用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位填表問題
go

統一派位填表問題

想請問一下, 如果唔打算跨區, 甲同乙的一二三, 係咪應該填一樣排序? 定係有咩策略性的排序呢?

Yes, this is a good idea.

可以咁排!  但亦有人甲只選一間,原因多數係唔想甲2中左而浪費左乙1個機會!

LoveDD講得無錯,唔少人會留空甲三甚至甲二,特別當你第一選擇是超級心儀,而第二第三選是填甲二三都有機會中的話。

若第二第三選都屬你本區大熱門,填第二第三選基本等於無行,那便填都無所謂,不過咁做風險可能好大,在某些區份,可能會順延派到好後都唔定,真係要認真考慮。

個game好殘酷, 但填表技巧可以幫到忙, 起碼做左自己份內事先.
甲1,2,3, 可以填最鐘意的3間, 如果派到2, 3, 都唔會有遺憾的, 否則, 留空2,3,
乙1,2,3, 第一位可以同甲一, 機會大d, 但2,3, 提議填二線及二線尾, 否則, 運氣唔好的話會派到好後. 眼見其它同學仔叩門過程好辛酸.

個game我玩左成年, 過程決不好受, 另網上仲有好多資料及心得參考, 可以search下. Good luck!

醒目開學勳章

乙部要注意唔係順住心水排,咁排保証c得!
但睇清楚往年有邊d學校有人揀第2中過,有邊d必須要放第一,否則無望

引用:乙部要注意唔係順住心水排,咁排保証c得!

原帖由 kerkermui 於 13-07-17 發表
乙部要注意唔係順住心水排,咁排保証c得!
但睇清楚往年有邊d學校有人揀第2中過,有邊d必須要放第一,否則 ...
呢個好重要,收集下你自己網內邊幾間二線放邊個位可以做到保險線,下年多幾千人,可能要比今年保守d

引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+13-07-17+發表

原帖由 vestzs 於 13-07-17 發表
呢個好重要,收集下你自己網內邊幾間二線放邊個位可以做到保險線,下年多幾千人,可能要比今年保守d

...
非常同意,乙二呢個保險缐好緊要,所以填乙二乙三重難楝過乙一,同埋最難的係要評估那些乙二仍有機會嘅學校。同埋要預埋自己嘅隨機號碼係好後,所以乙三真係一個好保守嘅選擇(即使呢個係你不太願意接受嘅選擇),因為一過咗乙三之後,就好大機會去到好後。這是我在91net嘅經驗。

我今年就博著點---,因為很多人都會這樣想會穩點,所以1,2,3就是按著心裡最想的去填,很多人都覺得沒什麼希望很難派到的我填了第一,結果派到第一。但自己幼稚園有一個聯繫小學,當時想如果派不行就叩門聯繫小學。復原編輯Alpha