用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 考試一問
go

考試一問 [複製鏈接]

6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

P1,2 無考試, 只有持續評估, 間中有quiz, 有中英默
p3,4除左上面果d, term 1(11月)同term 3(6月)只考中英數, term 2唔駛考, 算唔上有壓力, 都係平時教既野
p5 同上, 考埋音樂常識, 因為要呈分
p6 同上, 再加term 2 (3月)考多一次, 都係因為要呈分

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:23

醒目開學勳章 王國長老

講埋公開試

學校會跟EDB規定有TSA同PS1

TSA係小3, 6會考, 我都唔知點考, 因為無咩點理, 應該LISTENING果D要抽籤, 學校會之前準備下, 例如XMAS功課係MOCK卷, 之前有用黎當補充練習咁, 放心, 無補課, 無催谷, 我都無留意幾時考, 只知我仔抽中左做聆聽返黎同我講: 好野有支鉛筆

我知有D學校好緊張, 小1,2已經開始留堂勁操, 作業做完一本又一本, 放心, 港同無呢味

至於PS1, 又係EDB規定要考, 係小6畢業生放暑假7月頭考的, 用黎決定日後師弟師妹BANDING, 學校總會緊張D, 緊張在會提學生認真D做, 隨便做下MOCK卷總有, 操練留堂--無咁既事

呈分試--小5,6學生有呈分, 方便想參加中一派位既學生, 政府規定要參加派位, 就要放棄直資, 包括港同書院, 學生去到P6開學就要決定留唔留位, 如果一早預左派位, P5呈分試就努力D直到3次呈分試考完, 如果打算直升, 呈分試同平時校內試一樣, OK就收貨了

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thanks Charlotte mom 詳盡分享!

Charlotte_mom 發表於 13-10-7 12:32
講埋公開試

學校會跟EDB規定有TSA同PS1

請問去年有幾多港同學生沒有直升港同中學?

回覆:phoebe_ming5 的帖子

回覆:考試一問

請問港同書院屬Band幾?DSE result如何?謝謝

醒目開學勳章 王國長老

BANDING係俾學生, 唔係俾學校
至於公開試成績, 2012VS2013可以睇呢度
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

根據書院校長家長會分享(自己學校家長), 岩岩今年畢業生有30+人去左英國升學, 而兩年黎講, 平均升讀DEGREE COURSE (本地+海外)係8X%

醒目開學勳章 王國長老

今日書院家長到小學分享:
2013 Jupas offer 細分

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章 王國長老

2013畢業生出路

醒目開學勳章 王國長老

2013畢業生出路(以地區計)

louiskkchan 發表於 13-10-10 00:52
你問得及時, 我都係今朝至8到

港同(家長報料):按慣例大部分直升書院。

想問吓點解有d學生唔直升港同中學而去考中華基金? 是否因為想揀番東區?請問呢兩間中學邊間好d? 還是同grade?

醒目開學勳章 王國長老

1. 中基平好多
2. 以前港同未有公開試成績
3. 有家長想行返傳統, 始終要考公開試想穩陣D
4. 有人嫌中學遠

港同2013DSE成績
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... Result%20_2013.html

中基2013DSE成績
http://www.cfss.edu.hk/2013_HKDSE_Results.pdf

教你比較: DSE 2係合格, 多數會比4以上/5以上/人均5以上
港同有公佈5以上, 中基無, 無得比較, 咁睇4以上啦, 續科比較就知, 各有所長

阿女小三下星期第一次考試, 完全唔知點溫好

我都是p.3家長,想知考試會否很難,尤其是中文閱讀理解,會否用內地出版的文章?

引用:我都是p.3家長,想知考試會否很難,尤其是

原帖由 JaydenMum 於 13-11-09 發表
我都是p.3家長,想知考試會否很難,尤其是中文閱讀理解,會否用內地出版的文章?

...
部份校本係用內地文章,閱讀理解我唔多清楚

醒目開學勳章 王國長老

我講, 會! 試過見到有

回覆:Charlotte_mom 的帖子

考試內容會否與教授的較難,因為其他有些津官学校教就淺,考卷深很多,希望不會這樣吧!還有考試後會派卷回家嗎?

‹ 上一主題|下一主題