用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 失望_>今時今日仍有那冇效率的報名方法! ...
樓主: maniris
go

失望_>今時今日仍有那冇效率的報名方法! [複製鏈接]

回覆:maniris 的帖子

你咁怕俾人知咪唔好讀囉,唔使咁委屈自己

回覆:addisonto 的帖子

對,所以當年我無選金巴倫囉!入咗SC囉*^▁^*

回覆:失望_>今時今日仍有那冇效率的報名方法!

事實就好簡,如果間學校係你心目中既學校,我相信再點排你都唔會係度申,既然呢間學校又非你想選,你可苦排咁耐?民生派表派2日條隊隨時排3個鐘,又唔見你投訴下!仲有啲要排通霄。其實今日既排隊係香誰有責任?,好多人報左面試班,好多面試班都叫啲家長唔好理咩幼稚園都去報當攞經驗,家上2011年出生率高呢啲野學校好難控制。
金巴倫係小班教學,收生人數不多,唔使做勢都唔夠分。仲有,無參加過學校任可興趣班的同學,只要有能力學校都會重視。呢間學校老師都好有愛心希望大家用正面既想法去想。

學校都係一盤生意,好多學校都有提供不同服務去提升學校收入係好正常同普遍,參加與否與小朋友有無特別待遇係無關。

仲有一點,今年金巴倫學費係無加同一條街上有幾多學校加?加左幾多?報紙都有買。

我只可以講學校今次安排係唔咁好,超出預算。但係唔可以因為咁抺黑。希望大家可以互相尊重。

回覆:maniris 的帖子

咁你今年都唔好選金巴倫啦, 費事有失你身分!

引用:對,所以當年我無選金巴倫囉!入咗SC囉*^▁

原帖由 maniris 於 13-09-08 發表
對,所以當年我無選金巴倫囉!入咗SC囉*^▁^*
咁你咪唔報同唔好排囉最好就唔好抺黑囉,做人無必要咁有機心。小朋友讀書啫。

引用:但fanny確係可以幫所有join佢playgroup的小

原帖由 maniris 於 13-09-07 發表
但fanny確係可以幫所有join佢playgroup的小朋友取SC同KV報表,幫我們入埋纸去此兩間囉,所以我相信佢不是扮 ...
我想問咩sc 同 KV 表格好難攞架咩?我們跟足學校指示咪一樣有表有得in! 你囡囡入左sc 我深信係因為佢叻女in得好!

可能我無知啦,其實我唔覺 sc 特別突出,只係明星效應。sc 每年收800+人,收咁多人小一派位好似大包圍咁,相對 sn 每年收150+人左右,根本無得比較。我覺得最緊要係師資,老師有無愛心 & 耐性。我朋友上年 in sc,佢話見到前面 in 緊個小朋友勁扭計,個 miss 即面黑,露出唔耐煩嘅表情,好驚會係佢 in 佢小朋友。我小朋友上年 in 民生,個 miss in 完我小朋友,然後 in 埋我,問我問題,我未答完,佢已起身講 bye bye 會有信通知,勁無禮貌,懷疑已有取錄名單,interview 只係一場 show

CBabeY  當年IN民生O既遭遇同你一樣  發表於 13-9-10 17:41

引用:可能我無知啦,其實我唔覺+sc+特別突出,只

原帖由 baby_tigger 於 13-09-08 發表
可能我無知啦,其實我唔覺 sc 特別突出,只係明星效應。sc 每年收800+人,收咁多人小一派位好似大包圍咁, ...
yes, you are right.  sc is not so difficult to get admission as more than 500 child admitted per year.

sn is good, and of course st cat is not a perfect one.  To find a suitable kg for my daughter, I give up sc k1 offer in Aug 2013 finally.

CBabeY  其實你小朋友好叻,SC都有OFFER,我唔覺得易考,我個仔WAITING都無  發表於 13-9-10 17:44

回覆:winnietingting 的帖子

其實大家讀得sn的家長大部分都好維護sn, 好大因素係sn真的好,大家才有歸屬感,又有可能係細校!大部分家長都好齊心,希望sn辦得將來愈來愈好!相信出年會安排得好d!

引用:其實大家讀得sn的家長大部分都好維護sn,+好

原帖由 angie0828 於 13-09-08 發表
其實大家讀得sn的家長大部分都好維護sn, 好大因素係sn真的好,大家才有歸屬感,又有可能係細校!大部分家長 ...
希望你唔好介意我有以下既回覆
首先我唔覺得SN 家長特別維護自己學校,少少維護,邊間都有,除非好雞。
開Post 個個因為自己要排隊就抺黑係好唔應該。由此至今我都覺得很,你覺得呢間學校值得你去排你自會死死地氣去排,你覺得唔值,你可以走,無人監到你。如果開post個個係正下面俾意見,我相信大家反應無咁熱烈。都係個句,讀書啫,唔使咁陰謀論,我之前對有啲幼稚園安排都有唔滿意,唔通我又開個post 去抺黑咩。

不過講時講我最欣賞劍鳴interview 既安排。雖然我小朋友無緣係個度讀但係個interview 既安排我覺得好正

CBabeY  好同意你講法  發表於 13-9-10 18:12

我亞囝讀SN - K1班, 班主任打俾我時,有佢講,冇我講,話亞囝忘記放好書本,冇反應.....
我真是反感,他只是小朋友,我在家有教他,他亦乖巧,冇打人,班主任就誇大問題,
出名幼稚園未必好

hastalavista  每周通告我們都要跟到好足, 要講帶邊本書啦, 要交咩野功課啦, 每天都要跟足, 說到底就是要家長做. 或者可以抽點時間, 到學校了解下小朋友的問題  發表於 13-9-13 10:18

我小朋友前年SN畢業,係真嘅有個別老師比較馬虎!但對小朋友嘅學習同其他各方面認知,都好出色!我個小朋友仲考到入間好滿意嘅小學!SN教學好進取!行政就確係麻麻,不過小朋友學習情緒好好,我highly recommand呢間Kindergarten!

不僅沒有arrangemnet沒有system,而且殘忍無比的學校大肚婆,抱著小朋友的媽咪比比皆是站在太陽下暴晒!這樣低能的學校可能還在開心自己的造勢方法很成功,但是想提醒學校現在這個年代這套已經不work啦!家長看名氣時()這間學校也算不是什麼名校)也要看學校是否人性化是否systematic!站隊時看到前面大肚婆快暈底,本人已經想走後來老公說已經來啦就等等吧!超級後悔報名這樣差的學校

唔好激氣!
我老公帶埋水同雨傘揹住個囡幫我排金巴倫攞Form,係真係幾辛苦。
Interview時大囡冇人湊,老公同佢一同填問卷,填咗好耐,老公都稍有微言。
但冇法,因為好多學校都係咁!上星期六,我都湊細囡攞Form,一間排左1句鐘,一間排左2句鐘,見左唔少大肚婆,真係覺得佢哋好辛苦。
只好對各位媽媽說句加油!

我選這一間,因為有親友讀過,覺得好好,而小一又派得唔錯。
但副校長一事有點担心,只希望係個別事件。

剛剛上星期六民生交表我都排左2個半鐘, 仲耐過SN
不過SN收表個日就真係幾曬, 係真係辛苦D

其實呢個已經唔係邊間學校既問題, 大部份出名既學校都要人排

我都有交民生FORM, 都見有好多大肚媽媽照排2個幾鐘, 學校都無話特別照顧佢地的

回覆:ozduckie 的帖子

Fanny 的playgroup is rubbish

回覆:wintang11 的帖子

回覆:剛果公主 的帖子

但,可惜其餘Waiting,只有SN收!

‹ 上一主題|下一主題