用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。
樓主: hoichun0813
go

港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。  

Marcus0718 發表於 13-11-7 17:20
我只係自己唔開心,我應承咗帶佢食雪糕慶祝完成全部面試,但頭先食雪糕嘅時候真係無晒心機,雖然已有一個of ...
我都相信港同唔一定要啲小朋友坐定定既,佢地好明白小朋友大部分都係坐唔定,其實多接觸細路既一定明白,我都好相信校長唔會因為小朋友坐唔定而out 既。坐唔定係因為同父母一齊,有安全感,咪攪攪陣,呢啲教開小朋友既一定好明。
大家咁鐘意港同都係like 佢明白小朋友的需要,係咪?  

引用:啱啱見完,應該衰梗,因為我個仔翻轉校長室

原帖由 Marcus0718 於 13-11-07 發表
啱啱見完,應該衰梗,因為我個仔翻轉校長室,好唔開心,因為佢平時唔係咁

...
港同喜愛活潑小朋友,你囝囝週圍看正正反映他活潑,不要太擔心。

回覆:港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。

剛剛in 完,校長真係好nice. 成個interview睇到校長好明活潑孩子既性格,同如何處理孩子的活潑行為。讚!我仔唔睇書,坐係度轉椅,企埋起身轉椅,嚇得我地無命,但校長處理令阿仔之後表現得好好。阿仔仲同校長講好想係度讀書。

醒目開學勳章 王國長老

其實偶然因為好奇而攪野/睇野, 有咩大不了丫, 唔係去到話都唔識停既階段, 唔需要太擔心呀
你睇下港同網頁學生d相都唔係張張乖乖地坐定啦, 學校照拎出黎見人

咁應該我啲衰硬,阿女被我訓到好靜。唉。

回覆:hopehopeit 的帖子

不要過份擔心,去年仔仔面試好正經,第一輪正取生收了.

相信仔仔只有見校長那次認真,之前2次應該係真本性,學校很有經驗,從頭2次已經知道小朋友個性是否適合,最後那次是理念的確認吧.

引用:不要過份擔心,去年仔仔面試好正經,第一輪

原帖由 Eugenepig 於 13-11-08 發表
不要過份擔心,去年仔仔面試好正經,第一輪正取生收了.

相信仔仔只有見校長那次認真,之前2次應該係真本性 ...
多謝安慰,但個個3rd in理念都係一樣架喇。有種吾好預感。我女同小朋友一起個進取心就出咗來,但同我一起又可以變到好乖順

睇完大家嘅留言,有返啲信心,多謝大家嘅安慰

回覆:hopehopeit 的帖子

不要擔心!總不能全班都係活潑型小朋友

請問已經in完既家長,3rd in係每個家庭單獨見校長定係group in?

引用:請問已經in完既家長,3rd+in係每個家庭單獨

原帖由 Sissyyrj 於 13-11-09 發表
請問已經in完既家長,3rd in係每個家庭單獨見校長定係group in?
每個家庭單獨見校長或副校長。

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問已經in完既家長,3rd+in係每個家庭單獨

原帖由 Sissyyrj 於 13-11-09 發表
單獨呀

大家好, 個仔22 號IN, 有下問題, 希望各家長俾D 意見, 謝
1. 之前個仔選了英文IN , 是否3RD IN家長都用英語, 因太太英語比較好但當天應該不能出席.
2. 只有一個家長出席, 是否申請無望. 學校會收嗎? 因為太太當日可能要出TRIP了.不能回來.

回復 joecmn2004 的帖子

去年經驗給你參考:
1.  兒子于First In (Part A & B)選了英文,2nd In 一開始時校長便問兒子:上次你用英文面談,今次選什麼?中文還是英文?仔仔回答:就中文啦!然後我們全程基本都用廣東話進行。校長應會讓小朋友和家長選擇2nd In語文,或許港同畢竟是以中文為主的小學,她也想了解小朋友是否只是英文流利,中文馬虎,較難適應 (大概是現今學生越來越普遍之現象)。
2.  照觀察,相信港同有量度體恤家長們的工作實况,只要解釋清楚,學校應不會盲目強求。我們也喜歡港同,獲取錄後,不過因其他考慮而放位。

Martong 發表於 13-11-11 11:08
回復 joecmn2004 的帖子

去年經驗給你參考:
是以中文為主?我以為它們除了中文以外,其他科目都是以英文教學?我只是想確認一下是不是我誤解了,因網上大部分資料都是這樣講。。。謝謝!

我都想知道,好多人話港同是中文小學,是嗎?

dopeyfong 發表於 13-11-11 11:29
是以中文為主?我以為它們除了中文以外,其他科目都是以英文教學?我只是想確認一下是不是我誤解了,因網上 ...

港同是中文小學, 除了英文以外, 全部用中文書/工作紙。 中文及英文堂分別用普通話及英文作教學語言, 其他科目皆用粵語教授。

calbee6 發表於 13-11-11 11:37
我都想知道,好多人話港同是中文小學,是嗎?

是呀!港同是中文小學

醒目開學勳章 王國長老

dopeyfong 發表於 13-11-11 11:29
是以中文為主?我以為它們除了中文以外,其他科目都是以英文教學?我只是想確認一下是不是我誤解了,因網上 ...

港同不嬲都係中文小學wor......只有英文係英文教, 你係咪攪錯左d野...? 學校網頁都講得好明白,
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/notice/synopsis.html?#askandanswer

網上大部分資料亦一向講港同係中文小學呀