用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立 ...
go

大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立 [複製鏈接]

http://news.mingpao.com/20130727/gha1h.htm

大學面試近日相繼展開,有大學學務長及教員提醒,過往有學生穿人字拖、短褲、特大卡通圖案衫現身,顯得不成熟;有人則面試時不斷整理衣衫,過分拘謹;另有學生公式化堅持與教員握手,或由父母陪同赴會,這些細節都會被扣印象分。考官想選出熱愛該課程的學生,但有面試者直言報讀該科只為「試吓囉」,亦有人在輔導機構模擬面試扮有熱誠,但終經不起「盤問」招認撒謊。

在新學制之下,不少競逐學額的考生試成績分數相近,大學面試變得相對重要。科技大學學務長譚嘉因表示,去年有學生「踢人字拖」面試,予人不尊重場合之感。另有家長陪同子女面試,等候時表現坐立不安,「行嚟行去,又周不時伸個頭裝吓入面」,他指出,家長過分緊張反映學生不夠獨立,更會騷擾面試。

態度應對最重要

身兼應用社會科學系講師的理大學生輔導網絡主任崔日雄指出,去年有學生穿短褲、大公仔印花T恤出席面試,與場合不符,亦顯得不成熟,印象分大打折扣。崔補充,社工課程強調人性化,面試時毋須過分隆重,不一定要穿套裝,「個個恤衫西褲都黑色、白色,就好似去靈堂咁」,曾有學生因氣氛太凝重,緊張得不時整理衣衫,面試全程不專注。

要有禮貌 尊重別人

他又提醒,面試最着重學生的態度及應對,切勿「有你講無人講」,亦不要做公式化行為,「有學生堅持一定要同教員握手,唔係唔捨得走」。

浸會大學教務長蘇國生提醒,面試時不要穿校服,「係咪想標籤自己來自什麼學校,定係名校呢?」女生亦切忌穿得過分暴露或化濃妝。他說,學生可配合所報學科穿著,如體育相關課程面試可穿「波鞋」,亦有報讀視覺藝術科的學生被要求帶同作品面試,「有人直接著咗作品上身」。蘇國生提醒,個人面試較注重禮貌,學生可於面試前跟考官打招呼;小組討論中,表達自己意見的同時要尊重他人意見。

當「水泡科」「冇得留低」

部分學生因欠誠意遭「叮走」,城市大學創意媒體學院助理教授楊嘉輝透露,曾有面試者被問及為何對該課程有興趣,先是支吾以對,再稱:「冇呀,試吓嚟interview囉。」明顯把該科當成「水泡」,當然「冇得留低」。

學友社學生輔導中心資深督導蔡浩麟表示,有學生參與模擬面試時,扮作對所報讀的課程很有興趣,卻解釋不到原因﹕「問多幾問,佢就認其實係講大話。」他提醒考生,面試前應蒐集相關課程資料,以及思考該課程與自己生活的關係。

11    0    0    0

刁難測EQ 虛心勿黑面

http://news.mingpao.com/20130727/gha2.htm

大學面試時,若考官吩咐你買早餐、或直斥你「英文咁低分」,你會如何應對?原來部分學系會故意留難面試者,測試其情緒智商(EQ)。有中學特設模擬面試刁難學生,鼓勵他們要有鬥心,被批評時仍要講得起勁;專家提醒學生勿「面黑」或失信心,並要虛心解釋自己的觀點。

面對批評 虛心回應

理大學生輔導網絡主任崔日雄表示,部分考官會即興問一些刁鑽問題,考學生反應,如﹕「我吩咐你買早餐,你會點做?」他估計,有人會質疑﹕「點解我要買早餐畀你?」又或想取悅對方:「咁你想食乜早餐?」崔稱,有關問題沒既定答案,但學生不應很「倔」地回應。

學友社學生輔導中心資深督導蔡浩麟說,曾有學生參加酒店管理課程面試時遭批評:「你英文咁低分,我哋全部用英文上堂,你跟唔跟得上?」該學生即時面色一沉、不敢再多說話。他建議考生被批評時虛心回應:「我會將勤補絀,補習英文。」勿「死撐」:「只係考試一時失手。」

問愈多 對你愈有興趣

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學為裝備考生應付考官刁難,該校校長蘇振威稱,校方故意在又嘈又熱的環境中作模擬面試,即使學生答得好,也質疑其答案:「睇佢哋會唔會面黑,或者問多兩句就嫌煩。」

「考官」又故意挖苦面試者:「參加製服團隊,冇時間讀書,唔怪得你成績唔好。」蘇振威說,部分學生會因此失信心,但其實可謙虛解釋:「參加活動係想平衡發展。」他提醒:「問得你愈多,就係愈對你有興趣,要盡量發揮、有鬥心,人哋咁批評你,你仍然講得起勁!」

說話膚淺失分

蘇又提醒,面試時不宜作「曬冷式」自我介紹:「數一大堆技能,同人鬥多咩?你寧可講點樣從考八級鋼琴中學習到堅持。」說話膚淺亦會失分:「淨係識講參加課外活動『好開心』就已經衰咗,應該講從中有咩反思。」

回覆:大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立

人字拖、短褲.  超正.  史上最強.

引用:人字拖、短褲.++超正.++史上最強. +

原帖由 Bluegene 於 13-07-27 發表
人字拖、短褲.  超正.  史上最強.
加染髮及男生穿鼻環!死未!

神科就好些。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立

中學生唔准著校服去面試?唔怪得我唔掂!原來有考官會咁谂, 以為個個都請假去面試或有專車接送.

難以置信~~

其實點解會有人著人字拖、短褲去面試?
一般高中老師,唔會係教下學生,大學面試,工作面試 (假如選擇不升學),應該點做,應該點穿衣?
如果有教,即係呢 d 學生真係好冇誠意
就算老師冇教,其實用下個腦諗,都唔應該會咁著

個學生有得面試,即係個分數係達到 minimum requirement,即係應該成績唔會太差
假設老早有更好 offer,唔在乎,咁不如唔好去面試啦

又要去面試,又咁求奇,根本係浪費時間,學生諗乜?

Bluegene 發表於 13-7-27 13:12
中學生唔准著校服去面試?唔怪得我唔掂!原來有考官會咁谂, 以為個個都請假去面試或有專車接送.

可以帶定一套衫去換

"穿人字拖、短褲"
正常冇咁離普, 估計是揀科排錯位, 只好博大學唔收, 可以進入排位低d的課程

引用:Quote:Bluegene+發表於+13-7-27+13:12+中學

原帖由 nintendo 於 13-07-27 發表
可以帶定一套衫去換

我覺問題係著校服會被人話標籤, 咁好奇怪.  考官唔會唔知黎面試學生嘅基本資料, 點會唔知係邊間學校嘅學生. 除非Admission Office cut 曬有校名的資料, 以確保無名校效應. 但係基本無人得閒咁做, 所以我話著校服係炫耀好有問題.

簽名被屏蔽

Bluegene 發表於 13-7-27 15:18
所以我話著校服係炫耀好有問題.

我都覺得咁講唔公道

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+13-07-27+發表可

原帖由 Bluegene 於 13-07-27 發表
我覺問題係著校服會被人話標簽, 咁好奇怪.  考官唔會唔知黎面試學生嘅基本資料, 點會唔知係邊間學校嘅學生. ...
我在EK見大部份人建議升中著校䏜,到大學反而覺得標籤。大學看公開試成績選人作面試,理應問題不大。

真有趣!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我奇怪,現在不用上課,不用穿校服,帶多套衣服是不需要,穿甚麼衣服,是自己選擇而已。

在面試前,我跟兒子討論 Dress code, 他傾向Business causal, 我傾向 Business formal. 他接受我的建議,第一次formal 些,然後調整。第二次開始一樣西裝,改了白恤衫,加條校𧘹,似乎老嚟開就不變。

西裝皮鞋早些買,穿多幾次先到正式面試,會自然好多。

item  我們是駕車送小女去大學面試的,但只是在餐廳等她,相信沒有問題,她是申請商學院, 所以著suit.  發表於 13-7-31 08:22
Yanamami  西裝皮鞋早些買,穿多幾次先到正式面試,會自然好多。。。你呢句advice,我中學時d老師已喺禁講。。。

ANChan59 發表於 13-7-27 19:50
我奇怪,現在不用上課,不用穿校服,帶多套衣服是不需要,穿甚麼衣服,是自己選擇而已。

在面試前,我跟兒 ...

"穿多幾次先到正式面試,會自然好多"

good point, 小朋友著晤慣,真係好晤自然, 尤其是呢牌天氣甘熱, 著幾層衫, 晤慣真係好難受,
如經濟許可, 比佢坐的士到試場, 不用行到身水身汗, 影響表現

「我吩咐你買早餐,你會點做?」同佢買又話擦鞋,質疑佢又話黑面。我都好想知點答先好。係未應該叫阿sir拿拿林面試完一齊去食早餐,抑或索性叫阿sir移師去飯堂面試,一路食,一路面試好呢!

Yanamami  仲要表示關心?話:明天記得食左先好黎interview。。。。  發表於 13-7-28 08:22
Yanamami  拉開話題。答:你仲未食早餐?同你買當然唔問題,但早餐是一日當中最重要的一餐,唔可以唔食,因為。。。blar,blar,blar。。。。  發表於 13-7-28 08:21
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ANChan59 的帖子

出乎意料之外!不過,通常你叫子女大學面試穿校服,他們怕瘀,吾会着!!!

引用:回復+ANChan59+的帖子 出乎意料之外!不過

原帖由 vincher 於 13-07-29 發表
回復 ANChan59 的帖子

出乎意料之外!不過,通常你叫子女大學面試穿校服,他們怕瘀,吾会着!!! ...
我記得我n 年前大學面試都無人著校服,但已經唔記得當年有無在著唔著校服呢個問題上苦惱過。

我見到嘅情形是個個着套装,悶死人冇命賠嗰隻。
‹ 上一主題|下一主題