用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

10    0    0    0

My daughter also took LA offer. Nice to know you.

Good choice and welcome!

回覆:2014-15 FS1

Me too. Nice to meet all of you.

回覆:2014-15 FS1

我女也有幾個offer和幾個second in.我老公強烈要求上真道,就算哥哥學校收了也不去,想問樓主,你為何選真道?

很高興認識大家。小女明年也入讀FS1

Rachelmummy2008  looking forward to see your lovely girl  發表於 13-11-13 23:47

引用:我女也有幾個offer和幾個second+in.我老公

原帖由 jojo8303 於 13-11-12 發表
我女也有幾個offer和幾個second in.我老公強烈要求上真道,就算哥哥學校收了也不去,想問樓主,你為何選真 ...
真道著重教小朋友思考,鼓勵閱讀亦比空間小朋友閱讀,希望小朋友放眼世界。活動教學不代表hea住學,都幾忙。亦鼓勵理性討論,互相合作,做presentation 等等。語文唔會死背,教/學運用。科science FS1時成日做實驗,我朋友個小朋友日日笑住返屋企。另外用好多鼓勵方式引小朋友做好d,進步多d。我朋友小朋友讀緊,測驗卷有個marking scheme,例: 0-12分:代表只有再付出多小小努力便會非常好(字眼大約係咁意思)。設備好ok, 有泳池等等。朋友話,父母要配合,唔可以用傳統方法,因為係小朋友主導學習,書係佢讀唔係媽媽讀,好多時係要小朋友返屋企做小老師教媽媽,媽媽就知佢學乜,佢無幫手備課之類,只係引導下,例如,放長假,功課同玩點安排,分幾多日做功課,每日做幾多etc。至於IB, DSE, 順其自然啦,小朋友大大下只要知自己做緊乜,自然會自己因應能力/目標而選擇。以上係我聽返黎,好期待去觀課,再了解清楚。由於我未正式入學,上述有錯請更正。

回復 jojo8303 的帖子

is it possible to share which several offer u forfeited?

My girl decided to study in LA too. Nice to meet you all !

Rachelmummy2008    發表於 13-11-13 23:44

回覆:Turtle_MRSHO 的帖子

我女offer 有祟真、音小、聖母、真道,還有王錦輝、林文燦、培僑(哥哥讀紧)等結果,我老公想女入真道。

回復 jojo8303 的帖子

嘩, 您個女..好勁啊

想問下JOJO, 點解您老公咁想個女入真道....既然哥哥係培僑...因為都應該方便D...如果收....

回覆:Turtle_MRSHO 的帖子

我老公認為真道英文好點,好像三年級開始全英文教學,他也很認同真道的教育理念,其實我想女讀培僑,我容易照顧!(還不知培僑收唔收)
😊

引用:Quote:原帖由+jojo8303+於+13-11-12+發表我

原帖由 ozoz 於 13-11-13 發表
真道著重教小朋友思考,鼓勵閱讀亦比空間小朋友閱讀,希望小朋友放眼世界。活動教學不代表hea住學,都幾忙 ...
多謝OZOZ,好詳細!你女打算讀真道麼?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-13+發表真道著

原帖由 jojo8303 於 13-11-13 發表
多謝OZOZ,好詳細!你女打算讀真道麼?
如果你女女入LA, 你不如帶埋大仔插班啦。至於我,如果WKF或CKY收我女,我先會認真考慮放棄LA。如果WKF vs LA, 對我黎講係方便照顧,因為好近屋企而且我重有個2歳女要湊,為咗唔養成港女style, 我冇請工人,日日打扙咁。至於WKF 理念教法,我未認真睇因為只系2nd in咗未有offer,如果收而真係比真道更合適我女女,我才會忍痛放棄LA。

引用:Quote:原帖由+jojo8303+於+13-11-13+發表多

原帖由 ozoz 於 13-11-13 發表
如果你女女入LA, 你不如帶埋大仔插班啦。至於我,如果WKF或CKY收我女,我先會認真考慮放棄LA。如果WKF vs L ...
ozoz, 一直有睇你講關於真道嘅教學及學習情況,多謝你詳盡嘅advice。想請教你為何選CKY多過LA呢?

‹ 上一主題|下一主題