用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 只得15分,91網想入沙呂是否自殺?
go

只得15分,91網想入沙呂是否自殺?

真係唔知點選?  只得15分,是否選一胡好啲? 或選二線?

引用:真係唔知點選?++只得15分,是否選一胡好啲?

原帖由 MrsKong 於 13-07-15 發表
其實想問大家知唔知有冇小朋友上年15分入到一胡呢?  我估如得15分,入到一呂沙呂機會應該少過1%.

回覆:只得15分,91網想入沙呂是否自殺?

MrsKong 發表於 13-7-15 13:35

如果我無理解錯,我相信你都是住91網吧!  是否自殺,咁我要問問你,如果15分唔用來揀一胡去揀2線,而又俾你小朋友入左,你會滿足嗎? 還是,你會不甘心未能在統一派位放一胡喺第1去抽?

引用:+本帖最後由+loveDD+於+13-7-15+14:04+編輯

原帖由 loveDD 於 13-07-15 發表
我個人來講二線,如朱小、梁小是甘心的,不會亦不想去叩門,不過,因為到目前所見,小孩專注力高、受教、喜歡睇書、寫字,同其他同學家長分享選校,已被問點解唔選xx、xx、xx......(一線小學),好多聲音,擔心會否幫小孩選錯,十五十六....

回覆:只得15分,91網想入沙呂是否自殺

小女今次派位,學校只得1-2個自行時入到一胡,一呂就好似無。

MrsKong 發表於 13-7-15 14:51
我個人來講二線,如朱小、梁小是甘心的,不會亦不想去叩門,不過,因為到目前所見,小孩專注力高、受教、喜 ...
沙呂會有多一批持20分宗教分的人同你爭,可勝機會真的很微,但一胡同樣會有一班因為沒有宗教分的人選,但一胡是你喜歡的嗎?  唔好因為其他人壓力而佢揀,最終受嘅係你小朋友!  一胡 + 朱梁都不錯,但如果是我,只得15分,我只會在自行博一胡!

醒目開學勳章

不如多了解自己鍾意邊間學校先!
成個派位遊戲裡面,普通人最易入到心儀學校就响大抽獎時抽同網

如果真心鍾意二線學校,go ahead! 唔駛理其他人
如果心儀一線,就1-1-1,唔好3心兩意

wing_tsangky  agree  發表於 13-9-13 03:05
Sibbyf303    發表於 13-7-20 23:35
COE1205    發表於 13-7-15 15:58

我40網,因為抽吾中就叩門,就要有把握叩到,就要排 1-1-1
我响仔一歲嗰時已經search好嗰間小學要乜學生而入乜幼稚園,
按佢校隊要乜就按小朋友長處操嗰樣
誠意都好重要,叩門收你來攞獎,間間都想要la

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+13-07-15+發表本帖

我個人來講二線,如朱小、梁小是甘心的,不會亦不想去叩門,不過,因為到目前所見,小孩專注力高、受教、喜 ...
每個人可承受嘅風險好唔同,唔使理人點睇。

引用:真係唔知點選?++只得15分,是否選一胡好啲?

一胡入到機會都不高
指(111)

小兒上年自行報沙呂時,有20分,唔入。結果派位時,好彩入到。其實本來都打定輸數,不過都填沙呂111。而第2,3志願我都較保守,分別是沙循和祟小,這樣就不會派到很後。當時想,如果派了第2,3志願我都很滿意了,因為91網的小學都唔差,而91網的英中又多,所以都不用太擔心

引用:一胡入到機會都不高指(111)

原帖由 PHOEBE001 於 13-07-15 發表
一胡入到機會都不高
指(111)
唉! 1-1-1 都入唔到一胡,介唔介意講派咗去邊間?

禾輋信義,朋友聖華
好彩叩到

請問1-1-1即係?

醒目開學勳章

jhorizons 發表於 13-7-15 19:02
請問1-1-1即係?
自行 + 統一甲一 + 統一乙一
都揀呢間學校

回覆:只得15分,91網想入沙呂是否自殺?

自行係,大抽獎有機,大約六個中一個。

其實又不一定入唔到,人人機會均等。除了運氣外,家長的選擇和心態也很重要。不要將選校的“志願”看得主觀化,多做點資料搜集和客觀分析。最重要是,學校的理念,模式和孩子的特點接近。

引用:禾輋信義,朋友聖華好彩叩到

原帖由 PHOEBE001 於 13-07-15 發表
禾輋信義,朋友聖華
好彩叩到
叩返入一胡?