用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
樓主: 小藍莓
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

回覆 elainetam 的帖子

我都讀左7年LA...由零到160...希望ALL PASS..HAHA
未有小朋友果陣就讀得好輕鬆
有小朋友之後就讀得好辛苦, 宜家仲有兩件,一個4歲一個半歲..
真係讀到死下死下又要湊佢地,仲要返工...

加油呀..勤力D 就得KA LA...OU 係唔會比D 有溫書既人FAIL...放心.

想問下大家,我啱啱在公大報左幼兒教育嘅single course, 但是因為我沒有幼兒敎育工作經驗而且又不是讀education 出身的,所以就算學校收了我讀這single course, 佢地有機會唔比我讀認可嘅diploma 課程。換言之我讀完這科是沒有cert., 沒有分的。我本身有一個Finance degree..十幾年前了。好耐無讀書,依家想讀返個degree, 又可以了解自己小孩多D。但原來想讀個diploma系咁難的,是嗎?

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

你讀 DL/FULLTTIME呀?DL冇限制 ga喎,只要係讀佢要求既科,儲夠分就可以拎 cert

回覆 杰杰媽媽 的帖子

想問下DL要求咩科先有得計學分?係咪終生都讀得架?

每科有每既分,合格就有分,一科一科咁儲返黎,你D分會跟你一世, 只係如果隔左2-3年冇讀過,要寫多封信去叫佢開返個RECORD

引用:Quote:tommyxsarah+發表於+14-9-17+14:03+

原帖由 elainetam 於 14-09-27 發表
好羨慕
我由零讀, 而家先35分, 等埋8月個考試出成績, 應該50分
仲有好長呀.... 幾時最後一個SEM
請問妳讀邊科 我都想以後教普通話。

請問除左"OU" 外, 還有其他嗎???

有沒邊個專業唔洗讀數學架?
數學我唔記得曬啦! 好驚

其實ou 係咪比其他院校既校外進修難讀呢?

回覆 小藍莓 的帖子

請問讀完個學士學位,120學分?共多少學費?

你預大約$10,000=10分,咁120分就大約$130,000

我諗住慢慢灘長黎讀,一年只讀1-2科咁又唔洗讀得咁辛苦,成績都好 d,宜家讀緊第2&3科,好彩成績都好好,睇下遲 d讀上去係咪都 keep到先決定讀唔讀 hon

如果要hons要160學分先可以畢業,一次過讀太多學分會令成績好危險,試過1年讀45學分已經好辛苦,返工盡量唔ot,放假用晒黎溫書……

Strawberrys 發表於 13-8-20 11:12
並冇通常,只是按自己進度完成課程。例如1)學士課程要120學分,如同時選2個10學分課程,平均6年;若3個10 ...
請問課程係中文教學定英文?

而家啲媽媽好犀利啊!加油各位媽媽!

引用:Quote:Strawberrys+發表於+13-8-20+11:12+

原帖由 lilian.chim 於 15-05-11 發表
請問課程係中文教學定英文?
視乎你選修課程而定

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

多數課程都係英文教材,但粵語教,除非個班有外國人就一定會英語上堂,少部份科係全中文書/教

我都準備今年9月開始讀OU.. 我個囝又係今年9月開始返N...
同佢一齊開學, 努力讀書..希望比個好榜樣佢..

盡可能唔好9月讀5分科先,宜家佢改左12月考試,好趕,會考得唔好,真係要讀都遲 d先讀