用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怕羞又冇自信,如果幫佢揀活動教學既小學… ...
go

怕羞又冇自信,如果幫佢揀活動教學既小學… [複製鏈接]

雖然下年先輪到我個仔,但見依家小一申請戰況,已經開始擔心…

我細仔慢熱,怕羞,本來好似傳統學校啱d,但依家做k2功課都冇自信,成日話唔識做,拖拖拉拉歎慢板,去傳統較多功課測驗既小學我怕會好勞氣。加上孖生大仔讀活動教學會適合d,所以都想佢地同一間。而且本身我幾buy活動教學模式,惟一擔心活動教學多presentation,怕細仔讀得唔開心,更加自卑。有冇jm可以分享下經驗?

謝謝。

2    0    0    0

引用:雖然下年先輪到我個仔,但見依家小一申請戰

原帖由 twllc 於 13-10-19 發表
雖然下年先輪到我個仔,但見依家小一申請戰況,已經開始擔心…

我細仔慢熱,怕羞,本來好似傳統學校啱d, ...
Presentation 咪可以訓練怕羞提供自信

回覆:怕羞又冇自信,如果幫佢揀活動教學既小學…

我的兒子正是這樣,我亦因希望佢可以學得活啲自信啲幫佢報了不少活動愉快教學的小學。但實情係....佢這樣的性格表現,大部分活動教學的小學是看不中他的

觀察型活動教學也可以的,但個問題係佢考唔考到。正所謂江山易改,倒不如去一間match 佢性格,栽培他的長處,他發覺自己有能力自然就會有自信,if i were u, i would deal with 佢現時功課的問題先,otherwise, 去乜小學都會有問題。

回覆:怕羞又冇自信,如果幫佢揀活動教學既小學…

我知道以佢既性格想考呢類學校係好難,不過我住呢區有一間唔錯又較活動既津校,如果考唔到直資私校,仍有一線機會入到呢類學校。

只係我唔知乜野小學啱佢多d,我希望佢如果入呢類學校可以透過經常presentation增加自信,但又怕佢受唔到成日要present

回覆:twllc 的帖子

其實唔駛咁快把他定型,用心幫助他,一年的進步可以非常大。加油。

twllc 發表於 13-10-19 21:30
我知道以佢既性格想考呢類學校係好難,不過我住呢區有一間唔錯又較活動既津校,如果考唔到直資私校,仍有一 ...

自信- 知道自己有能力做得到,所以表現自信。有多成功的經驗,才會有信心嘗試新的挑戰。相反,沒自信因為挫敗的經驗太多,覺得自己樣樣都比人差,這些經驗可能來自kg, peer group, 什至父母(鬧或黑面)

所以訓練自信可找他的一樣強項,加以訓練,多讚,他知道有些地方比其他人做得好和有人賞識,慢慢便有自信。

至於怕羞,多帶他出街,在他面前和陌生人傾計(如order mcdonales)便可,跟著叫佢自己去order.

慢熱,怕羞仔可否適應活動教學、我覺得家長、老師和學校要互相配合。老師和家長要多鼓勵、令小朋友有信心自己做得到。慶幸當年自己為小朋友選了一間重視培養學生好奇心、自信心的幼稚園、從小就習慣Show and Tell. 到現在的半活動教學小學、小朋友每天開心上學。
‹ 上一主題|下一主題