用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK) ...
樓主: Charlotte_mom
go

送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK)    

回覆:送給新手家長

好有用,thx a lot!!!

🎏🎓🎅🎅👻🎃🎉🎊⚡⚡⚡⚡⚡⚡🌈🌁🌀🌈⛅

⚡⚡☔🌊🌁🌁🌁🌊🌈🌈🌈❄❄☔⚡⚡🌊

多謝你的資料,好詳盡,讓我更加了解選小學需要做一些什麼功課,感恩!
kristy

回覆:huba 的帖子

再推〜

想問版主,係未絕大部份直資都會係自行放榜前confirm收生?

甘係未冇機會等埋自行結果?? 我想等埋……。

醒目開學勳章 王國長老

Bigpig_2007 發表於 13-9-21 23:04
想問版主,係未絕大部份直資都會係自行放榜前confirm收生?

甘係未冇機會等埋自行結果?? 我想等埋…… ...

一dd, 有d好早, 有d差唔多可以睇埋自行, 好少係之後公佈

讚讚板主,
小一入學真係大project, 睇嚟起碼要用兩年時間嚟準備同了解。

我有野唔明,我見有D學校冇話須要提供統一派位副本,係咪叩門唔係間間都要提供副本㗎?咁有D區外學校統一冇填到,咁又可唔可以扣呢?請指教

醒目開學勳章 王國長老

thomasboy 發表於 13-9-22 19:57
我有野唔明,我見有D學校冇話須要提供統一派位副本,係咪叩門唔係間間都要提供副本㗎?咁有D區外學校統一冇 ...
唔係間間都需要提供副本.

有部份要證明你係 1-1-1 先會有面試機會既, 就會要求遞交埋自行同統一派位既選校表副本.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝版主!

想再問如果我自行同甲部均選他區學校, 乙部才選回自已區的學校,

叩門時我知道首選個即間話接受.  但是如果要再叩區內係未死梗?!  我應唔應該這樣填?

其實都係想等囝定學校至搬....

醒目開學勳章 王國長老

Bigpig_2007 發表於 13-9-23 12:20
回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝版主!

凡事都要考慮取捨, 如果你真係好心儀區外果間, 就放膽去吧, 無錯, 區內果間要111你就無得叩, 但假設你真係111, 都唔一定代表收呀, 111只係一個最basic要求, 亦有唔少學校唔要求111, 或最終收既叩門生唔係111
況且果間的確唔係你第一首選嘛

Charlotte_mom 發表於 13-9-23 12:29
凡事都要考慮取捨, 如果你真係好心儀區外果間, 就放膽去吧, 無錯, 區內果間要111你就無得叩, 但假設你真係 ...

明白, 咁我去馬啦, 謝謝!

Charlotte_mom  good luck  發表於 13-9-23 13:03

請問如果我得15分唔敢搏大抽奬,因心儀的學校一定冇份。如我在自行時填間二,三線的學校,如收左我咪唔怕大抽奬時派到一些我更加唔想入的學校。咁收左就唔可以參加大抽獎,到時我再去扣心儀的學校門,唔知咁做可唔可行呢?請指教

回覆:Charlotte_mom 的帖子

再次要稱讚版主對各方新手家長的關愛

Charlotte_mom  你真的, 真的太客氣了  發表於 13-9-24 12:06

請問自行中左並註冊左,可否在明年去叩門?

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問自行中左並註冊左,可否在明年去叩門?

原帖由 m628628 於 13-09-24 發表
請問自行中左並註冊左,可否在明年去叩門?
當然!放心吧

我推!
Charlotte_mom