用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 每天零用錢
go

每天零用錢

呀女升呢間中學可以出去食lunch,吾知大約比多少錢好呢?

每區都不一樣, 最好在校附近看看平均要多少錢才決定.

有些學校有午飯買,若其他同學仔留校食,小朋友未必想出去食。

先試實報實消一段時間,看看她的午飯費用如何,再決定一個大數,由她自己去處理。當然,午餐有平有貴,重要是合理。可每2星期比1次。

我大仔的同學仔都留校食飯,他說留校或外出食飯佔一半一半,每天給$20吃飯,另加$100一個月零用錢。家不富有,他也很體諒。

回復 bb_2001 的帖子

出街吃飯,$20一定不夠,要$30。零用錢$100一個月算多了,我只給$30,但係早餐,小點,食品我全包。

bb_2001  他多數留在學校吃, 每餐約$17.50 如有需要外出與同學和老師喝茶, 則實報實消. 總數約是$500 1個月  發表於 13-7-16 14:10

醒目開學勳章

回覆:每天零用錢

暫定2000一個月全包,八達通,lunch,零食,文具,偶然早餐(如不吃屋企野).....合理嗎?

heiB  實報實消好過。我試過比一個月八達通錢我仔,因貪方便,點知佢用來買其它東西,最後行路回家。  發表於 13-7-16 15:17
bb_2001  $2000?  我負擔不來...除開20日上學, 每天$100...會否太多?  發表於 13-7-16 14:13

回覆:春卷 的帖子

咁多?

醒目開學勳章

引用:咁多? +

原帖由 teresayc 於 13-07-16 發表
咁多?
我諗住俾佢學下理財,打算係全包,即係無論佢約同學去街,買生日禮物俾朋友,買聖誕咭,又或者做善事(買旗買獎卷之類)也靠這2000平時儲起,不會再額外俾

春卷 發表於 13-7-16 16:06
我諗住俾佢學下理財,打算係全包,即係無論佢約同學去街,買生日禮物俾朋友,買聖誕咭,又或者做善事(買旗 ...
我比較少由他自己與朋友仔去街, 因為唔知佢啲朋友是何許人事...

假若以此為訓練理財, 我開始時便會完全過問他如何用錢, 有多少錢來儲蓄? 買的東西是否值得?

錢多了在身邊, 便會有很多意想不到的問題, 他還年少, 多些灌輸正確的理財觀念, 才正式實行, 比較安全些.

況且, 錢可作額外的奬償, 可留作他拿好成績時才給儲蓄買心頭好.. 有得走位...

食飯的錢, 還是用作食飯好些..

引用:Quote:春卷+發表於+13-7-16+16:06+我諗住俾

原帖由 bb_2001 於 13-07-16 發表
我比較少由他自己與朋友仔去街, 因為唔知佢啲朋友是何許人事...

假若以此為訓練理財, 我開始時便會完全過 ...
你呢個建議唔錯!我刀煩惱緊我個中一仔D零用錢問題!佢重成個小朋友咁

I also thinking $500/week, everything included.

我只係比 $200/week, 學校介乎尖沙咀附近, 佢都夠用, 每餐$40, 但只是用作午餐 , 如果比得多, 佢會亂洗錢

回覆:louisa_hk 的帖子

如果中一洗一百蚊一日,咁去到中六要俾幾多?容乜易仲多過我

回覆:kiu1112 的帖子

我而家比$250 / week包埋來回每日$6  港鉄, 早餐在家吃。 阿女如果要買貴文具或學校要用的東西等等,我會另外比佢。實行咗一年,佢都有幾剩錢。

引用:我而家比$250+/+week包埋來回每日$6++港鉄

原帖由 藍pooh 於 13-07-16 發表
我而家比$250 / week包埋來回每日$6  港鉄, 早餐在家吃。 阿女如果要買貴文具或學校要用的東西等等,我會 ...
不錯!!跟你做法啦!

醒目開學勳章

回覆:teresayc 的帖子

我們都是一星期俾一次飯錢(已包括交通費、午餐、少量零用)。

我們直接入錢她戶口,入了錢會口頭提醒的。

她有eps 咭、網上理財及月結單,用錢時提取/轉賬/網上購物。我們又可check 到她的戶口。

bb_2001  你這安排也不錯, 不過要大個些才能實行, 亦要看看小朋友的性格, 如果自律如你小朋友股, 也是好提議... 嗯... 先記下這法方..  發表於 13-7-17 08:33

引用:我們都是一星期俾一次飯錢(已包括交通費、

原帖由 Yukyuk 於 13-07-17 發表
我們都是一星期俾一次飯錢(已包括交通費、午餐、少量零用)。

我們直接入錢她戶口,入了錢會口頭提醒的。 ...
利是錢也會放入這個戶口嗎?

回復 teresayc 的帖子

不是$100 一日, 而是 $40 一日, 即$200 一個星期, 但車費另計, 因中學生不能用小童坐巴士  

醒目開學勳章

回覆:fion6406 的帖子

放又得、唔放都得。

以下是獅子銀行的服務:-

「兒童儲蓄戶口」是為18歲以下人士而設的儲蓄戶口,最低開戶金額為港幣300元,不設每月最低結餘要求及服務月費,於自動櫃員機交易不另收費,惟客戶須就每項轉賬/現金提款的櫃位交易支付港幣20元的櫃位交易費。

carmenlee2202  渣打,恆生同中銀都有。  發表於 13-7-26 07:08

醒目開學勳章

引用:如果中一洗一百蚊一日,咁去到中六要俾幾多

原帖由 teresayc 於 13-07-16 發表
如果中一洗一百蚊一日,咁去到中六要俾幾多?容乜易仲多過我
其實不算是100日呀,2000一個月,星期六日如果學校有活動也會坐下車買下野飲,同埋也要儲蓄同捐款買文具,我都係初步計算,未落實,聽下大家意見先。

醒目開學勳章

引用:放又得、唔放都得。 以下是獅子銀行的服務

原帖由 Yukyuk 於 13-07-17 發表
放又得、唔放都得。

以下是獅子銀行的服務:-
有提款咭?幾好咁