用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖若瑟英文中學交流區
go

聖若瑟英文中學交流區 [複製鏈接]

仔仔今年派左聖若瑟,網上好少嚟間學校的評論,希望多D家長入來講下。
   5    0    0    0

回覆:聖若瑟英文中學交流區

係咪清水灣道果間

回復 carmenshek 的帖子

係呀!學校就幾新凈。

This was a top school in Kwun Tong many years ago. Unfortunately, after they changed to CMI, the school couldn't attract the Band 1 students from its affiliated primary school and its performance dropped to Band 2. However, the school changed back to an EMI school two years ago. This year, it has attracted more Band 1 students to study than before. We need to give it time to improve its performance. I am sure that it can change back to a Band 1 school in a few years of time.

If you want to know more, you can click the following links.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2522071

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2429467

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8

唔知今年聖若瑟中學文憑試 考的如何?

回復 vintak 的帖子

我囝也是今年升聖若瑟中一, 希望以後大家多多交流!!

引用:回復+vintak+的帖子 我囝也是今年升聖若瑟

原帖由 Sasaalan 於 13-08-15 發表
回復 vintak 的帖子

我囝也是今年升聖若瑟中一, 希望以後大家多多交流!!
中一的英文班是由外籍老師做班主任,對其聆聽及會話有幫助

Sasaalan  你囝是那個班??  發表於 13-10-15 10:40
Sasaalan  以我所知, 只有一個班是外籍老師做班主任的!!  發表於 13-10-15 10:40

Hi , 想請問一下今年中一家長: 朋友兒子中一, 早前中默"燕詩"成績欠佳, 仔話老師今天叫明天就默, 所以不夠時間溫, 我聽了有點疑惑, 我仔學校早前亦默此詩, 但是一星期前通知準備, 朋友再問仔, 仔話老師突擊. 請問中一級的同學家長是否如此? 這詩150字, 如真的也太倉卒了吧?! 謝謝.

回復 elmkc 的帖子

Good news

回復 IRON 的帖子

上次聽阿仔講佢學校背默400多字楊修之死,依家啲中學要求一啲都唔低。不過這樣恐怕減低令到有自發性、對讀書有興趣的人越來越少。都係中一生。

回復 zooweemama 的帖子

今日仔講背默楊修第六段, 我略數約120字, 但有一星期時間準備, 今日溫了一半.
但如今日講明日默就大鑊了, 所以求證一下.

hi, 我仔都係今年中一生。

回覆:聖若瑟英文中學交流區

請問平日有幾份功課?

我仔今年都係中一,請多交流交流

LOKLOK89 發表於 14-11-24 21:10
請問平日有幾份功課?
時多時少,功課方面比較輕鬆

回覆:華之里 的帖子

是否大約5-6份功課,妳囝囝是英文班定普通班?

LOKLOK89 發表於 14-12-29 19:47
是否大約5-6份功課,妳囝囝是英文班定普通班?

是五六樣功課,他普通班,你仔仔是...

佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考過叩門試考入?

引用:佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考

原帖由 LOKLOK89 於 15-07-09 發表
佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考過叩門試考入?
我囝當年考中、英及數……都簡單的

現在就不知最新的模式……祝成功😊

‹ 上一主題|下一主題