包尾,無人想做得差,做得唔夠好的話,其實更需要鼓勵同讚賞佢唔放棄,先可以做得更好,成績唔好啫,喺社會一樣可以有個岡位,可以揾食,可以建設社會𠺢。

gowgowgow   can't agree more  發表於 13-11-21 10:20
‹ 上一主題|下一主題