用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
樓主: 小藍莓
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

引用:今天上第一堂.發覺放低咁耐既書包,+真係要

原帖由 小藍莓 於 13-10-20 發表
今天上第一堂.發覺放低咁耐既書包, 真係要一段時間適應。個腦好實, 唔係好轉得到, 唔知有無咁既毅力呢!

...
加油呀!

唔好話你第一堂上,我讀左幾年都仲係無心機上堂。年紀大左好難專心同集中精神。返屋企有時間真係要温下書架。

回覆:YuYuMother 的帖子

謝謝你的鼓勵!

個人見解: 每次上完堂前都做下NOTES既題目, 睇下自己明幾多, 最好自己完成份TMA唔好抄人同盡量唔好申請延期, 唔明點做打電話問導師, 多用討論問或電郵!
收到改好既TMA, 睇下有咩做錯, 唔明就問多D, 多溫習功課題目~另外如有師兄師姐曾讀過呢科取功課睇下,  因大部份考試題目同功課相似, 時間許可, 備課對上堂吸收很有幫助! 最重要知道每一堂你一定要識既重點, 合格不難, 取高分更不難!

回覆:bckwong 的帖子

真係好好既心得分享, 謝謝你。 話曬掉低咗書包咁耐, 真係擔心, 自覺理解能力低咗好多。

加油、但真係好難。
擺左30分係ou十年都未有機會讀落去。
記得當時星期日9-12返信德上堂、返10堂有5-6堂係瞓著左。正職忙真係好吃力。

引用:加油、但真係好難。擺左30分係ou十年都未有

原帖由 worldcat 於 13-10-22 發表
加油、但真係好難。
擺左30分係ou十年都未有機會讀落去。
記得當時星期日9-12返信德上堂、返10堂有5-6堂係 ...
無限期既, 我見到隔離班有個上六十歲左右既都上堂。待你無咁忙才繼續喇!

引用:Quote:原帖由+worldcat+於+13-10-22+發表加

原帖由 小藍莓 於 13-10-23 發表
無限期既, 我見到隔離班有個上六十歲左右既都上堂。待你無咁忙才繼續喇!

...
請問OU又話distance learning .既,你們講既上堂,係幾耐一次?如果讀120個學分,一sem2科,要讀6年嗎?
謝謝分享

回覆:MamaPun 的帖子

據我所知, OU 五分學科既tutorial 大約有九堂, 唔計attendent. 唔上都得架, 過我就要上先知點做功課。

引用:據我所知,+OU+五分學科既tutorial+大約有九

原帖由 小藍莓 於 13-10-30 發表
據我所知, OU 五分學科既tutorial 大約有九堂, 唔計attendent. 唔上都得架, 過我就要上先知點做功課。

...
原來係咁,我朋友都話一個月一堂導修。

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-10-30+發表據我

原帖由 MamaPun 於 13-10-30 發表
上依家上係一個月2堂

MamaPun 發表於 13-10-30 14:59

睇下邊一科及幾多學分啦,我上過好幾個5分既學科安排都唔同。有 d 一個 sem 6堂每堂3小時,有 d 8堂每堂2小時,有 d 8堂每堂3小時,每科都唔同。

每個 sem 由開學至考試約半年,但中間又有假期放假,所以差不多啦.........大部份課程都係隔個星期上堂;有時隔2個星期;有時又會連上兩星期先再隔個星期上。總次就睇時間表上堂囉⋯⋯

分享下先.我係OU讀左6年, 宜家讀左140分..差20分就讀埋HONS..由拍拖讀到結婚,到生埋B...宜家仲就黎生第2粒B...所以宜家停一停先^^ OU既好處就係讀下停下都仲得....時

做媽媽仲要返學返工..真係好唔簡單....返工忙,返到屋企仲忙,湊小朋友,累到爆..

不過只要上堂留心..(不過記得上個識教書既TUTOR, 因為有D TUTOR 真係..:;pppp::;pppp:)..記得唔識就問...TMA 一定自己做...其實我考試前都係請一兩日假自己溫書....有心讀...PASS一定無難度...平時我都可以拎到B,有時仲有A ....

加油丫...甘多位媽媽~~有心讀一都OK GA

lilian.chim  你好叻啊! push  發表於 14-11-22 15:02

引用:分享下先.我係OU讀左6年,+宜家讀左140分..

原帖由 tommyxsarah 於 13-11-11 發表
分享下先.我係OU讀左6年, 宜家讀左140分..差20分就讀埋HONS..由拍拖讀到結婚,到生埋B...宜家仲就黎生第2粒B ...

你好犀利呀,6年讀左140分,我讀左3年連埋exemption 先讀左一半,仲越讀越無心機,唉…

你講得好岩,有d tutor 真係好廢,但有d好好,睇下好唔好彩啦。mouth:" />

回復 YuYuMother 的帖子

其實我未有BB 之前, 我4科4科甘讀KA..每個SEM..所以開頭讀得好快^^

不過自己有小朋友之後, 最多比自己讀2科.. 所以又慢左好多..

哈哈..有D TUTOR..真係唔上好過上...所以要識下同學仔...8掛下其他TUTOR O唔OK....

氣...有小朋友..係讀慢D 架LA...有時仲會諗不如唔好讀...留返多D 時間陪佢地...
不過又諗深一層..讀到一半唔讀....咪好曬...就想快快讀埋去...

所以您都要加油, 上堂既時候識下同學仔...讀起上黎會上心好多..^O^

引用:回復+YuYuMother+的帖子 其實我未有BB+之

原帖由 tommyxsarah 於 13-11-11 發表
回復 YuYuMother 的帖子

其實我未有BB 之前, 我4科4科甘讀KA..每個SEM..所以開頭讀得好快^^
有架,我有幾個朋友都係讀書識,有時大家都未讀既科會約埋一齊讀,互相幫忙支持下好好多。

回覆:tommyxsarah 的帖子

我依家讀第一科, 以每個sem 讀一科計, 讀120分, 完成都十年八載, 問過幾個同學仔, 可惜都唔係朝住我個方向, 感覺d 無奈......有d 平時讀緊其他大專院校, 有d 就試堂...

引用:我依家讀第一科,+以每個sem+讀一科計,+讀12

原帖由 小藍莓 於 13-11-12 發表
我依家讀第一科, 以每個sem 讀一科計, 讀120分, 完成都十年八載, 問過幾個同學仔, 可惜都唔係朝住我個方向, ...
我同你一樣呀!我多數一個學期一科,唔想咁辛苦。讀咁耐只試過第二個學期同今個學期讀兩科咋,都有d後悔。

慢有慢好....慢呢..就讀得無甘辛苦...但係就好似讀極都讀唔完...如果唔急要個degree ..慢慢讀都幾好

我就中意快d 讀完....不過就辛苦好多..d tma deadline 一齊黎

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

C6當初話我, 咁樣讀讀完都夠鐘退休喇:;pppp: 用十幾萬去讀, 完成可唔可以有番十幾萬既回報呢?

引用:慢有慢好....慢呢..就讀得無甘辛苦...但係

原帖由 tommyxsarah 於 13-11-13 發表
慢有慢好....慢呢..就讀得無甘辛苦...但係就好似讀極都讀唔完...如果唔急要個degree ..慢慢讀都幾好

我就 ...
係,我而家趕緊兩科既TMA, 想死。

‹ 上一主題|下一主題