用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 陳瑞祺喇沙書院交流區
樓主: fishvv
go

陳瑞祺喇沙書院交流區 [複製鏈接]

ngkwaiyee 發表於 14-8-6 02:33
問左升F2既師兄, school notice 既書係for升F2既同學, 唔係for升F1
我仔上星期係圖書館借左"沈淪" 睇到佢CC下, 超沉悶

引用:Quote:ngkwaiyee+發表於+14-8-6+02:33+問左

原帖由 loklok0104 於 14-08-06 發表
問左升F2既師兄, school notice 既書係for升F2既同學, 唔係for升F1
我仔上星期係圖書館借左"沈淪" 睇到佢CC ...
我仔睇射鵰睇得勁心

我仔今年升F3, 校風吾差,

我仔睇衛斯理,都睇得好開心。

呢間學校的家長好少哦!

loklok001
介唔介意分享你小朋友在陳小級名次作參考?不方便的話可PM我。我阿仔都讀緊小,想用嚟做吓指標。唔該哂!

回覆:wong.shirley.ky 的帖子

我仔陳小中上位

回覆:loklok0104 的帖子

今日派成績表啦~今次都考得ok,希望下次可以再努力d

My son is in F5 now. He was in CSK Primary school - usually ranked 4x in exams. CSK was second choice but he was very happy to get in because there were more than 15 of his friends going to the same school.

hi hi..

引用:My+son+is+in+F5+now.+He+was+in+CSK+Prima

原帖由 acheah 於 15-01-06 發表
My son is in F5 now. He was in CSK Primary school - usually ranked 4x in exams. CSK was second choic ...
中五要開始準備dse了?學校有d乜幫學生去揀適合嘅大學/學系?

小小心得分享,讀csk的話英文要特別努力!

回覆:陳瑞祺喇沙書院交流區

聽一位就讀於CSK中學的學生家長說,這裹校紀不太好,低班學生被高班學生欺凌! 老師亦無正面處理。

各位有沒有去年F.2的課本可以賣給我. 我囝升F.2. 我有F.1的課本, 有興趣的可以PM我.

回覆 tls-cs 的帖子

CSK 其實不錯,這個校長幾勁,辦學有方。

回覆:fishvv 的帖子

hi, 各位媽咪好,我仔今年入讀中一,請多多指教。
想請問有冇咩心得在這校需要多加注意?謝謝

孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.

回覆 angel510 的帖子

俾心機讀書

回覆:yankei2013 的帖子

聽講會考返25%,特別是中英數,我仔升中二我都唔敢掉晒d書佢喎

引用:hi,+各位媽咪好,我仔今年入讀中一,請多多

原帖由 angel510 於 15-07-18 發表
hi, 各位媽咪好,我仔今年入讀中一,請多多指教。
想請問有冇咩心得在這校需要多加注意?謝謝

...
阿仔今年升中二,我地鼓勵佢參加學校嘅活動,佢參加咗田徑,童軍,地理學會,兄弟bond等活動,可能小學好多同學仔都升讀同一中學,都好快適應到
高form欺凌低form嘅同學就未聽/見過,阿仔亦冇聽/見到,相反田徑隊師兄寔有提點佢點可以跑得好d,佢去校外朗誦,師兄亦有提點佢
我覺得學校主要係讀書風氣一般,可能全部都男仔,大多較懶散,讀書成績/心態同剛開學時差好遠,但學校都幾嚴,見到佢欠功課,老師直情唔比佢返田徑,要佢搞惦自己d功課先比佢返,而家暑假佢都再返田徑,希望佢可以keep到

回覆:ngkwaiyee 的帖子

唔該晒

孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.
‹ 上一主題|下一主題