用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟讀唔讀面試班好呢?
樓主: chung0731
go

究竟讀唔讀面試班好呢?

有人會講點解上了面試班都考唔到? 但無上的就考到?  每個小朋友都來自不同的家庭, 其他人看到了的只是表面的結果, 你又看到的別人的父母或小朋友在背後付出的努力嗎?  最後, 面試其實都係講運氣的!   

lin051051  另外,我非常同你講運氣好重要。  發表於 13-9-15 16:31
lin051051  當然la..背後嘅付出當然有。點可能咩都唔做……
但我意思話,這些付出不是只送面試班就有用,我希望家長唔好有哩種迷思,這才是我的用意。  發表於 13-9-15 16:30

除了面試講運氣和臨塲表現之外,學術方面都幾深,考的題目有小一程度!

回覆:究竟讀唔讀面試班好呢?

我兩個女,因太貴只俾一個上!結果冇上那個因性格外向,差不多間間都收,仲益埋個妺添!總結上面試班只為欏題目好過冇!

回覆:cacanov06 的帖子

亞仔係屬於被動型+怕羞,叫佢幫手問侍應拎嘢都未必肯,佢係要人地做主动先,学術上自己都同亞仔跟,中文識自己睇短句story book,maths已識單,雙三位加減,英文自己識讀大部份oxford reading tree stage5,都有參加朗誦比賽,但出奇地佢上台係晤怯場+擔定,試過攞过几次冠軍㖭!我觉得佢係要比定好多心理準備佢先可以做得好d嘅人,所以先煩係咪應該早d上面試班比定準備佢

回覆:究竟讀唔讀面試班好呢?

有冇面試班介紹?

我仔係言語遲緩,所以我有比佢去上堂

如果無報到, 之後知自己一定會後悔嘅咪報囉, 不過如果上完呢D班都考唔到D什麼心儀學校, 就唔好講..."早知唔報啦" 呢類說話囉! (無得輸打贏要架!)

同埋我確信小朋友本身有高能力+運氣多於信什麼坊間嘅面試班...