用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分一定入唔到熱門小學嗎?
go

15分一定入唔到熱門小學嗎? [複製鏈接]

其實想問下第一輪自行收生,是否校長揀學生的?聽很多人說,15分很難入,但我網上又有見有些家長說好彩地15分第一輪就入了熱門小學,想問問,其實第一輪收生,是誰決定收的?

1    0    0    0

醒目開學勳章

首先計分,高分者得,如果同分人數多,就抽
e.g. 教會學校,宗教+舊生 = 25分,收哂有位淨,就抽20分,15分無望
無宗教分嘅,收舊生20分之後有淨位,就抽15分

基本上學校無決定權

kerkermui 發表於 13-7-17 10:59
首先計分,高分者得,如果同分人數多,就抽
e.g. 教會學校,宗教+舊生 = 25分,收哂有位淨,就抽20分,15分 ...

同意,機會好渺茫,差不多等於零。

醒目開學勳章

今年我仔15分,揀較熱門地區無宗教小學,結果要玩到叩門呢步

無宗教, 校舍舊, 但老師校長好/辨得好既小學, 最少有得抽下.  有一間在手會安心好多.  之後再去考私校+直資+叩津校等等. (但, 不要以為可以好容易考到.)
~easybring~

樓主, 邊間係你熱門小學

樓主, 邊間係你熱門小學

I believe the school can choose among the students with same mark. That's why some parents will send their kid's profolio to the school to increase the chance of being accepted. Of course, the school cannot accept a student with 15 mark if there are other applicants with 20 mark.

醒目開學勳章

KikiDaddy 發表於 13-7-17 14:39
I believe the school can choose among the students with same mark. That's why some parents will send ...
自行同統一時學校係無得揀學生
學校只可以學生扣門階段揀學生,所以profolio喺叩門時才需要交

我陰謀論唸都覺得學校係有“辦法”揀學生,有人話學校自已抽係政府有人睇住黎抽,但咁多間學校都有?

通常學校會交比教署抽. 對於學校來說, 免人閒話和算帳.
~easybring~

回覆:15分一定入唔到熱門小學嗎?

沙呂係我想入既小學,其實我都知好渺茫,但我上次上開放日,問過果度啲家長(佢小朋友讀緊沙呂),問佢幾分入,佢話兩年前15分自行收生入咗,同埋我有一個朋友個囡上年都係得15分第一輪就入咗,所以我就覺得,其實係唔係學校有得揀學生囉

babykenny 發表 13-7-17 17:07
沙呂係我想入既小學,其實我都知好渺茫,但我上次上開放日,問過果度啲家長(佢小朋友讀緊沙呂),問佢幾分 ...
但不要忘記每年出生率均大幅上升,舊年和前年收,今年都未必收,更何況明年!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:沙呂係我想入既小學,其實我都知好渺茫,但

原帖由 babykenny 於 13-07-17 發表
沙呂係我想入既小學,其實我都知好渺茫,但我上次上開放日,問過果度啲家長(佢小朋友讀緊沙呂),問佢幾分 ...
15分第一輪入沙呂?唔!好有趣的課題。

人地有人事關係無話你知咋,15分,講都無人信,你識PTA committee 嘅人都無可能15分入到呀.....

學校又怎會為一個學生而犯規,後果嚴重。

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題