教育王國

標題: 聖方濟各英文小學面試分享 [打印本頁]

作者: TY3388    時間: 13-10-12 11:34     標題: 聖方濟各英文小學面試分享

今日面試情況, 有冇人可以分享下? 難唔難?

作者: tocheung    時間: 13-10-12 12:15     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

阿仔話超難,係最難的一間

作者: moonychan    時間: 13-10-12 12:19     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

雖然冇in, 想知有幾難

作者: tocheung    時間: 13-10-12 12:41     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

阿仔話D listening comprehension 難過平時做個D。但係屋企已經practise緊Cambridge Mover 個D。阿仔話識答1條,其他全撞。不過中文同埋數學ok.

作者: bbexpect    時間: 13-10-12 13:00     標題: 回覆:tocheung 的帖子

中文重組句子?

作者: tocheung    時間: 13-10-12 13:15     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

無話有,但係所有題目要自己解題,老師唔会講任何野

作者: bubumum    時間: 13-10-12 13:54     標題: 回覆:tocheung 的帖子

Only written test, no one-on-one Q &A ?

作者: tocheung    時間: 13-10-12 14:02     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

沒有

作者: bbalau    時間: 13-10-12 14:03     標題: 引用:Only+written+test,+no+one-on-one+Q+&A+? +

原帖由 bubumum 於 13-10-12 發表
Only written test, no one-on-one Q &A ?
Paper and chat with teachers individually

作者: pino    時間: 13-10-12 14:08     標題: 引用:雖然冇in,+想知有幾難 +

原帖由 moonychan 於 13-10-12 發表
雖然冇in, 想知有幾難
同你—样冇去!

作者: bbexpect    時間: 13-10-12 14:26     標題: 回覆:pino 的帖子

My daughter said english listening, chinese comprehension and chat with teacher

作者: c-wong    時間: 13-10-12 14:41

My girl said very easy. Some drawing, listening, writing, and one on one
Good impression to the student volunteers and teachers.

Interview lasted for 1 hour, just a little bit of wait time inside.
作者: him0731    時間: 13-10-12 14:48     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

問左咁多嘢?我個仔話畫畫乍

作者: JFNL    時間: 13-10-12 15:01     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我個仔英數好中文差,中文單詞算可以,閱讀理解實全軍覆沒。

作者: mos_jsm    時間: 13-10-12 15:02

有畫畫有數学卷有一对一题問,連等候只有三十分鐘。
作者: c-wong    時間: 13-10-12 15:21

Although the paper given to parents indicated interview will last for 30 mins, My girl's group interview lasted for exactly one hour. A few groups went in later came out earlier than her group.

My girl told me once they got in need to work no wait time. In between only a short wait time.
作者: akj    時間: 13-10-12 15:30     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我個仔話兩頁紙。入到去唔比講野,只可以舉手

作者: sp3014    時間: 13-10-12 15:40     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

吓?今年改咗?上年2nd in 先係one on one verbal 考academic喎。 咁今年仲有無2nd 呀?

作者: 太陽寶寶    時間: 13-10-12 15:44

我個女話畫 MONKEY, 其他野自己中意畫乜就畫乜. 跟住佢就畫左好多野, 畫滿成張紙.

仲有會叫佢起身埋去老師到, 老師問佢中意睇乜野書, 我個女講左個書名, 之後老師再問佢本書講乜野架, 我個女答 (Story) ! 跟住老師就叫佢坐返埋位了 !

我聽完個女同我講, 佢點答老師後, 我 唉.....咁答野都得 暈.....!!!!
作者: Jane1983    時間: 13-10-12 15:44

時間比想像中短,人真系好多。
作者: luluhaha    時間: 13-10-12 15:59

我仔話好難,唔明題目
作者: NT-1    時間: 13-10-12 15:59     標題: 引用:我個女話畫+MONKEY,+其他野自己中意畫乜就

原帖由 太陽寶寶 於 13-10-12 發表
我個女話畫 MONKEY, 其他野自己中意畫乜就畫乜. 跟住佢就畫左好多野, 畫滿成張紙.

仲有會叫佢起身埋去老師 ...
我個仔比你個囡更惨。 一入去就被老師叫佢講故事,我個囝末回魂,講唔出。跟住老師比張bookmark 佢n 叫佢返埋位。之後乜都冇做就跟大隊出番嚟。 阿囝事後大受打擊,覺得自己表現差,影响埋之後的兩個interview performances.  
平心而論,阿囝本身性格是問一句,答一句; opened questions 最弱。 但中,英,數,普的能力平均, 做papers 駕輕就熟。  點知。。唉。。認真黑仔  雖則SFA不是我target school, 不過勢都估唔到sfa會影响佢自信。 ( 他巳經過in 了四,五間小學,從來都是happy 地走出來的)

作者: 太陽寶寶    時間: 13-10-12 16:05

我覺得每組小朋友做既野, 問既野 都唔同, 等我地上網講都無用.

我個女就只係畫畫, 同答左兩句問題, 無其他了.....!!!

作者: bearcat2003    時間: 13-10-12 16:08     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我估3000幾人

作者: kubbrick    時間: 13-10-12 16:11     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我女說圈答案

作者: ozoz    時間: 13-10-12 16:18     標題: 引用:我個女話畫+MONKEY,+其他野自己中意畫乜就

我女話過10關,有數13-5=?,有英文播帶後問問題,中文。。。好難不過佢同另一個男仔過曬。之後有monkey ,你畫嘢比佢玩,我女加個swing佢坐加太陽同雲。如果過唔到關要返位坐但無枱。等埋最後一齊畫畫。出黎攰到喊,唔知有幾可信。

作者: Jane1983    時間: 13-10-12 16:20

回復 ozoz 的帖子

In左幾耐?
作者: ozoz    時間: 13-10-12 16:22     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 In左幾耐?

原帖由 Jane1983 於 13-10-12 發表
回復 ozoz 的帖子

In左幾耐?
大約30min

作者: Jane1983    時間: 13-10-12 16:25

回復 ozoz 的帖子

都係咁上下。

作者: fisheman    時間: 13-10-12 17:09     標題: 回覆:ozoz 的帖子

Hi ozoz, my daughter also attended the interview today at SFA

作者: kubbrick    時間: 13-10-12 17:11     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

你們是第幾組?我女是65组,她說老師問她喜歡的老師,畫東西比猴子,冇數學

作者: fisheman    時間: 13-10-12 17:11     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

There were maths problems to calculate, candidates had to calculate 5/4+3/4, (15*4)/12, etc.
For English, they had to spell words like "computer", "science".
For Chinese, there were a small paragraph for candidates and words like 電話and 金錢 were examined.
My daughter said there was a picture provided and questions related to it were asked. It mainly asked about what are the people doing and to describe the creatures in the picture.

作者: pino    時間: 13-10-12 17:13     標題: 引用:Quote:原帖由+太陽寶寶+於+13-10-12+發表我

原帖由 NT-1 於 13-10-12 發表
我個仔比你個囡更惨。 一入去就被老師叫佢講故事,我個囝末回魂,講唔出。跟住老師比張bookmark 佢n 叫佢返 ...
咁冇做paper?

作者: fisheman    時間: 13-10-12 17:14     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

原帖由 fisheman 於 13-10-12 發表
There were maths problems to calculate, candidates had to calculate 5/4+3/4, (15*4)/12, etc.
For En ...
It's a really difficult paper for a K2-->K3 student.

作者: pino    時間: 13-10-12 17:17     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

For En ...
要串果d英文字几難喎!同埋点解大家考既範圍差咁多?

作者: fisheman    時間: 13-10-12 17:20     標題: 回覆:pino 的帖子

I think some kids didn't know what they were asked so they couldn't recall the content of the test.

作者: fisheman    時間: 13-10-12 17:24     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

For En ...
Plus all the above-mentioned questions were straight-answered ones, no multiple choices to choose from.

作者: NT-1    時間: 13-10-12 17:27     標題: 引用:Quote:原帖由+NT-1+於+13-10-12+發表我個仔

原帖由 pino 於 13-10-12 發表
咁冇做paper?
冇paper given.  阿囝話老師有讀中文段落,but 老師會call 小朋友名回答。  冇叫過佢,全程陪in.

作者: TY3388    時間: 13-10-12 17:28     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

For En ...
數學深得誇張!

作者: Irismammy    時間: 13-10-12 17:30     標題: 引用:Quote:原帖由+fisheman+於+13-10-12+發表Th

原帖由 TY3388 於 13-10-12 發表
數學深得誇張!
我仔最喜歡數學,但佢好肯定話一條都無!

作者: littlecook    時間: 13-10-12 17:33

回復 fisheman 的帖子

考分數,乘數 識就唔駛讀小一啦
我小朋友話無考數,可能佢識驚比我話,同我講無考數算啦

作者: ozoz    時間: 13-10-12 17:37     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

10關中途過晤到關就返埋位坐,不過無枱,等全部完曬就一齊去畫畫。

作者: akj    時間: 13-10-12 17:39     標題: 引用:Quote:原帖由+TY3388+於+13-10-12+發表數學

原帖由 Irismammy 於 13-10-12 發表
我仔都話無!

作者: ozoz    時間: 13-10-12 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+13-10-12+發表

原帖由 akj 於 13-10-12 發表
我仔都話無!
我女話部問題機有男仔機黑色,女仔機粉紅色。唔知係咪男仔女仔問題唔同。

作者: wendysuperbaby    時間: 13-10-12 17:44

fisheman 發於 13-10-12 17:11
For En ...
I don't believe that these questions could be answered by a kindergarten child.  If it is the case, this school could be sttaight out from choices.  Totally ridiculous.15x4/12?????
作者: tocheung    時間: 13-10-12 17:50     標題: 回覆:wendysuperbaby 的帖子

Agreed.
These maths questions are more like secondary 1 admission rather than P1

作者: wendysuperbaby    時間: 13-10-12 17:55

今日叫我心算計都未必得啦!希望個別人士唔好誇大其詞,嚇親家長,苦了小朋友。
作者: NT-1    時間: 13-10-12 18:01     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

For En ...
唔好講話要知點做這類數學題。我比較有興趣的是: 一個五歲多的小朋友如何能在面試期間既可以solve the math, 又可以把題目記得咁清楚,跟住話番比大人聽

作者: ozoz    時間: 13-10-12 18:01     標題: 引用:今日叫我心算計都未必得啦!希望個別人士唔

原帖由 wendysuperbaby 於 13-10-12 發表
今日叫我心算計都未必得啦!希望個別人士唔好誇大其詞,嚇親家長,苦了小朋友。 ...
可能想搵d數學天材出黎特訓我問女女呢個15*4/12點計,佢問返我,媽媽你講笑啫,呢d咩黎𠺢,計𠺢?

作者: TY3388    時間: 13-10-12 18:02     標題: 引用:There+were+maths+problems+to+calculate,+

For En ...
我大仔三年級都唔識答呢D數,是真的嗎?

作者: Karybaby88    時間: 13-10-12 18:03     標題: 回覆:ozoz 的帖子

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:24     標題: 引用:今日叫我心算計都未必得啦!希望個別人士唔

原帖由 wendysuperbaby 於 13-10-12 發表
今日叫我心算計都未必得啦!希望個別人士唔好誇大其詞,嚇親家長,苦了小朋友。 ...
Patents pls do not scold me. Those are the questions quoted from the candidates (being interviewed by the old boy, who was one if the helpers today). If some of the kids did recall the questions I'm the source is reliable.

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:25     標題: 回覆:tocheung 的帖子

That's exactly what I thought. Totally ridiculous for a K2-->K3 student!

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:27     標題: 回覆:NT-1 的帖子

So did I think. Neither my daughter recall such questions to me. Think maybe it's like what ozoz said that if the candidate failed to pass one task they were asked to skip that particular task.

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:30     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-10-12+

原帖由 ozoz 於 13-10-12 發表
可能想搵d數學天材出黎特訓我問女女呢個15*4/12點計,佢問返我,媽媽你講笑啫,呢d咩黎𠺢, ...
My daughter didn't take part in Maths task. Neither she knows how to spell those 2 English words n write the Chinese character...

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:31     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享 ...

She did draw a moon for the monkey to catch as if it was a banana

作者: ozoz    時間: 13-10-12 18:43     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-10-12+

Patents pls do not scold me. Those are the questions quoted from the candidates (being interviewed b ...
其實SFA係有特別program 提供比gifted child,有可能係揾到個疑似gifted,再試佢都唔定呢。

作者: lindajacky    時間: 13-10-12 18:47     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

係呢度睇到好幾間小一面試形式林林總總,單獨,小組,故事,學術各式各樣都有!有深到小三程度,有淺。有真有假 當一半真,我都覺得學校考試題目吾係五歲小朋友應該要識既!要識哂,就一定要特訓!但點解細細個就要受特訓?咁咪迫住家長做怪獸囉!

作者: 小克    時間: 13-10-12 18:48

作者: fisheman    時間: 13-10-12 18:48     標題: 引用:Quote:原帖由+fisheman+於+13-10-12+發表Pa

其實SFA係有特別program 提供比gifted child,有可能係揾到個疑似gifted,再試佢都唔定呢。

...
Agreed with ozoz. I'm sure some candidates completed those difficult parts. N the old boy was a gifted child too! According to the old boy, there are 106 groups of students thus year, and around 25-30 students in a group, so approximately 20 students will be competing for one spot...

作者: NCSC9    時間: 13-10-12 18:52

Irismammy 發表於 13-10-12 17:30

我個仔都話冇加減乘除,佢好失望。
作者: 小克    時間: 13-10-12 18:57

作者: hitomiykk    時間: 13-10-12 18:59     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

亞仔話有"份數"計!
當然,佢係唔識!

作者: 小克    時間: 13-10-12 19:02

作者: pino    時間: 13-10-12 19:09     標題: 引用:10關中途過晤到關就返埋位坐,不過無枱,等

10關中途過晤到關就返埋位坐,不過無枱,等全部完曬就一齊去畫畫。
即係过到—关先有得去下一关?

作者: ozoz    時間: 13-10-12 19:18     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-12+發表10關中

原帖由 pino 於 13-10-12 發表
即係过到—关先有得去下一关?
似乎組別不同課室不同,方式有不同,平常心。

作者: hitomiykk    時間: 13-10-12 19:21     標題: 引用:咩?!份數!!!

原帖由 小克 於 13-10-12 發表
咩?!份數!!!
我信仔仔係話有份數!
因為佢寫到出來,雖然唔知佢寫咩。

[attach]15534[/attach]

作者: hitomiykk    時間: 13-10-12 19:22     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出來比佢知。

作者: KikiDaddy    時間: 13-10-12 19:27

I don't think the kids need to answer all the questions correctly in order to pass the first interview. Since there are so many applicants, the school may need some difficult questions to differentiate the applicants.

Not sure if there was really fraction question being asked. Even if it was, i believe less than 1% of these K3 kids can answer it correctly.
作者: ozoz    時間: 13-10-12 19:27     標題: 引用:佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出

原帖由 hitomiykk 於 13-10-12 發表
佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出來比佢知。
比我個女一定R爆頭,老師比埋答案都唔知佢up乜。

作者: yuenkw    時間: 13-10-12 19:54

幾難相信會考分數,SFA P2 1st term assessment 都不過考古惑小小的加减文字題。
作者: yuenkw    時間: 13-10-12 20:07

回復 tocheung 的帖子

劍橋英語試考法千遍一律,做幾份 past exam paper, 小朋友已幾有信心去考,反而 SFA 的入學試考法無得操,因未見過而比嚇親啫,深過 mover 好難相信。
作者: tocheung    時間: 13-10-12 20:20     標題: 回覆:yuenkw 的帖子

都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要比番D容易既exercise他,令他對英文有番D信心。

作者: Cindyjasper    時間: 13-10-12 20:22     標題: 引用:我個女話畫+MONKEY,+其他野自己中意畫乜就

我唔敢再問亞仔,因一聽佢答野就知答得唔夠,平時就講講講,去到Interview就口啞啞,我驚一問佢,我又會鬧,其實佢都好大壓力,放過佢,放過自己,隨緣啦

作者: luluhaha    時間: 13-10-12 20:30

tocheung 發表於 13-10-12 20:20
都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要 ...

同感,我兒早上in一間直資后自信滿滿說好EASY,中文老師和英文老師都有贊他幾次,他好開心,而下午從SFA出來心情明顯DAWN左,說好難,他都in了幾間了,第一次話好難。好在這間不是首選,平常心吧
作者: pjbb    時間: 13-10-12 21:02

回復 fisheman 的帖子

咪玩啦!呢d數咁深,我唔相有考!我個囡話有考劃畫,圈答案,老師問問題!都冇計數!:;pppp:
作者: po770    時間: 13-10-12 21:02

阿女都畫monkey 畫,仲畫左棵香蕉樹俾monkey 食
跟住同老師傾計,問佢鍾意睇咩書,阿女答左"氣球國", 因為入面隻恐龍好搞笑

再做中文,阿女問有d字好深晤係好識
數學冇問
作者: wendysuperbaby    時間: 13-10-12 21:03

本來不信學校咁顛,但事實又真係……:
作者: Jane1983    時間: 13-10-12 21:04

平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試題目
作者: mandymok219    時間: 13-10-12 21:10

回復 太陽寶寶 的帖子

我個仔都說畫monkey,問佢鐘意看咩書,叫佢寫自己英文名。
作者: KittyMelody1    時間: 13-10-12 21:10

回復 TY3388 的帖子

可能學校想收資優生....呢d咁既題目e.g分數/深過mover既英文題.....以一個k3名幼生都好難答....好想知呢間學校d題目係咪年年都咁深架? 定係今年先特別深呢? 如果一早知咁深, 我跟本唔會報, 唔想打擊小朋友自信........小朋友IN完出黎個樣都幾唔開心.....
作者: cherrieshum    時間: 13-10-12 21:14

我一直以為聖方濟各既然是英文小學,學生的英文程度應該很不錯,但是今天聽到學生的宣告,真的讓我有點失望。
學校要學生幫忙宣布事宜,照理會找一些語文程度較高的小孩幫忙,但這些服務學生的英語一點也不好,與陳守仁相差太遠,而普通話更是恐怖,發音不準,是廣東話的普通話。
作者: ozoz    時間: 13-10-12 21:15     標題: 引用:平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試

原帖由 Jane1983 於 13-10-12 發表
平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試題目
無錯,平常心。我知我女兒嘅性格即使考到都捱唔到個課程。上次考TSL佢跌得好痛,比人搶puzzle,英文video好細聲,中文又唔識。因為puzzle事件sad咗幾日。我總算執返佢自信心。帶佢去SFA interview ,希望佢再試下挫折,睇下佢點面對,當上一課,哈哈,佢竟然話無問題,好開心。。。我估佢太深嘅自動skip咗當無事囉。

作者: KittyMelody1    時間: 13-10-12 21:31

cherrieshum 發表於 13-10-12 21:14
我一直以為聖方濟各既然是英文小學,學生的英文程度應該很不錯,但是今天聽到學生的宣告,真的讓我有點失望 ...

公平d, 陳守仁起樓上講英文果個好似係舊生黎wor....唔係在校學生....個樣咁大個既?

作者: leon1980    時間: 13-10-12 21:35

作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!

就本人所知,那是老師給學生的分數 1/2/3/4/5,而不是fraction.

作者: pino    時間: 13-10-12 21:38     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-10-12+

Patents pls do not scold me. Those are the questions quoted from the candidates (being interviewed b ...
吾好意思,想問清楚,即係边个講番呢d題目你聽?

作者: MrBeast    時間: 13-10-12 21:52

KittyMelody1 發表於 13-10-12 21:10
回復 TY3388 的帖子

可能學校想收資優生....呢d咁既題目e.g分數/深過mover既英文題.....以一個k3名幼生都 ...
聽有考過的朋友講考d乜,我覺得應是agmonst最深的,和一年比一年深,不過兩三年前有朋友冇答啱100%都有offer, 所以大家亦無須話太擔心。在ek 很多時見到sfa家長分享都話不是坊間所講的那麼谷。
Ps, 以上都只是聽返來,sample size 很細,有錯歡迎更正,但請不要加d呀之類的助語詞

作者: Jane1983    時間: 13-10-12 21:58

回復 KittyMelody1 的帖子

TSL果d自我介紹時,係話舊生。
作者: HZH    時間: 13-10-12 22:00

份數?K3考份數?如果係真的,似乎有D走火入魔喎!小孩子在這樣的環境成長,實在有點兒窒息呢!
作者: machuchu    時間: 13-10-12 22:03     標題: 回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我囝考完無晒心機,好down,乜都唔講。同in之前果d學校考完心情兩回事。

作者: pino    時間: 13-10-12 22:07     標題: 引用:都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲

原帖由 tocheung 於 13-10-12 發表
我唸對他都幾大打擊,要 ...
題外話:見到你地當中—些分享提到小朋友遇到題目吾識,出來後会好吾开心,甚至打撃左信心咁,但我个仔interview完(佢冇in SFA)即使吾識,佢只係話番俾我知"問左xxx,有x题識,有X題吾識",講完又冇野!每次出黎問佢,佢都話好好玩!都吾知佢咁既反应係好定吾好

作者: erniec    時間: 13-10-12 22:09

我好surprised 有d小朋友in完會好down, 幾歲人仔,根本唔應該會感到有咁大負擔同壓力,唔識做無問題,應該只當係一個嘗試,每次阿囝in完我只會問佢一句"開心嗎?"跟住佢想講咩我咪聽咩,唔會追問佢問咩題目,因識又好唔識都好,根本無分別,識唔代表學校收硬,唔識又未必無機,問得太多小朋友一定知父母好在意自己考成點,所以我覺得唔好太多賽後檢討,平常心多點!
作者: KittyMelody1    時間: 13-10-12 22:11

leon1980 發表於 13-10-12 21:35
作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!:i ...

題目都係過深, 就我小朋友形容, 中文題目唔係圈答案, 而係一行句子,當中有詞語漏空, 要小朋友自己填返個詞語, 好似要造句+默書咁.......不過只係小女咁形容, 唔知真定假...

作者: HZH    時間: 13-10-12 22:16

我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答我,似乎我要學習放低,已經考了,隨緣吧!唔想囡囡討厭面試,工人姐姐話囡囡偷偷問佢幾時先才不用再見老師喎!心"up"!
作者: hitomiykk    時間: 13-10-12 22:17     標題: 引用:作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒

原帖由 leon1980 於 13-10-12 發表
作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!:i ...
咁你又唔好講到個小朋友面試凍過水!有同無,大家都唔知!大家都係將小朋友講既野分享出來,當然會選擇相信小朋友在先,實際有無考"分數"就只有學校先答到了。

作者: KittyMelody1    時間: 13-10-12 22:19

MrBeast 發表於 13-10-12 21:52
聽有考過的朋友講考d乜,我覺得應是agmonst最深的,和一年比一年深,不過兩三年前有朋友冇答啱100%都有offe ...

作者: ozoz    時間: 13-10-12 22:25     標題: 引用:我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答

原帖由 HZH 於 13-10-12 發表
我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答我,似乎我要學習放低,已經考了,隨緣吧!唔想囡囡討厭面試,工 ...
我女超喜歡面試。你試下同佢比分學校,同佢講睇下邊間收,我地計分,高分先去。我比女女思考點計,佢話有泳池10分,老師好人10分,interview 好玩5分,校服靚4分。。。記住我地心知係學校揀人,比小朋友知係我地都喺度揀學校,輸人千萬咪輸陣,保持個自信心!

作者: HZH    時間: 13-10-12 22:31

回復 ozoz 的帖子

我想我未講完第一句,佢已經走了!咁落去,即使有幸有2nd in ,都凍過水喇!

作者: angelkyl    時間: 13-10-12 22:35

回復 ozoz 的帖子

My son also say easy, Chinese question need to fill in the missing words. , The teacher also ask him which is his favourite book.
作者: c-wong    時間: 13-10-12 22:39

我好doubt 有問fraction, 我個女出來好開心話識哂,一定無問佢fraction, 佢話有monkey 晝D野比佢,有Chinese listening, 有one on one asked her about 6 easy questions. 佢話不停有野做。唔想問佢太多因佢厭倦我問佢太多(之前SPCC 套咗佢太多佢唔鍾意)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5