用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 請問蘇淅本地課程KI上堂係米全普通話加英文, 冇廣東話? ...
go

請問蘇淅本地課程KI上堂係米全普通話加英文, 冇廣東話? [複製鏈接]

請問蘇淅本地課程KI上堂係米全普通話加英文, 冇廣東話?
   0    0    0    0

回復 mcbb916 的帖子

上堂只用普通話, 英文堂就外籍老師全英.

ella1029 發表於 13-10-30 11:28
回復 mcbb916 的帖子

上堂只用普通話, 英文堂就外籍老師全英.

謝謝! 那麼是否大部分是國內人?

我果班又唔覺大部份係國內人...有只懂廣東話的, 亦有只懂英文的小朋友!!

基本上是只用普通話,但不少老師也會講廣東話,K1小朋友上課有困難的話可以用廣東話幫忙的.
學生大部分是香港人,學生之間的溝通也用廣東話多一點.

若然本身小朋友完全唔識普通話,會點呢?

我小朋友都完全唔識,屋企都無講過, 但返左2個月左右,唔覺有任何問題

PN每日英文堂幾多分鐘呢?

我女之前完全唔識國語, 現在佢已明老師講咩. 仲好喜歡上學..同唱好多國語歌...我覺得佢地國語同英文都好好.每日都有40分鐘. 我女仲同鬼妹同學最好朋友. 蘇浙真係不錯...仲要有學卷. 好抵讀. 就算出年付全費. 我覺得都係抵...

dada123 發表於 13-12-16 14:13
我女之前完全唔識國語, 現在佢已明老師講咩. 仲好喜歡上學..同唱好多國語歌...我覺得佢地國語同英文都好好. ...
完全同意.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

回覆:zoe@3510 的帖子

我小朋友K1入學完全不懂普通話, 那時十二月初(即開學三個月), 在家已經會用普通話扮老師上課, 排隊, 茶點…! 自己獨自玩時, 有時也自然在說普通話!

真的不用擔心普通話跟不到, 只是快慢上手吧!
到小朋友讀完三或四年, 就會知道得着, 至少除母語(廣東話)外, 他多一項有信心的語言!

回覆:請問蘇淅本地課程KI上堂係米全普通話加英文, 冇廣東話

請問係咪除左英文堂,所有科目,例如數學,音樂堂都係用普通話上架?

引用:請問係咪除左英文堂,所有科目,例如數學,

原帖由 luckygirl2011 於 14-01-19 發表
請問係咪除左英文堂,所有科目,例如數學,音樂堂都係用普通話上架?

...
是呀!

回覆:iamduku 的帖子

yes. only eng lesson 40 minutes use english. other than this, all speak mandarin.  i think each class has around 5~7 mix kid /or eng native speaker, other are mainly hk. my son like to go to sch very much.

回覆:Kittypekkle 的帖子

What about chance of going to local primary schools?  Or everyone plan to go to international school?

sweethoho 發表於 14-1-5 23:52
我小朋友K1入學完全不懂普通話, 那時十二月初(即開學三個月), 在家已經會用普通話扮老師上課, 排隊, 茶點… ...

我想請問你小朋友現在是K幾?我小朋友唔太識國語, K1可能轉過去蘇浙, 但想問蘇浙除了英文, 其他都是講國語, 即是連數學也用國語教, 咁如果第時唔係讀蘇小, 用番廣東話教數學, 在思維的速度上會唔會有影響或好慢呢??

回覆:請問蘇淅本地課程KI上堂係米全普通話加英文, 冇廣東話

我都想知啊

引用:Quote:sweethoho+發表於+14-1-5+23:52+我小

原帖由 kwokbobo 於 14-04-14 發表
我想請問你小朋友現在是K幾?我小朋友唔太識國語, K1可能轉過去蘇浙, 但想問蘇浙除了英文, 其他都是講國語, ...
如果屋企語言是廣東話, 我個人相信沒有問題!

‹ 上一主題|下一主題