用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 張祝珊英文中學交流區
go

張祝珊英文中學交流區 [複製鏈接]

有冇 ccsc 家長可以交流吓呀
   26    0    0    0

引用:有冇+ccsc+家長可以交流吓呀

原帖由 davia 於 13-08-08 發表
有冇 ccsc 家長可以交流吓呀
有冇張記家長呀?分享吓吖

我也想多些了解下張記的情況.

Hi! 我曾經係CCSC家長,有mud野你地想知?

回覆:ccspy 的帖子

你好,本人小兒今年小六,
想知多些張祝珊的學習情況。
請問貴子女及你們對學校有何評價?
老師關心小朋友嗎?
讀書愉快嗎?
壓力大嗎和功課量適中嗎?

請問這間中學多活動嗎?
學校對學生支援多嗎?

醒目開學勳章

引用:你好,本人小兒今年小六, 想知多些張祝珊

原帖由 loktungpapa 於 13-10-14 發表
你好,本人小兒今年小六,
想知多些張祝珊的學習情況。
請問貴子女及你們對學校有何評價?
我都想知道,請分享

張祝珊的學習情況...?

咪讀書,讀書,再讀書囉
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆 loktungpapa 的帖子

You can go to the school's official website:

http://www.ccsc.edu.hk

to gather more information, especially in the School Event section.

其實我個仔都系出年升中,已家考慮緊選張記,我都聽好多朋友講張記好谷學生。但我想問嘅系,佢谷學生有冇特別啲嘅方法,你嘅仔女讀得是否感中辛苦呢?

我有去學校附近睇過佢哋放學,留意學生嘅表情,睇佢哋都有開心笑容喎!

囡囡好媽媽  當然,張記讀書功課都少有,活動   發表於 14-12-14 01:57

為張記沉冤昭雪

我是張記學生家長,睇到外界諸多誤解,就不如寫幾句,比大家了解下真實的張記吧。
我可以好大大聲話,你們是找不到一間比張記更多活動,更提升學生潛能的學校了!!!至於張記的死讀書,那是陳年爛穀的事情了,現時的張記早已是另一番令外界大跌眼鏡的學校了。

好多家長關心張記功課多唔多,我話你知,比band2中學仲要小。到中三開始先會有小小讀書壓力,因為要選科要分班。中一中二基本就是開開心心過大年,平時少有功課,連暑假功課都少得可憐。

張記測驗考試多唔多?每個學期一次測驗一次考試,時間比較長,基本上要一個月先完成測驗和考試。因為學校會給學生更充足的時間去溫習每門課程。其他學校通常幾日搞定測驗考試,學生冇乜時間溫習好所有科目就要上考場,但張記這一點非常好,學生有足夠時間應付考試。

張記活動多唔多?我話你知,你找不到一間比張記更多活動的學校了!暫且不說眾多社團的小型活動,我就講講一年之間全校性的大型活動吧。
從暑假開始,四社就搵人練跑練水,只要有興趣任何人都可以參加訓練。四社拉拉隊開始集訓,9月水運會,10月陸運會,不但是體育比賽,還是啦啦隊大顯身手的時間。
10月尾學生會搞鬼屋玩,所有同學都可以自告奮勇去扮鬼,而入鬼屋玩的同學仔必須自行4人一組預先報名。鬼屋開心完。11月就進入測驗階段。
11月有代表班級的廣告設計比賽,每年都有一個廣告主題,每班學生根據主題自己創作一分鐘廣告內容,自編自導自演,包括各式道具服飾,都由學生自行解決。代表班級進行年級組比賽,優勝班級將會在聖誕聯歡會上表演。
12月有音樂嘉年華,以班級形式在年級組中進行比賽。基本都是全班登台表演。亦是學生自編自導自演,非常考驗同學間的合作性。舊年高年級組的全班k pop,看到短片簡直大跌眼鏡,精彩是一回事,要動員全班去排一出k pop,絕非易事。
12月尾聖誕聯歡會,是日學生唯一一次穿便服的大日子,不過校規甚嚴,不允許學生穿裙子,要求學生衣著樸素。是日學校各樂團表演,廣告比賽贏出者表演等。之後班內開party。
1月,狂歡後要搏命讀書,一月幾乎整個月都是上學期期終考試。
考試之後通常就是新春假期。
2、3月有些什麼活動,一時想不起來,等明年再來匯報。
4月開始就有歷史人物扮演比賽。也是班級形式舉行,但只限2-5年級參與。同廣告設計比賽一樣,都會有一個主題,前年是劉邦,舊年是丘吉爾,題材自己選擇,好似話劇那樣很多同學登台表演,勝出班級會在6月尾7月頭的試後活動周表演。角色小至宮女大至皇帝都有戲服有頭飾有妝容,絕對不是小兒科玩玩下。
5月份dse完咗之後,就會有singing con.和服裝設計比賽,兩者都是自行報名參加。singing con分獨唱和5人以下的合唱組別,5月是初賽,勝出者會在試後進行決賽。  服裝射擊比賽必須有模特,有5、6同學一起參與設計、製作,過程中都要遞交設計圖案,製作過程亦要跟進,最後由模特行T台展現設計的服裝。并頒發冠亞季軍獎杯。
6月學年大考。考完試后活動周,專門一日是歷史人物扮演優勝班級的表演。又專門一日是singing con的決賽,通常會請校外專業人士來做評委。王菀之是校友,聽說早些年還曾回校做評委,當然這些年是請不到了。
7月暑假,啦啦隊員排舞,喜歡運動的學生開始練跑練水。

你還能說,張祝珊是死讀書嗎?我是家長,我就是因為外界讀書辛苦的名聲才選擇的張記,怎知張記是不讀書的,讀書全靠學生自覺。

至於張記的老師,很多好老師,跟學生做朋友,同學生好friend。當然間間學校都有不討喜的老師,張記亦是,廢柴老師一樣有,睇自己仔女的運氣。張記的中文教育抓得緊,因為全港總體中文水平太差;反而英文冇乜抓緊,可能學生資質好的緣故,不過校長今年開始注重抓英文能力,為學生提供多種去英文國家交流的途徑。

回覆 囡囡好媽媽 的帖子

好多謝囡囡好媽媽的資料。請問多不多張祝珊學生由炮台山行路上學呢?比較担下雨天。我知學校有校巴,是怎樣走的?學校不需留校午膳,通常去那裡午膳,夠時間去午膳嗎?價錢貴嗎?還有張祝珊好似沒有視藝科,是嗎?
對不起,太多問題,因老師推介小朋友入讀這校,但我又有以上的担心。

我估三分二學生都是從炮台山行上去,其實好短路程,慢D10分鐘,快d7分鐘就到。
校巴往東面行走,如果你住東區,就有校巴坐,但好貴,比較少人搭校巴。
中一學生必須在校午餐。中二以上自由選擇,可落街食,可叫外賣,可學校小賣部買餐,可飯公司散買,形式好多,你無須擔心。外賣通常在25蚊上下,落街就冇定數,有平有貴自由選擇。山下就有麥記,kfc,吉野家,超市等,十分方便。
你聽邊個講冇視覺藝術課?他們的視藝科不要太深了!我女女成日都為此傷腦筋。而且有陶藝製作,好好玩。分上下學期,一半視覺藝術科,一半家政科。
張祝珊算是東區最好的男女校,又冇宗教。其實小朋友無須太擔心,他們會自己處理好。

其實好少張記家長响呢度為張記發聲!多謝你!我呢幾年聽好多師弟師妹講今日的張記和昔日好大分別!奈何好多人還是停留在昔日梁校長的年代,講真,連阮校長都退休了,但是....可能梁校長昔日的年代太‘深入民心‘!現在係新高中學制年代,試問它又怎能靠死讀書?莫非它可以置‘其他學習經歷‘於不顧嗎?

回覆 laiping 的帖子

原來是我女女的大師姐,失敬失敬!我都覺得很奇怪,咁大間學校,又是港島區數一數二的男女名校,竟然好少家長發聲。亦令外界對張記的誤解咁多年都未有改變。這也是我出來發聲的原因。

雖然張記有死讀書的惡名,但冇這樣的惡名,張記學生又點會有被人刮目相看的榮耀?我好感謝前輩們為張記辛苦建立的名聲,我女走到哪裡,只要一講是張祝珊的,無不受人誇讚。哪怕她成績平平,但在人眼中也被戴上讀書好勁的光環。

而我是期望女女用心讀書才選擇的張記,但點知真實的張祝珊跟外界傳聞的大相徑庭。我反而有些失望,活動太多,學生又怎會有心思讀書。

你的資料好有用。再仔細看看中學概覽和張祝珊的公開考試成績,原來張祝珊中四至中六是沒有視藝科的。

我何止係大師姐?直頭係老師姐!我在梁校長年代成長,好明白其他人眼中點睇張記!但無可否認,張記真的高手林立,我讀書年代每年都有學生在會考或高考攞全A!我女當年由小六升中一時(兩年前),佢地全班小六同學仔,最少暑期功課的竟然係升張記的!嚇死我!我諗,有咁多勁人,使乜迫佢地做咁多功課,因為個個都會自動波的!

回覆 laiping 的帖子

老師姐,你地泥地前輩真係好值得後輩敬仰。前2年仲系阮校長年代,有次assembly佢鬧學生就話,“你地要將師兄師姐們辛辛苦苦創建的榮譽都毀於一旦了!”我聽女兒覆述時都不禁動容,看起來他們都是走著前輩們鋪定的路,享受這你們為他們留下的榮譽感啊!
我因為工作關係,接觸到很多他校學生。感覺張祝珊令舍不同。我接觸過很多band1尾同band2頭學校的學生,功課多到癡線,晚晚要搞到下半夜,暑期功課喺成疊成疊上。但我女兒平時常常沒有功課不論,暑期功課就是寫兩篇作文,睇三國演義。我常跟女兒探討呢個問題,功課都冇,考試都是怎樣考的?老師太勁跟不上節奏,老師太廢又不願意聽書,點解逢考試又有甘多叻人無師自通?我個人認為他們的測驗、考試機制非常好,給予學生足夠時間溫習每一科。我女兒亦都養成自己睇書自己消化的習慣。學習能力提升咗。

再者是戀愛問題,張記一貫政策是既不支持也不反對。但學校忠告學生應該有更廣闊的社交圈子,而不是著眼某個人。嚴禁學生著校服做出親熱舉動等等。學校都有不少學生拍拖,但似乎對學業冇造成影響,亦極少有學生在公眾場合做出不雅行為。因為學校活動非常多,高年級跟低年級學生的互動多,所以跨年級拍拖的現象較多。他們會一起放學,一起食飯,一起溫書,男仔同時又教埋女仔,女仔成績仲飛躍性進步。我鬧我個女,人地掛住拍拖成績都好過你,我女就反問我,係咪要搵個高年班男仔拍拖幫佢補習?我就即刻收聲唔敢鬧佢。

仲有超和睦的師生關係。老師同學生做好朋友,忘年交,我想都不敢想。有些老師在學生中口碑甚好,超好人。學生冇嘅嘢,老師買比佢。學生拍片,老師會參演角色,同學生夾band,出去旅行,等等。當然差的老師也難免。

我個人感受,學校內叻仔叻女好多,拍拖的並非不讀書,佢地可以做到兩不誤,超勁。老師大多nice,校園生活基本上都會好開心。

但我始終覺得,冇之前梁校長年代那麼勁了吧?畢竟是一分耕耘一分收穫。

回覆 heiB 的帖子

好似喺喎,我都不清楚。如果想喺視覺藝術方面修學分的,可能不適合讀張祝珊呢。大概是極少有人揀這一科吧?
‹ 上一主題|下一主題